StoryEditorOCM
HrvatskaPOGLEDAJTE VIDEO

Novinarka: ‘Gospodine Jandrokoviću, kako ocjenjujete ovaj saziv Sabora?‘ Jandroković: ‘Rim-Tim-Tagi-Dim...‘

Piše VIJESTI SD
14. ožujka 2024. - 23:23

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković je gostovao uživo u emisiji RTL Danas nakon današnjeg raspuštanja Sabora, a uoči sutrašnje objave predsjednika Zorana Milanovića o datumu parlamentarnih izbora.

Jandroković poručuje da je HDZ spreman i da im svaki datum odgovara.

- Teško mi je predvidjeti, predsjednik donosi odluke - nekad razborite, nekad malo manje razborite. On će sigurno postupiti u skladu s tim, kaže Jandroković upitan o tome misli li da će predsjednik RH slijediti dosadašnju praksu srednjeg datuma izbora te odabrati 28. travnja.

Na pitanje misli li da će se predsjednik miješati u kampanju, Jandroković kaže da mu je svejedno.

Komentirao je i navode nekih analitičara, koji kažu da Milanoviću zbog svojih izbora koji će se održati krajem godine više odgovara da HDZ pobijedi.

- Uopće ne ulazim u nagađanja i spekulacije, HDZ ima svoja postignuća koje smo ostvarili posljednjih 7-8 godina. Imamo vrlo kvalitetne ljude s kojima izlazimo na izbore, koalicijske partnere s kojima smo do sada vrlo uspješno radili. Tako da nam stvarno nije predsjednik Republike u fokusu. Naši protivnici na ovim izborima su Grbinova koalicija i druge političke stranke koje bi se udruživale, pa bi ih bilo 15-20, koje bi išle protiv HZD-a, ali mi smo snažniji i jači politički. Osigurali smo političku stabilnost ovih godina, rekao je Jandroković.

Osvrnuo se i na prisegu glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića, rekavši da navodi da je ona bila previše požurena ne drže vodu.

- Nisam se požurio, mandat aktualnoj državnoj odvjetnici istječe 26. svibnja. Hoće li se konstituirati novi saziv Sabora nije izvjesno, nije realno da se dogodi tako brzo sazivanje novog saziva Sabora. Ako se to ne dogodi, a da novi glavni državni odvjetnik nije podnio prisegnu, moglo bi se dogoditi da ostanemo bez glavnog državnog odvjetnika.

Upitan o izmjenama Kaznenog zakona, Jandroković kaže da mu oporba pokušava "nalijepiti etiketu".

- Postoje očito neki kanali, jesu li to državne institucije ili odvjetnici - ne znam tko - ali koji medije opskrbljuje informacije kad se to ne i trebalo činiti, kaže Jandroković i dodaje da bi javnost sve doznala, ali u kasnijim fazama.

- Moramo voditi računa da javnost bude informirana ali i o presumpciji nevinosti samog postupka, kaže Jandroković za RTL Danas.

Novinari meta progona?

Na pitanje hoće li novinari biti meta progona, predsjednik Sabora kaže:

- Jasno se kaže da će biti kažnjen onaj koji daje informaciju i taj će razmisliti dva puta. Sad branite pravo nekoga da netko u fazi izvida daje informacije, to je suprotno zakonu i nije interes javnosti tako dijeliti informacije. Novinari ne možete biti počinitelji ili pomagači, dobiti sankciju vezano uz taj zakon na bilo koji način.

Jandroković je ocijenio rad ovog saziva Sabora.

- Dvije su dimenzije. Jedno je komunikacija koju svi osuđuju i koja je zaista pala ispod razine onoga što smatram prihvatljivim, što smatram čak i demokratskim. I žao mi je da je tako. Krši se i Poslovnik i krše se pravila dobrog ponašanja. Puno je grubih ružnih i teških riječi, ali s druge strane moramo govoriti i o onome što je u stvari glavni posao i glavna zadaća Hrvatskog sabora, a to su zakoni. Mi smo donijeli mnogo zakona koji se izravno tiču kvalitete života naših građana. Mnogo puta tijekom mandata dignute su i plaće i mirovine. I mislim da ljudi znaju što je zadaća Sabora - nije to samo prepucavanje, nego su zakoni koji vode računa o interesima države - od Pelješkog mosta, do plaća.

Na kraju je Jandroković i pjesmom ocijenio ovaj saziv Sabora:

- Ovaj saziv Sabora? Pa nekako ‘Rim Tim Tagi Dim‘ - svega pomalo, rekao je.

Podsjetimo, Jandroković je i ranije stihovima popularnih pjesama komentirao aktualne događaje, citirajući u dva navrata Vojka V. odnosno Gibonnija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 09:57