StoryEditor
Hrvatska'ići ćemo i dalje'

Od iduće godine se uvodi samo jedan punjač za sve male aparate, proizvođači mobitela ostaju bez dijela profita

Piše A.B.K.
7. studenog 2019. - 14:30

Puna vam je kuća punjača za mobitele, a ni jedan od njih ne možete koristi za dva uređaja. Novi model, novi punjač. E tako je bilo do sad, a od iduće godine to bi se moglo promijeniti.

Naime, Odbor za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta raspravljao je o obvezi uvođenja jedinstvenog punjača za sve mobilne aparate i manje elektroničke uređaje.

SDP-ova zastupnica i potpredsjednica europskih socijalista Biljana Borzan potvrdila je kako bi do standardizacije punjača moglo doći 2020. godine.

- Ovo su jako dobre vijesti za građane! Svatko od nas ima nekoliko starih punjača po ladicama, a konstantno skupljamo nove. Neki punjači dižu cijenu uređaja i za 300 kuna, tako da će ova standardizacija kojom bi postojao jedan punjač za sve vrste mobilnih telefona te moguće i drugih malih elektroničkih uređaja, dovesti do značajnih ušteda za građane - kazala je Biljana Borzan.

Mi u godinu dana potrošimo ono što priroda proizvede za 18 mjeseci. Samo elektronski otpad raste od tri do pet posto svake godine diljem EU.

- Mjere koje je Komisija do sada poduzimala, a koje su bile na dobrovoljnoj bazi, nisu polučile rezultate. Proizvođači se nisu odazvali jer njima različiti punjači koji se promjene u svakoj generaciji mobitela stvaraju profit. Standardizacijom punjača za polovicu elektroničkih uređaja potrošači će uštedjeti više od pola milijarde eura do 2021. - objašnjava Borzan.

U okoliš se godišnje odloži 51 000 tona punjača. Upravo zato su u tijeku konzultacije o načinu na koji bi se punjač trebao standardizirati, a zakonske odredbe bi se mogle usvojiti već iduće godine.

- Želim naglasiti da bi standardizacija punjača trebala biti samo jedan mali korak prema održivijoj potrošnji. Naime, čak 78 posto potrošača je moralo zamijeniti svoj mobilni telefon zbog razloga koji su se lako mogli riješiti u fazi dizajna proizvoda i na tome planiram dalje raditi - kaže Borzan.

 

#EK#BILJANA BORZAN#PUNJAČ ZA MOBITELE

Izdvojeno

01. srpanj 2020 11:28