StoryEditor
Hrvatskakadrovska promjena

Iz Vlade potvrdili: Marić odlazi na vlastitu inicijativu, a zamijenit će ga Marko Primorac, stručnjak za upravljanje financijama u javnom sektoru i poreznu politiku, bivši Kolindin savjetnik

Piše PSD
5. srpnja 2022. - 22:59

 

NOVIJE:

Točno je da Zdravko Marić na vlastitu inicijativu odlazi s mjesta potpredsjednika Vlade i ministra financija.Predsjednik Vlade izvijestit će o odlasku Marića članove Vlade sutra na užem kabinetu (u 9 sati) i članove parlamentarne većine (u 12 sati), izjavio je glasnogovornik Vlade Marko Milić.

Dodao je i ovo: "Zahvalni smo mu na doprinosu koji je dao u Vladi u proteklih šest godina.Vlada će nastaviti kao i dosad raditi na rješavanju svih izazova s kojima  smo u krizi suočeni, štiteći hrvatske građane i gospodarstvo. Već sutra predsjednik Vlade parlamentarnoj većini predstavit će Marka Primorca kao kandidata za novog ministra financija, a zastupnicima u Hrvatskom saboru već tijekom idućeg tjedna. Marko Primorac (1984.) profesor je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, čije je područje ekpertize upravljanje financijama u javnom sektoru, porezna politika i fiskalna decentralizacija".


RANIJE:
HRT je objavio da će novi ministar financija vjerojatno biti Marko Primorac.

Primorac je profesor na Ekonomskom fakultetu i nekadašnji savjetnik za gospodarstvo bivše predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović.

Od 2018. do 2020. obnašao je dužnost savjetnika Predsjednice Republike Hrvatske za gospodarstvo. Bio je koordinator Vijeća za gospodarska pitanja Predsjednice te je vodio i sudjelovao u nekoliko radnih skupina Predsjednice. Od 2021. zamjenik je predsjednika Nadzornog odbora Hrvatske radiotelevizije te predsjednik Revizijskog odbora. Od 2021. je vanjski član Odbora za financije i državni proračun Hrvatskoga sabora.

Kao istraživač, kako je istaknuto na stranicama zagrebačkog Ekonomskog fakulteta, sudjelovao je u većem broju projekata kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu. Konzultant je i vanjski suradnik Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda te drugih renomiranih domaćih i međunarodnih institucija.

Od 2020. kao konzultant radi za Center of Excellence in Finance na Programu ekonomskih reformi Bosne i Hercegovine, a od 2022. kao član glavne skupine stručnjaka (Core Group of Experts) radi na poboljšanju kvalitete i provedbe programa ekonomskih reformi sedam zemalja Zapadnog Balkana i Turske, posebice u pogledu integracije strukturnih reformi i fiskalnih okvira.

Ministar financija Zdravko Marić, podsjetimo, na vlastiti zahtjev odlazi iz Vlade Republike Hrvatske. Zasad nema informacija o konkretnom povodu ili razlozima Marićeva navodnog odlaska iz premijerova kabineta.

image

Zdravko Marić

Zeljko Puhovski/Cropix

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. kolovoz 2022 23:16