Hrvatskatužbe pred vratima

Novi udar na proračun: Vlada mora pronaći 225 milijuna kuna za regres javnih službenika

Piše Marijana Cvrtila
12. lipanj 2016. - 10:29
novac

Zbog inertnosti i očitoga nefunkcioniranja nove Vlade, državni proračun mogao bi doživjeti još jedan ozbiljan udarac – oko 180 tisuća javnih službenika, zaposlenika u školstvu, zdravstvu, kulturi i socijali, ovih dana iščekuje vijesti o isplati regresa koji, prema Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) za javne službe, treba biti isplaćen najkasnije do kraja lipnja. Visina regresa utvrđena je u iznosu od 1250 kuna, što znači da bi država za isplatu toga prava javnim službenicima trebala u ovom trenutku pronaći 225 milijuna kuna.

To je vrlo teško za očekivati jer je već na početku mandata iz ove Vlade poručeno kako novca za dodatna materijalna prava proračunskih korisnika nema. Propali i rijetki pregovori sa sindikatima također nisu doveli ni do kakvog dogovora. Za razliku od Milanovićeve Vlade, koja je to pravo proteklih godina, kao i isplatu božićnica, suspendirala posebnim Zakonom o uskrati isplate pojedinih materijalnih prava zaposlenima u javnim službama, Oreškovićeva Vlada ni takav propis nije donijela.

Podsjetimo, Ustavni je sud prošle godine, ne osporavajući bivšoj Vladi pravo da zakonski intervenira u imovinska prava, ipak upozorio da se takav zakon ne može dalje produljivati bez savjetovanja sa strankama Kolektivnog ugovora, a u cilju iznalaženja prihvatljivih rješenja.

Pregovori s Petrovom

To je pitanje, među ostalima, trebalo urediti kroz razgovore predstavnika Vlade i sindikata, a Vlada je, podsjetimo, na čelo Odbora za pregovore sa sindikatima imenovala potpredsjednika Božu Petrova. Razgovori i pregovori, kako znamo, nisu daleko odmaknuli, a Vlada nije donijela nikakav propis kojim bi prava iz TKU-a mogla dalje "legalno" uskraćivati.

Temeljni kolektivni ugovor na snazi je do prosinca ove godine, a, kako neslužbeno doznajemo, jedini način za kojim bi Vlada još mogla posegnuti jest da idućih dana donese posebnu uredbu kojom bi u "fotofinišu" mogla stopirati isplatu regresa. No, u trenutačnim okolnostima rasula Vlade ni za to nema naznaka, a pitanje je koliko bi ta samostalna odluka bila na tragu preporuka Ustavnog suda.

– Nema nikakvih zakonskih i drugih prepreka da se regres ne isplati. Nalazimo se u situaciji da je obveza neupitna, a jasno je da novac nije osiguran. Vlada, ma koja god ona bila, to pitanje može riješiti samo na dva načina: jeftinijim, a to je da ispoštuje TKU i pronađe novac, bilo preraspodjelom proračunskih sredstava, posezanjem u rezerve i slično, ili skupljim, a taj je da ćemo biti prisiljeni podići sudske tužbe zbog kojih bi se taj trošak mogao udvostručiti – kaže Željko Stipić, predsjednik školskog sindikata "Preporod", čiji članovi, nastavnici i učitelji ni na kraju školske godine i pred odlazak na ljetne praznike nemaju informacije o tome mogu li se regresu nadati.

Stipić podsjeća da samo podizanje sudske tužbe košta 500 kuna po osobi, što znači 90 dodatnih milijuna kuna samo u tu svrhu.

– Ako se regres ne isplati u roku kako to predviđa TKU, odvjetnici će krenuti po školama i početi skupljati punomoći za podizanje tužbi – nema dvojbi za Stipića.

Ispaštat će porezni obveznici

Nešto detaljnija saznanja imaju u Sindikatu djelatnika socijalne skrbi, koji broji oko 5200 članova od ukupno osam tisuća zaposlenika u tom sustavu. Predsjednica tog sindikata Jadranka Ivezić jučer je prenijela:

– Održali smo sastanak u Ministarstvu socijalne politike i mladih, kod ministrice Bernardice Juretić, na kojemu nam je rečeno kako novca za isplatu regresa u proračunu nema. Kada smo najavili da ćemo podići tužbe, rečeno nam je kako će "onda novca biti" – ogorčena je Jadranka Ivezić, čiji je sindikat već donio odluku da se ide na tužbe ako se regres ne isplati. Isplatu ovih prava očekuju i u sindikatima zdravstva te kulture, a ne riješi li se to pitanje što prije, na leđa poreznih obveznika opet bi se mogli svaliti višemilijunski tereti.

I policajci i vatrogasci tražit će svoj novac

Iako državni službenici ove godine nemaju prava na regres, budući da je u dodatku njihova Kolektivnog ugovora još na snazi zabrana isplate tog prava, Siniša Kuhar, glavni tajnik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, kaže kako će pratiti razvoj događaja.

– Prema dodatku, ne možemo tražiti isplatu regresa. Međutim, ako on bude isplaćen javnim službenicima, imamo se pravo pozivati na načelo jednakosti i zatražiti da regres dobiju državni i lokalni službenici i namještenici – najavljuje Kuhar. Policajaca, carinika, vatrogasaca i ostalih državnih i lokalnih službenika je oko 60 tisuća.

Tužbe udvostručuju trošak

Nalazimo se u situaciji da je isplata neupitna, a jasno je da novac nije osiguran. Vlada, ma koja god ona bila, to pitanje može riješiti samo na dva načina: jeftinijim, a to je da pronađe novac, ili skupljim, što znači da ćemo biti prisiljeni podići sudske tužbe zbog kojih bi se taj trošak mogao udvostručiti – kaže Željko Stipić, predsjednik sindikata 'Preporod'