StoryEditor
Hrvatskatko je ubio đurekovića?

Nova strategija Ante Nobila u sudnici doživjela je potpuni debakl!

Piše PSD.
24. srpnja 2015. - 23:30
Nova strategija Ante Nobila, odvjetnika Josipa Perkovića, kojom je namjeravao odgovornost za likvidaciju Stjepana Đurekovića prebaciti s Udbe na KOS, u srijedu je u münchenskoj sudnici doživjela potpuni debakl.

Nobilovu teoriju po kojoj je KOS “imao motiv likvidirati Đurekovića jer je odavao vrlo povjerljive vojne tajne njemačkoj tajnoj službi BND-u”, pa ga je KOS i likvidirao, oborio je upravo Nobilov svjedok – Milan Damjanović, pukovnik KOS-a.

Na izravan upit Perkovićeva njemačkog odvjetnika Richarda Bayera ima li saznanja da je KOS sudjelovao u ubojstvu Đurekovića, Damjanović je kazao: “Ja nemam ta saznanja, ali uprava sigurnosti nikada se nije služila takvim aktivnostima, neki drugi su lišili slobode Đurekovića.”

Na dodatno potpitanje, konstataciju odvjetnika Bayera: “Nisam razumio, pitao sam je li vojna služba sudjelovala u ubojstvu Stjepana Đurekovića”, pukovnik Damjanović je kazao: “Sva saznanja koja imam o ubojstvu Đurekovića je da je ubojstvo izvršio Giška (Đorđe Božović, pripadnik Arkanove kriminalne skupine, op.a.) sa svojom grupom ljudi.”

Po hitnom postupku

Nadalje, odvjetnik Bayer rekao je dalje: “Tko je u tome sudjelovao, vi ne znate, ali sigurno znate da nije KOS?!” Pukovnik Damjanović je odgovorio: “Ne, sigurno KOS nije sudjelovao. Osobno sam poznavao generala Jeru Grubišića s kojim sam bio u dobrim odnosima. Vjerojatno bi mi to spomenuo.”

Dakle, pukovnik KOS-a, od kojeg je Perkovićev odvjetnički tim očekivao da će u sudnici ustvrditi kako je KOS likvidirao Đurekovića, odbacio je svaku mogućnost da je ta vojno-obavještajna služba likvidirala Đurekovića ili bilo kojeg emigranta.

Inače, Damjanovićevo svjedočenje zakazano je po hitnom postupku, “preko reda”, samo tri dana prije nego što se pojavio u sudnici jer je “u posjedu kapitalnih informacija za proces”.

Vrlo moćan

U hrvatskom tjedniku, bliskom Nobilu, objavljeno je čak i što će Damjanović reći na sudu, dan prije svjedočenja. Uz naslov “Nobilov svjedok iz vrha JNA ruši motiv ubojstva”, u podnaslovu stoji: Pukovnik Milan Damjanović, nekadašnji bliski suradnik admirala Staneta Broveta i Branka Mamule u vrhu JNA, prvi je svjedok iz bivših saveznih državnih organa SFRJ koji se pojavljuje na suđenju Josipu Perkovići i Zdravku Mustaču u Münchenu, a njegova teza bit će da je Đurekovića dala ubiti JNA zbog odavanja vojnih tajni.

Tako je i nekadašnji vojni ataše i šef kabineta Branka Mamule, uz sve hvalospjeve na svoj račun, mogao pročitati i što će dan kasnije izjaviti na münchenskom sudu. Dakle, Nobilo je dvostruko skočio pred rudo. Inače, o pukovniku Damjanoviću, u obavještajnim službama, kako doznajemo iz više izvora, vlada pozitivno mišljenje

Smatraju ga vrlo moćnim na prostoru bivše Jugoslavije, ali i u svijetu “zbog bliskosti s nekim stranim obavještajnim službama”.

– On je vrlo obrazovan, inteligentan, ima veliki ugled i utjecaj u stranim obavještajnim službama, a odbio je slijediti Miloševićevu politiku. Kada je vidio da propada Jugoslavija, izišao je iz JNA i nije se stavio na raspolaganje Miloševiću – kaže nam bivši SZUP-ovac koji poznaje Damjanovića.

Zdravka Soldić Arar

Zagorčali mu život

Ovo nije prvi Nobilov fijasko u prebacivanju odgovornosti s Udbe na KOS. Kao što je “Slobodna” već prije pisala i razotkrila, Mario Eterović, alias Duško Erceg, trebao je 22. lipnja svjedočiti o tome kako je kao vozač šefa KOS-a Jere Grubišića slušao njegov razgovor, na dan Đurekovićeva ubojstva, vozeći ga iz Šibenika u Split na sastanak.

Mi smo otkrili da je Ercegu, koji je 2010. promijenio ime i prezime u Mario Eterović (nakon što se kompromitirao kao lažni svjedok u predmetu ubojstva Ive Pukanića), 52 dana prije Đurekovićeva ubojstva istekao vojni rok pa nije bio u poziciji slušati što tadašnji šef KOS-a razgovara.

Eterović nije otišao na ročište jer “se razbolio”. Sada, nakon svjedočenja Damjanovića, Ercega smo pitali hoće li ići u München, što je čuo u razgovoru šefa KOS-a s obavještajcima, tko ga je angažirao da lažno svjedoči…

No, Eterović je rekao da se razbolio jer smo “o njemu napisali toliko laži da je svjedočenje postalo besmisleno”. Ipak će naći načina da dobije novi termin za svjedočenje u Münchenu te da za “Slobodnu” ne želi odgovarati na pitanja jer mu je “zagorčala život”.

Dakle, Nobilova strategija prebacivanja odgovornosti s udbaša Perkovića i Mustača na KOS definitivno je pala u vodu.
#JOSIPPERKOVIć

Izdvojeno