StoryEditorOCM
Hrvatskazagrebački kbc

Novi detalji drame: Šestero zaraženih legionelom na Rebru, tri osobe su umrle, zadnja među njima 31. svibnja

Piše Ivana Krnić/JL
18. lipnja 2024. - 16:53

Šestero pacijenata hospitaliziranih u KBC-u Zagreb, na lokaciji Rebro, zarazilo se legionelom, potvrđeno nam je iz KBC-a, a od posljedica bolesti preminule su tri osobe. Svi zaraženi imali su teške komorbiditete i bili su imunokompromitirani, a legionela je drastično pogoršala njihovo stanje, navode u KBC-u Zagreb u kojemu su najavili konferenciju za medije na tu temu u 17 sati.

Kako doznajemo, cijela situacija s legionelom započela je još prije šest tjedana, a posljednja osoba je preminula 31. svibnja, no tek jučer je Jutarnji ekskluzivno doznao za borbu bolnice s bakterijom. Naime, kako doznajemo u bolnici na rezultate nalaza vode čekalo se desetak dana, a je li se što radilo u međuvremenu i zašto se danas krenulo s pasterizacijom, odnosno ispiranjem nejasno je.

- Riječ je o pacijentima koji su teško bolesni od osnovne bolesti tako da je legionela drastično pogoršala njihovo stanje - rekao im je ranije danas prof. dr. Milivoj Novak, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu KBC-a Zagreb.

image

Milivoj Novak

Darko Tomaš/Cropix

Nakon što je ustanovljeno da imaju zaražene pacijente krenulo se u istragu odakle je zaraza krenula jer je poznato da se vrlo često može proširiti iz klima-uređaja ili vode.

Legionarska bolest je atipična upala pluća, uzrokovana bakterijom. Liječi se antibioticima, azitromicinom, kinolonima ili rifampicinom.

- Odmah smo alarmirali Hrvatski zavod za javno zdravstvo koji je napravio sve analize i bakterija je izolirana u vodovodnom sustavu. U ovom trenu je u tijeku pasterizacija, odnosno ispušta se vrela voda iz svih slavina u bolnici - kaže Novak.

Da bi se isprale sve slavine, temperaturu vode potrebno je podignuti na minimalno 75 stupnjeva Celzijevih i pustiti da se ispere. Na koji način je bakterija završila u vodovodnom sustavu bit će teško odgonetnuti, ali poznato je da se ta bakterija razmnožava u toploj vodi, pa se ljudi se njome obično zaraze udisanjem zaraženih kapljica vode. U tijeku je ispiranje sustava.

Epidemije ove bolesti uglavnom su povezane s vodovodom bolnica, hotela i javnih kupališta ili bazena. Uglavnom nema prijenosa bolesti s čovjeka na čovjeka.

Činjenica je i da svi izloženi neće oboljeti. Kod nekih se razvije lakši oblik bolesti, no neke osobe imaju iznimno težak tijek bolesti.

U Hrvatskoj godišnje oboli pedesetak ljudi, a najčešća su oboljenja za vrijeme toplijeg dijela godine. Udah onečišćenog aerosola ili vode dovoljan je da se osoba zarazi.

Kako je riječ o bakteriji, bolest se liječi antibioticima, no usprkos tome, smrtnost je 5-10 posto. Važno je što ranije otkriti da se radi o legionarskoj bolesti i započeti s liječenjem, zaključuje Jutarnji list

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. lipanj 2024 16:53