HrvatskaCrna vijest iz gospićke bolnice

Od gripe preminula 20-godišnja djevojka: oboljela je u siječnju, liječnici je nisu uspjeli spasiti; Virus ove sezone u Hrvatskoj usmrtio čak 85 osoba

Piše JL

Gripa je u padu, ali i dalje uzima žrtve. Tako je do sada od ove teške bolesti preminulo čak 85 osoba. Unatoč nastojanjima ekipe Jedinice intenzivnog liječenja u OB Gospić da spase jedan mladi život, od posljedica gripe preminula je 20-godišnja djevojka iz Korenice, koja je oboljela u prvom mjesecu, javlja Jutarnji list.

Koliko je drastična brojka govori podatak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo da je do sada najviše umrlih bilo lani, i to 29.

- Navedeni podaci upućuju na tzv. višak smrti, odnosno povećani broj umrlih u odnosu na broj umrlih izvan sezone gripe. To je posljedica činjenice da je gripa u određenim rizičnim skupinama, kao što su osobe u dobi od 65 godina i stariji te kronični bolesnici neovisno o dobi, češće praćena komplikacijama i smrtnim ishodom - kažu u HZJZ-u.

Pojašnjavaju i kako je teško reći koliko stvarno osoba umre izravno ili, što je češće, neizravno od gripe (kao posljedica pogoršanja osnovne bolesti ili komplikacije, poput upale pluća ili sepse). Procjenjuje se da u Hrvatskoj zbog gripe umre do 500-tinjak osoba godišnje, od kojih samo manji broj bude i službeno prijavljen.

Inače, tijekom prošlog tjedna prijavljeno je 5303 slučaja gripe, a ukupna brojka prijavljenih je 53.383. Budući da se radi samo o prijavljenim slučajevima, stvarna brojka je bitno veća te se uglavnom množi s četiri, što će reći da je do sada gripu preboljelo više od 200 tisuća građana.

Najveći broj prijava i dalje je iz Zagreba, Primorsko-goranske, Osječko-baranjske i Zagrebačke županije.

Unatoč manjem broju prijavljenih slučajeva, podaci Nacionalnog centra za influencu (HZJZ) ipak pokazuju da je intenzitet gripe još uvijek izrazito visok.

Tako je od svih uzoraka krvi koji su se laboratorijski analizirali na gripu čak 71 posto bio pozitivan na virus. U ovoj sezoni je dosad laboratorijski potvrđen 3261 slučaj gripe.

Tijekom cijele sezone prevladava virus gripe A i to u najvećoj mjeri pandemijski tip H1N1, koji je poznat po teškim kliničkim slikama, upalama pluća i drugim komplikacijama, piše Jutarnji list.

 

#GRIPA# PREMINULA DJEVOJKA