StoryEditorOCM

Objavljene izvorne snimke Britanaca koje su bile prekretnica u Domovinskom ratu. Kad su ih vidjeli u Americi i Rusiji...

Piše dalmacija sd
19. kolovoza 2024. - 13:15

Poznata britanska TV kuća ITN je na svojim platformama prije nekoliko dana objavila stari video iz Dubrovnika koji je emitiran u cijelom svijetu te davne 1991. Snimka je prokrijumčarena, a izazvala je šok diljem svijeta. Također, objavili su i snimke iz Vukovara...

- Nevjerojatna snimka prikazuje neustrašivu ženu kako spašava psa tijekom raketnog napada na Dubrovnik, 1991.

Dana 10. studenog 1991., snimatelj ITN-a Nigel Thomson snimio je ženu u starom dijelu Dubrovnika kako riskira život da bi spasila svog psa, dok su vođeni projektili sovjetske proizvodnje eksplodirali oko dubrovačke stare luke.

@itnarchive1955 Incredible footage shows fearless woman rescuing dog during a missile attack on Dubrovnik, 1991.  On 10 November 1991, ITN cameraman Nigel Thomson filmed a woman in Dubrovnik‘s old city risking her life in order to save her dog, as Soviet-made wire-guided missiles exploded around Dubrovnik‘s old harbour. The ancient city and UNESCO World Heritage Site was being besieged by the Yugoslav People‘s Army (JNA) during the Croatian War of Independence. Nigel Thomson and ITN‘s Paul Davies were two of a handful of TV journalists and camera operators who had stayed behind in order to report on the siege of Dubrovnik.   #Yugoslavia #Siege #Besieged #Dubrovnik #Missile #Missiles #Dog #Dogs #Croatia #Serbia #War #Conflict #SiegeOfDubrovnik #Warfare #Combat #1991 #1990s ♬ original sound  - ITN Archive

Drevni grad i dio svjetske baštine UNESCO-a bio je pod opsadom Jugoslavenske narodne armije (JNA) tijekom Domovinskog rata u Hrvatskoj. Nigel Thomson i ITN-ov Paul Davies bili su dvojica od nekolicine TV novinara i snimatelja koji su ostali kako bi izvještavali o opsadi Dubrovnika - naveo je ITN. 

Preminuo Nigel Thomson, jedini strani snimatelj iz ratnog Dubrovnika. Njegove snimke svijetu su tada prikazale pravu istinu, a i danas ih se može vidjeti u muzeju na Srđu

Zahvaljujući tom dvojcu slika o rušenju Dubrovnika je otišla u svijet. Nakon toga su u svijetu drugačije gledali na rat u Hrvatskoj, puno je jasnije bilo tko je agresor, a tko žrtva. 

U drugom pak videu se navodi: 

- Između 9. i 13. studenoga 1991., ITN-ov Paul Davies i snimatelj Nigel Thomson izvještavali su iz opkoljenog Dubrovnikaa, dok su snage raspadajuće Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije pokušavale suzbiti nastojanja Hrvatske za neovisnošću napadom s mora na UNESCO-vu svjetsku baštinu i zraka.

Ostali su u opkoljenom gradu zajedno s tek nekolicinom drugih TV novinara i snimatelja, Davies i Thomson svakodnevno su bilježili pokušaje Jugoslavenske narodne armije pod srpskom dominacijom da projektilima, minobacačima i bombama terorizira stanovnike starog grada.

Kada su Thomsonove slike na kraju prokrijumčarene iz grada i emitirane diljem svijeta, rezultirale su ogromnim pritiskom Washingtona, pa čak i Moskve da se prekine bombardiranje. Prema riječima Paula Daviesa, "rad jednog jedinog snimatelja zaustavio je razaranje i bez sumnje spasio mnoge živote."

Reporteri ITN-a bilježili su i pad Vukovara, jedan od njih je i ranjen: 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. rujan 2024 19:20