StoryEditor
Hrvatskasudac alphons orie koji vodi proces protiv Gotovine. Čermaka i Markača ne podnosi razmetljivost, a voli ‘egzaktnu aritmetiku’

Obrana dojmila ‘navijače’, ali ne i sami Tribunal

Piše PSD.
15. ožujka 2008. - 21:12
Novi napad na žrtve  od Gotovininih odvjetnika neće donijeti ništa dobroga optuženom generalu tijekom suđenja

Odvjetnici generala Gotovine nastojat će srušiti sve dijelove
optužnice koji se ne odnose na vojna zbivanja  (R)
Stigavši u zadnji čas, Alphons Orie gotovo se sudario s novinarima koji su, iz aule Haaškoga tribunala već kretali prema njegovoj sudnici broj tri. Bila je srijeda, malo prije 9 sati, kada su dva američka odvjetnika Ante Gotovine trebala održati uvodnu riječ.

Presuda u trapericama

Odjeven u traperice, s busenom prosijedih šiški, Orie se činio čak malo bunovan, kao da je iza njega ostala slabo prospavana noć. “Ležerna šezdesetosmaška generacija - reći će jedan od hrvatskih kolega, aludirajući na činjenicu da je Orie bio 22-godišnji student prava kad je John Lennon, uzor njegove studentske generacije, iz Amsterdama vodio svoju antivijetnamsku kampanju.

No, bolji poznavatelji nizozemskih običaja tom profilu dodaju ponešto nacionalne tradicije: Nizozemci drže da je razmetljivost bilo koje vrste krajnje neukusna.“

U konačnici, do 2001. kao međunarodni krivičar, Orie je u Haagu nastupao u ulozi odvjetnika, pa je savršeno upućen u odvjetničke trikove. I da mu se takva rola nije pomalo zgadila, zasigurno ne bi danas zauzimao lošije plaćenu sudačku poziciju.

Mišetić smatra beznačajnom
postolujnu ulogu generala
Gotovine
Ipak, ni Luka Mišetić, ni Greg Kehoe očito nisu slušali kada im je Orie, dan prije početka suđenja, rekao da “voli aritmetiku“, što znači - egzaktnosti i mjerljivost. Jer od 200 dozvoljenih sati cijeli su dan potrošili na uvodnu riječ koja je, istina, animirala političke navijače u Hrvatskoj i dijaspori, ali je na Haaškom tribunalu ostavila prilično loš dojam.

Tako će sudac Orie izrijekom zamjeriti: Kehoevu teatralnost i nepoštovanje sudskog vijeća, suvišna pitanja na koje troši dragocjeno vrijeme, televizijske uradke o stradanju Vukovara, umjesto dokaznog materijal o Oluji.

O biskupu Prenđi, koji s videovrpce govori o Gotovininim moralnim vrlinama, sam Orie nije se više izjasnio. No, kako pristojni Nizozemac doživljava taj militantno-klerikalni bućkuriš, posvjedoćit će komentator lokalnog “Volkskranta”: “Hrvatski biskup podučavao je vojničkoj etici.“

- Njihova uvodna riječ vrlo je televizična, sa svim tim snimkama - primijetit će, uz veliko zadovoljstvo, izvjestiteljica jedne komercijalne TV kuće iz Zagreba.

Ukratko, prema svojoj uvodnoj riječi, Gotovinini odvjetnici buduću obranu temelje na načelu tzv. visoke komande, koje je već ranije razmatralo jedno od žalbenih vijeća Haaškoga tribunala.

Inzistirajući na činjenici da je njihov klijent u Oluji funkcionirao isključivo kao vojskovođa, nastojat će srušiti sve točke optužnice koje govore o njegovoj odgvornosti za “pozadinska zbivanja“ s opljačkanim i spaljenim kućama, te pobijenim i masakriranim civilima.

Tek što u tome postoji “rupa“ koju Mišetić i Kehoe, očito, smatraju beznačajnom: da je uz ofenzivnu nadležnost, još dugo nakon Oluje, njihov klijent obnašao dužnost zapovjednika Vojnog područja Split, koja nipošto nije samo ofenzivne prirode.

Zaštita žrtava

Predstavljen je također poznati film na kojem Gotovina 4. kolovoza 1995. urla na svoje podređene zapovjednike, zato što Knin u kaosu i smeću dočekuje Franju Tuđmana. Ni taj dokaz nije posve jednoznačni prilog obrani. Kehoe i Mišetić, naime, tvrde da vojna policija, zadužena da spriječi teror HV-a nad kninskim civilima, nije spadala u zapovjednu ovlast njihova klijenta.

Nasuprot tome, na snimci se čuje kako Gotovina zahtijeva vojno-policijske aktivnosti u sređivanju stanja. Ako Gotovinini odvjetnici još nasrnu na žrtve, kako je Kehoe najavio, proslavljenom hrvatskom generalu ne sprema se ništa dobro. Jer primarna zadaća vijeća kojem Alphons Orie predsjedava jest upravo zaštita žrtava.

I tužitelj je Amerikanac

Braniteljska ekipa Ante Gotovine, trenutačno iznosi sedmero ljudi, uključujući Marina Ivanovića, umirovljenog SIS-ovca, kojega je “Nacional” optužio da je medijima podmetao laži o otmici Gotovinina sina.
U uvodnoj riječi, Mišetić je neprestano naglašavao ulogu SAD-a u vojnoj i diplomatskoj pripremi Oluje. No, može li to američko “zaleđe“ značajno utjecati na sudbinu Ante Gotovine, mjerljivo je već po činjenici da tužiteljska strana također potječe iz SAD-a. Tužitelj Alan Tieger upravo je na plaći vlade SAD-a.

 

Mišetić ne razgovara s Mikuličićem

Luka Mišetić, kako reče u “Jutarnjem listu”, u nekim je sukobima s Goranom Mikuličićem, jedinim iz “stare garde“ branitelja Markača i Čermaka.
- Zašto ste u sukobu? - pitali su novinari “Slobodne Dalmacije”, nakon što je Mikuličić izjavio da neke dijelove Mišetićeve uvodne riječi podržava. - Pa valjda zato što uopće ne komuniciramo - uzvratio je Mikuličić.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

01. prosinac 2020 13:17