StoryEditorOCM
Hrvatskadigitalni potpis

Od ponedjeljka nove elektroničke osobne iskaznice: služit će i kao zdravstvene, moći će se koristiti na mobitelima, a koštat će 100 kuna

Piše PSD
29. srpnja 2021. - 19:46

Kako piše RTL, od idućeg tjedna zaprimaju se zahtjevi za izdavanje novih elektroničkih osobnih iskaznica druge generacije.

Ove će osobne iskaznice ujedno služiti kao zdravstvene. Sadržavat će i biometrijske identifikatore - mjerljive, nepromjenljive i jedinstvene karakteristike - nositelja iskaznice u kojima će se pohranjivati prikaz lica vlasnika i dva otiska prsta. 

Izrada će koštati 100 kuna u redovnom postupku, a za osobe s navršenih 70 godina 70 kuna, dok se za užurbani postupak cijena ne mijenja.

- Osobna iskaznica moći će se koristiti na pokretnim uređajima, kao što su mobiteli i tableti, a ne samo na računalima korištenjem čitača kartice kao do sada. Programsko rješenje za pokretne uređaje će biti besplatno. Nakon što građani aktiviraju osobnu iskaznicu i preuzmu besplatnu aplikaciju bit će im omogućena jednostavna prijava na sustav e građani korištenjem e usluga s najvišom razinom sigurnosti - rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, prenosi RTL.

Zahvaljujući otisku prstiju i digitalnom potpisu, nova osobna iskaznica služit će i za dizanje kredita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2023 17:54