StoryEditorOCM
Hrvatskas 14 neopravdanih na tromjesečni tretman

Novi propisi štite nasilne učenike

Piše PSD.
28. rujna 2009. - 14:56

Problematični učenici od ove školske godine neće više tako lako “izletjeti“ iz škole, čak i ako nakupe popriličan broj neopravdanih sati ili se fizički obračunavaju sa svojim kolegama i nastavnicima.

Na snagu je stupio Pravilnik o pedagoškoj mjeri odgojno-obrazovnog tretmana produženog stručnog postupka, odnosno, uvedena je nova mjera produženog stručnog tretmana problematičnih učenika koje će ubuduće nadzirati stručno povjerenstvo škole.

Prema sadašnjem sustavu pedagoških mjera, učenicima se u slučaju određenih prekršaja najprije izricala mjera opomene, potom ukora, opomene pred isključenje te na kraju i isključenja.

Nova mjera “smjestila” se između ukora, a prije opomene pred isključenje, a za njezinu provedbu predviđaju se najviše tri mjeseca. Svaki učenik koji dobije ukor, a on se sada može “zaraditi“ već sa 14 neopravdanih sati, za sljedeći prekršaj neće biti kažnjen opomenom pred isključenje, nego ulazi u tretman koji će mu omogućiti da iz škole ne bude izbačen još najmanje tri mjeseca:

- Pravilnik je pun nejasnoća. Iako je školska godina tek počela, mi već sad imamo najmanje stotinjak djece s 10, 15 neopravdanih sati, kojoj su već izrečeni ukori. Što s njima, hoćemo li baš svu djecu stavljati u tretman? – to su samo neka pitanja koja su ovih dana iz škola stizala u našu redakciju.

Nastavnici i stručni djelatnici, budući da je riječ o novoj mjeri, iz pravilnika, naime, ne mogu točno iščitati što će biti čija obveza, što u slučaju da učenik uđe u tretman, a i dalje nastavi izostajati iz škole, gdje će se tretman provoditi, hoće li nastavnici i stručni suradnici biti dodatno plaćeni.

Ulaz u ‘crveno’

- Novom mjerom nastojimo dijete zadržati barem tri mjeseca dulje unutar školskog sustava, te mu uz individualan pristup i intenzivniji rad nastavnika i stručnih suradnika omogućiti prevladavanje teškoća – pojašnjava Majda Fajdetić, viša savjetnica iz Agencije za odgoj i obrazovanje.

Prema njezinim riječima, neće svako dijete koje iz nekog razloga “uleti u crveno” morati u tretman. Škola će zato oformiti povjerenstvo u kojemu će se naći razrednik, učitelj, jedan član razrednog vijeća i stručni suradnik u školi (psiholog i pedagog), koji će razmotriti treba li djetetu ta vrsta pomoći. Što ako mjera ne pokaže rezultate i već u početku učenik nastavi izostajati iz škole i prikupljati neopravdane:

- Nije nužno da program traje cijela tri mjeseca. Ako ne bude dolazio, škola će primijeniti Statut i izreći sljedeću mjeru – najavljuje Fajdetić.

Marijana Cvrtila

Razlozi za ulazak u tretman

•• neopravdano izostajanje

•• izazivanje tučnjave ili fizičkih napada na učenika, djelatnika škole ili drugu osobu

•• dolazak u školu pod utjecajem alkohola i sredstava ovisnosti

•• unos oružja u školu

•• ponašanje kojim ugrožava sebe i druge na izletima i ekskurzijama

•• otuđivanje i uništavanje imovine

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. svibanj 2023 21:02