StoryEditorOCM
Hrvatskapovratak u ‘normalu‘

Objavljeni detalji novih odluka Stožera: samo tri skupine ljudi i dalje moraju nositi zaštitne maske, evo kakva pravila od subote vrijede na granicama

Piše PSD
7. travnja 2022. - 14:13

Nakon što je Nacionalni stožer civilne zaštite na press konferenciji najavio kako se od subote ukida većina epidemioloških mjera koje su trenutno na snazi, detalji novih mjera objavljeni su i na stranici Koronavirus.hr.

Najnovije odluke, koja vrijede od 9. travnja, prenosimo u cijelosti:

'Stožer je odlučio ukinuti većinu mjera protiv zaraze koronavirusom nakon što je zaključio kako je epidemiološka situacija u Republici Hrvatskoj znatno povoljnija nego krajem prošle ili početkom ove godine, da posljedice zarazne bolesti COVID-19 na stanovništvo i javno zdravlje na nacionalnoj razini više nemaju značajniji utjecaj te da zdravstveni sustav više nije opterećen kao što je bio prije nekoliko mjeseci.

Statistika iz bolnica tome govori u prilog:

1. prosinca 2021. na bolničkom liječenju je bilo 2.454 pacijenta, od čega na respiratoru 312 pacijenata

1. siječnja 2022. na bolničkom liječenju je bilo 1.752 pacijenta, od čega na respiratoru 226 pacijenata

1. ožujka 2022. na bolničkom liječenju je bilo 1.266 pacijenata, od čega na respiratoru 91 pacijent

6. travnja 2022. na bolničkom liječenju je bilo 596 pacijenata, od čega na respiratoru 26 pacijenata.

S obzirom na te podatke, kao i činjenice da na razini Europske unije i zemalja izvan EU koje su imale kvalitetan strateški pristup u borbi s epidemijom, poput Izraela i Ujedinjenog Kraljevstva - dolazi do značajnog popuštanja epidemioloških mjera, Stožer je pripremio odluke kojima se ukida najveći dio uvedenih epidemioloških mjera, s time da i dalje ostaje obveza korištenja medicinskih maski ili maski za lice za neke kategorije osoba, dok se nekim kategorijama osoba preporučuje korištenje maski', pojašnjava se na stranici Koronavirus.hr.

Nošenje maski i procijepljenost populacije

Nošenje maski je jedna od najvažnijih epidemioloških mjera kojom se značajno smanjuje prijenos virusa u populaciji i kao takva dugo se zadržala i zadržava u primjeni u svim zemljama svijeta. Međutim, danas, kada je u Hrvatskoj velik broj osoba koje su preboljele COVID-19 uzrokovan najnovijom, dominirajućom varijantom virusa, uz procijepljenost stanovništva koja iznosi gotovo 71% kod odrasle populacije, odnosno gotovo 60% ukupne populacije te uz kontinuirani pad broja novozaraženih zaključeno je da epidemiološka situacija i stečena imunost stanovništva omogućavaju ukidanje najvećeg dijela uvedenih mjera.

Dodatni element u korist ovakve odluke je i dolazak toplijeg vremena uz što se veže češći boravak na otvorenom, kao i otvaranje prozora te daleko češće provjetravanje nego u zimskom periodu.

Na snazi će ostati samo dvije odluke Stožera i to one koje uređuju:

- korištenje medicinskih maski ili maski za lice

- ograničavanje ulaska u Republiku Hrvatsku

Nova odluka o mjeri korištenja medicinskih maski ili maski za lice

image
ilustracija/Shutterstock

Osnovna novost u ovoj Odluci, a što omogućava povoljna epidemiološka situacija, je da korištenje medicinskih maski ili maski za lice propisuje kao obvezu samo u okolnostima koje su i dalje procijenjene okolnostima visokog rizika, a u okolnostima koje su trenutno procijenjene kao okolnosti nižeg rizika daje se preporuka korištenja medicinskih maski ili maski za lice.

Maske će obvezno morati koristiti samo:

- zaposlenici u zdravstvenom sustavu, odnosno u zdravstvenim ustanovama, trgovačkim društvima koja obavljaju zdravstvenu djelatnost i kod privatnih zdravstvenih radnika

- pacijenti i sve osobe koje, iz bilo kojih razloga, dolaze u prostore zdravstvenih ustanova i trgovačkih društava koja obavljaju zdravstvenu djelatnost te prostore privatnih zdravstvenih radnika

- zaposlenici ustanova socijalne skrbi koje pružaju uslugu smještaja za starije osobe i osobe s invaliditetom i posjetitelji korisnicima

U ostalim slučajevima u zatvorenim prostorima nije obveza, ali se preporučuje upotreba maski, npr. za:

- vozače, zaposlenike i putnike u prijevoznim sredstvima javnog prometa

- zaposlenike u trgovačkoj djelatnosti i kupce

- zaposlenike u ugostiteljskoj djelatnosti koji dolaze u kontakt s gostima ili sudjeluju u posluživanju i pripremi jela, pića i napitaka

- goste u ugostiteljskim objektima u zatvorenim prostorima, osim dok sjede na svojim mjestima i konzumiraju hranu, piće ili napitke

- zaposlenike trgovačkih društava, ustanova i institucija koji rade sa strankama i njihove stranke

- zaposlenike u uslužnim djelatnostima u kojima se dolazi u bliski kontakt s klijentima

- zaposlenike u uredima u kojima se ne može osigurati međusobna fizička distanca od najmanje 2 metra

- vjernike prilikom vjerskih obreda i u zatvorenom prostoru

- gledatelje na sportskim natjecanjima koja se održavaju u zatvorenim prostorima

- posjetitelje svih društvenih i javnih okupljanja u zatvorenom prostoru (koncerti, predstave i sl.).

Kao i do sada, maske za lice ili medicinske maske ne moraju se koristiti u slučajevima preporučenih izuzeća koja na svojim mrežnim stranicama objavljuje Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Nošenje maski jedna od najvažnijih epidemioloških mjera kojom se značajno smanjuje prijenos virusa i koja u znatnoj mjeri štiti nezaražene osobe od virusa, ali i kod zaraženih osoba znatno smanjuje izbacivanje infektivnih čestica u okolinu. Zato je preporuka epidemiološke struke i Stožera da se maske i dalje koriste uvijek kada se u zatvorenim prostorima nalazi veći broj osoba.

Osnovna razlika o odnosu na staru Odluku je da će korištenje maski u najvećoj mjeri (osim u okolnostima kada je primjena obvezna) ovisiti o individualnoj procjeni i odgovornosti pojedinca, a ne o nadziranju i zapriječenim sankcijama.

Nova odluka o privremenom ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza RH

U odnosu na staru Odluku najvažnija promjena u novoj je da više nema zabrane ulaska u Republiku Hrvatsku bez obzira iz kojih zemalja i zbog kojih razloga se dolazi u RH.

Državljani trećih zemalja koji će dolaziti u RH moći će prelaziti granicu bez dokazivanja razloga zbog kojeg dolaze, tj. bit će dovoljno da ispunjavaju epidemiološke uvjete, odnosno dovoljno je da posjeduju COVID potvrdu. Što se tiče osoba koje će u RH dolaziti iz EU, njima više neće biti potrebne COVID potvrde za ulazak u Republiku Hrvatsku.

Također, ograničenje prelaska preko graničnih prijelaza ne odnosi se i na raseljene osobe iz Ukrajine koje ulaze u RH.

Ove 2 odluke, kao i odluke kojima bi se ukinule ostale uvedene mjere (okupljanja, rad trgovina i dr.) bit će objavljene u Narodnim novinama u petak 8. travnja te će stupiti na snagu u subotu 9. travnja 2022.

Također, od subote 9. travnja EU digitalne COVID potvrde više neće biti uvjet za održavanje događanja ili okupljanja, odnosno odlazak na neka mjesta na području Republike Hrvatske, ali niti za prelazak granice RH za osobe koje u RH dolaze s područja EU.

EU digitalne COVID potvrde ostaju uvjet samo za ulazak u RH iz trećih zemalja.

Iz Stožera poručuju da će se bez obzira na ukidanja i ublažavanja uvedenih mjera, epidemiološka situacija i dalje kontinuirano pratiti te će se pravovremeno reagirati ako bude potrebno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. listopad 2023 05:23