StoryEditorOCM
Hrvatskarazni slučajevi

Novi zaplet u aferi Mamić, osječki suci trebali su prolaziti zakonom propisane sigurnosne provjere, ali posljednja je napravljena prije više od deset godina

Piše PSD
12. lipnja 2021. - 22:52

Afera s osječkim sucima, koje USKOK sumnjiči da su primili mito od Zdravka Mamića, dobiva novi zaplet! Kako otkriva Dnevnik Nove TV, suci nisu prošli sigurnosne provjere više od deset godina, iako zakon to propisuje češće.

Suci koji su osumnjičeni u aferi Mamić morali su svakih pet godina proći sigurnosnu provjeru šta nije učinjeno. Posljednji put kad su to učinilo bilo je kod stupanja na dužnost 2009. ili 2010. godine.

-Mi smo šampioni u zaobilaženju zakona- rekao je Ante Letica, bivši predsjednik SOA-e.

-Provjeru je trebao tražiti predsjednik osječkog Županijskog suda- nastavlja Letica.

Anto Rašić, bivši predsjednik suda, sam priznaje kako nije najbolje upoznat sa zakonom, a aktualni predsjednik provjeru je zatražio tek nakon što je javnost saznala za aferu. Izvješće još nije dobio.

-SOA ima nekoliko tisuća provjera godišnje, SOA ne može voditi računa o tome, ali nije ni dužna- kazao je Letica.

-Ja sam isto jedan od sudaca koji je na tom odjelu, tako da to nije ništa novo za nas. Suci koje rade časno i odgovorno svoj posao nemaju nikakvih problema s time- otkrila je sutkinja Visokog kaznenog suda Ivana Bilušić.

Suci na drugim predmetima provjeravaju se samo kad stupaju na dužnost.

I oni koji žele u Vrhovni sud - osim predsjednika, ako nije sudac. Ministar Malenica najavljuje novosti za sve suce, nastavlja Dnevnik.hr.

-Sada bismo uveli provjeru svakih pet godina, ako treba i prije- rekao je.

Da nisu svi suci prošli sigurnosnu provjeru otkrio je bivši šef Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić.

-Mogu odgovoriti da je bilo takvih slučajeva. Nisu radili na predmetima USKOK-a i ratnih zločina. Radili su druge predmete. Apsurdno je, nema smisla- istaknuo je Turudić.

Posljednja uhićenja otkrivaju  da je sustav zakazao jer su otkriveni nesrazmjeri u primanjima i imovini sudaca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. ožujak 2023 03:56