StoryEditor
Hrvatskabizarna priča iz splita

Novi ‘biser’ hrvatskog pravosuđa: Đoković je ‘krivac’ za otkaz pomorcu

22. svibnja 2016. - 15:44

Kakve veze imaju aktualni najbolji svjetski tenisač Novak Đoković i Vladimir Šabić, splitski pomorac i bivši zapovjednik broda u floti splitskog “Brodospasa”? Na prvi pogled nikakve, no ako je suditi po odluci Arijane Bolanče, sutkinje Županijskog suda u Splitu, veže ih bolest, i to celijakija, a upravo je Đokovićev sportski uspjeh usprkos toj bolesti jedan od ključnih momenata presude u kojoj je Bolanča odlučila da je opravdan otkaz koji je Šabić dobio jer je zbog bolesti napustio radno mjesto i otišao na bolovanje. Naime, Šabić je u rujnu 2009. godine tužio tvrtku u kojoj je bio zaposlen od 1996. godine, i to zbog izvanrednog otkaza koji je dobio u srpnju 2009. godine.

Ukratko, on je u srpnju 2009. godine radio u luci Ploče kao zapovjednik broda “Deneb”, i to, kako je naveo u tužbi, bez zamjenika, 24 sata dnevno, bez kuhara, u neprimjerenim uvjetima, što je utjecalo na pogoršanje njegova zdravstvenog stanja. Sredinom srpnja nazvao je firmu i rekao da zbog pogoršanog stanja ne može više obavljati dužnost te je tražio da pošalju zamjenu. Kad je zamjena došla, dva dana poslije, on je otišao s broda, zatražio liječničku pomoć te zbog utvrđenog pogoršanog stanja otvorio bolovanje.

Kršenje radne obveze

No, tvrtka je odlučila dati mu otkaz zato što je, po njihovu stavu, teško prekršio radne obveze jer su mu bili vrlo dobro poznati uvjeti rada na brodu i da je mogao, a nije, zatražiti hitnu liječničku pomoć ako je imao ozbiljnih zdravstvenih problema.

Sutkinja Općinskog suda u Splitu Verica Franić u srpnju 2013. godine odlučila je da je otkaz Šabiću bio nezakonit te je naložila njegovo vraćanje na posao. Naravno, uslijedila je žalba nezadovoljne strane, “Brodospasa” i tad na scenu stupa Novak Đoković, odnosno sutkinja Bolanča. Ona u sudenom prošle godine donosi pravomoćnu presudu u kojoj preinačava odluku Općinskog suda i odbija Šabićevu tužbu, odnosno otkaz koji je dobio proglašava zakonitim. A kao dio obrazloženja zbog čega smatra da je Šabić, bez obzira na bolest, mogao i dalje obavljati svoje radne dužnosti navodi sljedeće, citiramo:

Ogorčena reakcija

- Glede bolesti celijakije, gotovo da je opće poznato da je svjetski poznati tenisač Novak Đoković sa tom bolesti, bez potrebe terapije, bez znanja da ima tu bolest, postizao vrhunske rezultate. Dakle, bio je izložen iznadprosječnim naporima i to sve podnosio, a da pritom nije bio doveden u pitanje njegov život ni njegovo zdravlje - zaključila je, među ostalim, sutkinja Bolanča. Ova je presuda izazvala ogorčenu reakciju Šabićeva odvjetnika Marina Budimira koji je Vrhovnom sudu podnio zahtjev za reviziju u kojem se, među ostalim, “obrušio” na Bolančinu usporedbu Đokovića i Šabića i njihova “podnošenja bolesti celijakije”.

- Pravomoćna presuda o kojoj ovisi vraćanje mog klijenta na mjesto zapovjednika broda nakon šest i pol godina parničenja za koje je vrijeme bio nezaposlen, u bitnom se svodi na usporedbu s Đokovićem. Uvaženi žalbeni sud “mrtav-hladan” navodi kao razlog za potvrđivanje odluke o otkazu da bi bilo općepoznata (notorna) činjenica da je poznati tenisač bolovao od celijakije, a da je unatoč tome postizao vrhunske rezultate, pa je sukladno tome i tužitelj (Šabić) koji je nesporno bolovao od celijakije, mogao upravljati brodom te da nije trebao zatražit i medicinsku pomoć?! - navodi Budimir u zahtjevu za reviziju dodajući da se ovdje radi o “notornoj neistini”.

- Ovaj argument je usporediv s tvrdnjom da ne bi bilo bitno što je nogometaš Ivan Klasnić teški bubrežni bolesnik koji ima transplatiran bubreg te koji svaki dan pije šaku teških otrova (imunodepresiva) kako bi spriječio da mu tijelo taj bubreg odbaci jer je on u to vrijeme postigao dva gola za Hrvatsku na Euru 2008., kao i brojne pogotke za klubove u kojima je tada igrao, već da je on zdrav kao i svaki drugi prosječan vrhunski sportaš njegovih godina! Jasno je da to nije istina jer je on i dalje teški i doživotni bolesnik, niti bi takva pogrešna tvrdnja bila općepoznata činjenica kao što nije istina da Novak Đoković boluje od celijakije jer da isti ima tu dijagnozu, ne da ne bi bio prvi, drugi ili treći na ATP ljestvici tenisača nego ne bi bio niti među prvih 10 tisuća - navodi Budimir.

Zaključuje da je Šabić prvi radnik u povijesti pravosuđa RH kojem je pravomoćnom presudom potvrđen izvanredan otkaz ugovora o radu “jer je zbog stvarne i dijagnosticirane bolesti, potkrijepljene potvrdom o privremenoj nesposobnosti za rad, otišao na liječenje”.

Odluka Vrhovnog suda o reviziji još se čeka.

 


Alergija na gluten, a ne celijakija
Iako su 2011. godine mnogi svjetski mediji prenijeli da Novak Đoković boluje od celijakije, ispostavilo se da to nije točno. Tako nutricionist Nenad Bratković na portalu ‘Trčanje’ u jednom tekstu piše da “Đoković nije jedna od osoba kojoj je dijagnosticirana celijakija” već da se kod njega radi o intoleranciji na gluten. Jedan srbijanski portal tada je objavio razgovor s Đokovićevim liječnikom Igorom Četojevićem koji je kazao da tenisač ima alergiju na gluten, a u tekstu se konstatira i da ‘sam Đoković nikad nije spomenuo celijakiju’. Njegova je karijera uznapredovala otkad je izbacio gluten iz prehrane.

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. svibanj 2022 22:19