StoryEditor
HrvatskaNIJE BIO UBROJIV

Obustavljen postupak protiv Živkovića zbog razbijanja ćirilične ploče u Vukovaru; 'Hvala Bogu, ima ga i pravda je pobijedila' 

Piše A.B.K.
1. studenog 2019. - 13:37

 Općinsko državno odvjetništvo u Vukovaru odustalo je od daljnjeg postupka protiv Vukovarca Marijana Živkovića. Riječ je o ocu dvojice poginulih branitelja, kojem se sudilo zbog razbijanja ćirilične ploče na Policijskoj postoji u Vukovaru 2013. godine.

Njegov odvjetnik Emil Mitrovski kazao je danas kako je novo psihijatrijsko vještačenje utvrdilo da Živković u trenutku počinjenja djela nije bio ubrojiv.

- Time je rasprava postala bespredmetna, a Marijan Živković je slobodan čovjek. Živković je tada bio ponesen emocijama i nije mogao upravljati svojim postupcima. Ovo je pravna, a ne politička pobjeda – uvjerava odvjetnik Mitrovski.
 

Kako je poznato Općinski sud u Vukovaru je u prvostupanjskoj presudi 2016. godine oslobodio Živkovića, ali je slučaj nakon žalbe Državnog odvjetništva prebačen na sud u Pulu, na kojem je sutkinja odbacila psihijatrijski nalaz sudskog vještaka koji je korišten u prvostupanjskom postupku i slučaj vratila na ponovni postupak u Vukovar.

U ponovljenom postupku koji je započeo u rujnu ove godine sutkinja Općinskog suda u Vukovaru Mira Rajš zatražila je novo psihijatrijsko vještačenje.

Zbog ponovljenog postupka tada su se pobunile braniteljske skupine i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, a Savjet za branitelje Vukovarsko-srijemske županije zatražio je obustavu postupka. Tvrdili su kako je riječ o "protuustavnom i protuzakonitom sudskom progonu koji se vodi već šestu godinu".

Marijan Živković za N1 Televiziju je potvrdio kako mu je uručeno rješenje o obustavi postupka.

- Ja sam mali čovjek, ali se nisam plašio ničega, a evo samo mogu plakati za mojim sinovima. Ali pravda je pobijedila i dragi Bog to valjda vidi i gleda. A i narod. Mnogi su mi rekli da se mole za mene, i sam se molim. Samo to mogu reći, hvala Bogu, ima ga i pravda je pobijedila – poručio je Živković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. lipanj 2021 09:41