StoryEditor
Hrvatskanije nestašica

Novi problem u KBC-u Split: nestalo je BCG cjepiva, nitko ne zna zašto, ali dobra je vijest da se djeca njime mogu cijepiti do godinu dana starosti

Piše Ivica Marković
28. siječnja 2021. - 07:07

Zbog čega u splitskom KBC-u nema BCG cjepiva (Bacillus Calmette - Guérin) koje se upotrebljava protiv tuberkuloze i kojim bi novorođena djeca trebala biti cijepljenje tri dana nakon poroda, odnosno u trenutku otpuštanja iz bolnice, za sada će ostati tajna.

No, prema informacijama iz HALMED-a, cjepiva u Hrvatskoj ima.

- Tog cjepiva ima, a ono se inače nabavlja postupkom izvanrednog unosa iz države EU-a u kojoj je to cjepivo odobreno za upotrebu, jer u RH to cjepivo nije dostupno odobreno cjepivo - rekla nam je Maja Bašić, glasnogovornica HALMED-a.

Nema panike

Kada bi BCG cjepivo moglo stići u Split, upitali smo prim. dr. sc. Željku Karin, ravnateljicu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije (NZJZ SDŽ), preko kojeg se cjepivo distribuira splitskoj bolnici.

- Očekujemo da će BCG cjepivo u Split stići sljedeći tjedan, nakon čega će biti distribuirano u KBC Split - kazala nam je dr. Karin.

Da nije u pitanju "kraj svijeta" i da ne treba stvarati paniku zato što trenutačno u Splitu nema BCG cjepiva, javnost umiruje splitska pedijatrica.

- Ako dijete do izlaska iz rodilišta ne primi BCG cjepivo, treba ga primiti najkasnije do navršene godine dana, a nakon toga se ne preporučuje njegovo primanje - pojasnila nam je splitska pedijatrica.

Dakle, roditelji ne trebaju biti u panici jer će ovo cjepivo uskoro stići u Split, a kako ga novorođenčad ne mora primiti "odmah i sad", vjerovati je da će biti cijepljena u roku od godinu dana.

Kako doznajemo, nestašica BCG cjepiva u KBC-u Split nije nastala zbog duga veledrogerijama, nego zato što ga farmaceutska industrija proizvodi u smanjenim količinama.

- Početkom veljače trebale bi stići nove doze tako da nema mjesta panici. Pojedine zapadne zemlje odustale su od korištenja BCG-a, stoga ga se manje proizvodi - kazali su u bolnici.

Kako nam je rekla dr. Karin, osim BCG cjepiva, u SDŽ nedostaje i cjepiva protiv hepatitisa B.

- Za njega ne znamo kada će doći, ali djeca se njime ne moraju striktno cijepiti u određenoj godini života. Također, bilo je zastoja i u isporuci pedijatrijskih cjepiva, no idući tjedan će i ona biti distribuirana - odgovorila nam je dr. Karin.

Da nije u pitanju neki veliki problem jer nedostaje cjepiva protiv hepatitisa B, potvrdila nam je i splitska pedijatrica.

Nema nestašice

- Cjepivo protiv hepatitisa B djeca primaju u tzv. koktelu "6 u 1", u kojemu se nalazi cjepivo protiv difterije, tetanusa, pertusisa, dječje paralize, hemofilus influence i hepatitisa B. Djeci se to cjepivo daje tri puta u dobi od dva, četiri i šest mjeseci, a docjepljuju se ovim cjepivom još jednom, u drugoj godini života. Tako da nama pedijatrima i nije toliko važno kada cjepiva protiv hepatitisa B nema na tržištu, jer je ono zastupljeno u ovom koktelu. Cjepivo protiv hepatitisa B samostalno dajemo djeci, kada dijete, iz nekog razloga, nije primilo cjepivo protiv hepatitisa B u cjepivu "6 u 1", a to je vrlo rijetko. Što se tiče nedostatka pedijatrijskih cjepiva, radi se o cjepivu protiv rota virusa, koje prima nedonoščad, i cjepivu protiv pneumokoka, koje djeca primaju u dvije doze, i to u drugom i četvrtom mjesecu prve godine života i docjepljuju se u drugoj godini života - rekla nam je splitska pedijatrica.

No, da netko nije u pravu, daje nam se naslutiti iz odgovora Maje Bašić iz HALMED-a.

- Prema našim podacima, cjepiva protiv rota virusa ima na tržištu i upravo nam je nedavno prijavljeno stavljanje serije tog cjepiva u promet. Isto tako, na tržištu ima i cjepiva protiv pneumokoka, kao što su Prevenar 13 i Synflorix, za djecu do druge godine života, i Pneumovaxa, za djecu poviše druge godine života. Što se tiče jednokratnog cjepiva protiv hepatitisa B, njega nema na tržištu, ali nam nije ni izražena potreba za njegovom nabavom. Ako bude potrebno, tražit ćemo načina da ga nabavimo - zaključila je Maja Bašić.

GLUHI TELEFONI

- Moram reći da mi nitko od kolega nije rekao da imaju problem s BCG cjepivom, odnosno da ga nedostaje. Čim ga bolnička ljekarna dobije, bit će nam distribuirano na Klinici za ženske bolesti i porode - rekao nam je dr. Marko Jukić, v.d. predstojnika splitske ginekologije

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. kolovoz 2022 15:40