StoryEditorOCM
Hrvatskaprava potrošača

Od opomena zbog starih računa štiti vas zastara, ali ona nije jednaka za sva plaćanja i treba znati kada se i kako na nju pozvati

Piše PSD
23. travnja 2022. - 13:39

Pedantne osobe čuvaju sve račune pa ih ne može iznenaditi primitak opomene zbog navodno neplaćenoga računa starog nekoliko godina. Ali one koji nisu toliko uredni, takav račun može "izbaciti iz cipela". Misle da su ga platili, ali ne mogu pronaći dokaz i najčešće ga ponovo plate da se ne bi vukli po sudu i poslije platili još više. Osim ako se ne sjete da je tim računima možda nastupio rok zastare.

Zakon o obveznim odnosima kaže da računi za struju, vodu, čistoću, TV pristojbu, internet i telefon, toplinsku energiju... zastarijevaju godinu dana nakon što prođe rok dospijeća. Računi koji ne ovise o mjesečnoj potrošnji, poput komunalne naknade, pričuve, najamnine, naknade štete ili dopunskog zdravstvenog i drugih osiguranja imaju rok zastare od tri godine. Životno osiguranje zastarijeva nakon pet godina, za porezne obveze zastara je nakon šest godina, dok je najduži rok zastare deset godina, za tražbine utvrđene pravomoćnom sudskom odlukom ili odlukom drugog nadležnog tijela, piše Dnevnik.hr.

image

S ovrhama kunski iznosi postaju sve veći

Cropix

Ali nije sve jednostavno i samo razumljivo kako se čini. Zastara se ne podrazumijeva nego se potrošač na nju treba pozvati tvrtki koja je izdala račun, i to pisanim putem. U slučaju pokretanja postupka prisilne naplate pred javnim bilježnikom ili sudom potrošač treba uputiti prigovor da će se pozvati na pravo na zastaru.

 Važna je brzina i hodogram reakcije

Prigovor treba napisati najkasnije 15 dan po primitku opomene i poslati ga preporučenom poštom, s povratnicom. Sud ne vodi računa o zastari i ako se potrošač ne pozove na nju, sud će presuditi kao da je nema.

Ako tvrtka na račune za koje je nastupila zastara pokrene ovrhu, potrošač na to rješenje prigovor treba osobno dostaviti javnom bilježnikuili ga poslati preporučeno poštom kao dokaz da je reagirao u roku od osam dana. Ako su račun u zastari i prigovor utemeljeni, sud će obustaviti postupak prisilne naplate. Ako je potrošač već platio račun koji je u zastari, nema pravo na povrat sredstava.

image

S opomenama treba znati (ilustracija)

Nikola Vilić/Cropix

Kad rješenje o ovrsi postane pravomoćno, rok zastare na naplatu tražbine je deset godina.

Treba znati da tužba koju tvrtka pokrenula na sudu za naplatu potraživanja prekida rok zastare. Ona se prekida i ako potrošač pismeno ili u snimljenom telefonskom razgovoru s davateljem usluge unutar godinu dana od dospijeća računa prizna dug ili dogovori otplatu. Nakon prekida zastara počinje teći iznova, a vrijeme proteklo prije prekida ne pridodaje se roku za zastaru, piše Dnevnik.hr.

Prema tome, institut zastare za mnoge potrošače je koristan, ali je i zahtjevan. Treba reagirati pravovremeno i upućeno. A nije naodmet ni čuvati račune, što osigurava mirniji i bezbrižniji život.

image

Račune je važno uredno plaćati, ali i uredno čuvati (ilustracija)

Vojko Bašić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. rujan 2023 11:21