StoryEditorOCM
HrvatskaBORIS HARA

‘Očekuje se povijesni vodostaj Dunava u Hrvatskoj, takvog nije bilo još od 2013. godine. Vreće se pune...‘

Piše vijesti sd
17. rujna 2024. - 06:44

Najmanje 17 ljudi poginulo je u najgorim poplavama koje su pogodile srednju Europu u posljednjih nekoliko desetljeća. Oluja Boris hara regijom: Austrija, Poljska, Češka i Mađarska pogođene su ekstremnim kišama.

I Hrvatska je u iščekivanju vodenog vala koji bi mogao biti Qpovijesni", kako je rekla

Elizabeta Kos, ravnateljica Uprave vodnog gospodarstva i zaštite mora u Ministarstvu zaštite okoliša i zelene tranzicije.

Ona je u HRT-ovoj emisiji "Otvoreno" upozorila kako se na ulazu u Hrvatsku očekuje vodostaj Dunava od 750 centimetara.

image

Izlijevenja rijeke Opave u Češkoj 

Michal Cizek/Afp

"Gledali smo prognostičke modele i stanje u susjednim zemljama. Hrvatska je u povoljnijem položaju, nego Češka, Poljska, Rumunjska i Austrija. Prvenstveno, jer trenutno protok na našim rijekama nije toliko velik, pogotovo na unutarnjim vodama, Muri i Dravi.

Što se tiče Dunava, očekuju se visoki vodostaji te nadolazeći vodni val 21. rujna u Budimpešti, bit će jedan pet povijesnih vodnih valova. Očekuje se da bi bio na +850 centimetara u Budimpešti, a u Hrvatsku će ući 25. rujna na Batini. Očekujemo vodostaj od 750 centimetara.

To je za metar više nego što je bilo u lipnju. Takvi vodostaji su povijesni. Zadnji put su se događali 2013. godine. Stručne službe Hrvatskih voda obilaze hidrotehničke građevine, punimo vreće s pijeskom i pripremamo se za ono što dolazi. Od srijede počinju sastanci stožera kako bi koordinirali ljude na terenu", izjavila je Kos u "Otvorenom".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. rujan 2024 06:45