StoryEditor
Hrvatskajesenski rekordi

Objavljena crna prognoza za Hrvatsku: ubrzano srljamo prema tisućama mrtvih i u novi lockdown. Najgore nas tek očekuje, broj cijepljenih jedva raste, a građani su se posve opustili

27. listopada 2021. - 13:48

Korona galopira punom forcom: na današnji dan, 27. listopada, prošle smo godine imali 1413 novih slučajeva covida u zemlji, a danas ih je čak tri puta više – 4571. Takvu ogromnu brojku novozaraženih zadnji put je Hrvatska bilježila u prosincu 2020., kad je epidemija bila na vrhuncu i kad je dnevno umiralo osamdesetak ljudi.

Trenutno se još uvijek nalazimo na uzlaznom kraku rasta četvrtog vala i ne znamo kad ćemo dosegnuti njegov vrhunac, ali znamo da ćemo ovim tempom do kraja tjedna srušiti prošlogodišnji rekord virusnoga umnožavanja, i to skoro puna dva mjeseca ranije. Lani smo se na vrh krivulje zaraze popeli sredinom prosinca, kad je bilo 4620 zaraženih u 24 sata, a sad ćemo tu brojku na semaforu prebaciti već sutra, na kraju listopada. 

Ono što posebno zabrinjava jest velik udio zaraženih u broju testiranih - u Zagrebu je pozitivan već svaki drugi! - i sad je posve jasno da nas prošlogodišnje iskustvo nije nimalo naučilo pameti. I dalje smo po procijepljenosti gotovo na samom europskom dnu i sigurno koračamo u pravcu rigoroznijih mjera. 

Imamo ogroman bazen necijepljenih u kojem se delta soj, a sad i njegova delta plus varijanta, iznimno brzo umnožava i iznova puni bolničke odjele.

Građani su se bez ikakvoga racionalnog pokrića posve opustili; maske su na javnim mjestima, restoranima, kafićima, tržnicama i šoping centrima iznova postale teška egzotika i mazohizam rijetkih usamljenika, a zahvaljujući radu škola i brzoj transmisiji virusa među đacima svi necijepljeni članovi njihovih obitelji kojima bolest predstavlja rizik iznova su u fazi svjesnoga igranja ruskoga ruleta.

Bolest nam još jednom rječito poručuje da ju se, kao i bilo koju drugu, ne može pobijediti samo instant optimizmom i verbalnim nadama u skoru normalizaciju, nego su za to itekako potrebne znanstveno propisane medicinske terapije i druge prateće mjere.

Neovisni institut za metriku i procjene u zdravstvu (IHME) iz Washingtona u rujnu ove godine je prognozirao da će broj ukupno preminulih u Hrvatskoj do 1. prosinca dosegnuti 10.625 ljudi.

Kad je epidemiolog dr. Miroslav Venus, predsjednik Hrvatskog epidemiološkog društva, prije mjesec dana potvrdio da će crne brojke kod nas rasti upravo tim tempom, dežurni antivakseri i ultimativni optimisti su ga brzopotezno zasuli drvljem i kamenjem. Na njihovu žalost i žalost obitelji svih preminulih, sad imamo situaciju da prema 10 i pol tisuća mrtvih galopiramo znatno brže od te procjene.

U međuvremenu, Neovisni institut za metriku i procjene u zdravstvu (IHME) iz Washingtona objavio je novu, još crnju prognozu za našu zemlju.

Prema njoj, prije proljeća, tj. do veljače iduće godine, Hrvatska bi ovom dinamikom trebala dosegnuti čak 14 560 umrlih od covida. Drugim riječima, u iduća tri mjeseca naviještaju nam smrt još pet i pol, a možda i šest tisuća ljudi. Američki znanstvenici predviđaju nam da ćemo maksimalni broj dnevnih slučajeva zaraze dosegnuti početkom studenoga. 

Jedina svijetla točka u novom valu covida odnosi se na ipak znatno manji broj umrlih u odnosu na broj novozaraženih nego što smo bilježili nekad. Lani je na 4500 novozaraženih umiralo više od 80 ljudi dnevno, a sad su te najcrnje brojke na dnevnoj razini ipak upola manje, i to isključivo zahvaljujući cjepivu.

Na te male bočice koje su dosad spasile mnoge glave brojni našijenci još uvijek gledaju sa strepnjom, podozrenjem i prijezirom. Ljudima koji i u terminalnoj fazi covida još uvijek negiraju postojanje bolesti i prije zadnjeg izdaha prkosno bježe kući s bolničkih odjela doista se više ne da ništa razumno objasniti, nego im bližnjima tek izraziti duboku sućut.

item - id = 1138313
related id = 0 -> 1159653
related id = 1 -> 1159650
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. siječanj 2022 09:18