StoryEditorOCM
HrvatskaŠTO NAS ČEKA

Nova prognoza Tonča Tadića: HDZ nije previše slavio jer nas čeka teška jesen. Škorin pokret čeka raslojavanje, a Bandića i SDP borba za opstanak

12. srpnja 2020. - 14:15

Nošenje sa epidemijom će odlučiti izbornog pobjednika, a HDZ je tu u prednosti, uvjeravao nas je nekoliko dana prije izbora Hvaranin Tonči Tadić, bivši zastupnik HSP-a i ugledni fizičar sa Instituta Ruđer Bošković. Na stranicama Slobodne Dalmacije detaljno je analizirao opcije koje se uoči izbora nalaze pred HDZ-om, Restart koalicijom i Domovinskim pokretom Miroslava Škore. Ispostavilo se da je bio na pravom tragu. Na koncu su za HDZ glasali i oni koji nikada ranije nisu učinili.

- Ovi izbori su se dobijali i gubili na dojmu ozbiljnosti i sposobnosti za nošenje sa koronom i gospodarskom krizom. Nijedna druga tema nije mogla proći niti je mogla biti presudna za izbore: ni Bernardićevo mahanje antifašizmom i korupcijom, niti Škorino traženje redefiniranja HDZ-a, niti lamentiranje Škore i Raspudića o pobačaju – ističe Tadić.
Jedna stvar pritom mu je upala u oči: u stožeru HDZ-a pobjeda se proslavila, ali je izostao trijumfalizam.

- Svima je jasno da nas čeka teška jesen sa nizom proračunskih rezova i da nema mjesta veselju. Uz to, korona se opet razmahala. Trijumfalizma nema ni kod Škore, nego samo jala radi premalo osvojenih saborskih mjesta, jer su se vidjeli u pregovorima sa HDZ-om kako nameću ideološke kriterije za koaliciju. No HDZ-u je daleko lakše politički trgovati s onima koji ne traže ideološke kriterije poput Reformista, HNS-a ili zastupnika manjina – kaže Tadić.

- Revolucionarnog žara i trijumfalizma ima u koaliciji Možemo!, koji već sebe vide kao pobjednike na lokalnim izborima u Zagrebu, te maštaju o svom pretvaranju u dominantnu lijevu opciju u zemlji – analizira Tadić. Ipak, upozorava da je u hrvatskoj politici 10 mjeseci jako dugo razdoblje.

image
Škori je čestitao i Jacques Houdek. Hoće li podrška znanih i neznanih preživjeti neulazak Škorinog pokreta u Vladu?
Ronald Goršić/HANZA MEDIA


- Niti će mirovati Bandić, niti će mirovati SDP, jer im o aktivnosti u idućih deset mjeseci ovisi opstanak – upozorava bivši zastupnik. Bandić se, prema njegovim riječima, mora pokazati korisnim vladajućima u Saboru.

- On jednostavno mora stvoriti svoj klub zastupnika. Prisutnost u Saboru na nacionalnoj razini je važna i sudjelovanje u vlasti mu je važno za opstanak u Zagreb. Nije nužno dakle da "podebljavanje" HDZ-ove većine obavi Plenković. Možda će to učiniti Bandić. Kandidata za prijelaz će imati – prognozira naš sugovornik. U svojem pogledu ulijevo Tadić ističe redefiniranje socijaldemokracije u Hrvata.

- Ako se socijaldemokracija temelji na empatiji za radnike, onda nje nije bilo i rezultati su očiti. Treba se sjetiti SDP-ovih zakonskih inicijativa dok su bili na vlasti – podsjeća on. Možda ne redefiniranje, ali vjerojatno raslojavanje čeka i Domovinski pokret.
To bi se raslojavanje, prema njegovim riječima, trebalo dogoditi u dva smjera: na "tvrdolinijaše" koji ni pod koju cijenu ne žele s HDZ-om i "nagodbenjake" koji žele biti dio vlasti.

Izbori su, naglašava Tadić, pokazali da građane zanimaju konkretne zakonske inicijative koje se tiču svakodnevnog života, a ne isprazna ideološka naklapanja. Sastav oporbenih klubova, rema njegovoj ocjeni, govori da će biti skloniji veličanstvenim saborskim raspravama nego pisanju zakona ili amandmana kojima bi radili na konkretnim problemima koji muče građane.

- Škoro bi recimo najradije mijenjao izborni zakon, dok MOST smatra kako je uloga oporbe samo naglašavanje pogrešaka vlasti. Možemo! najavljuje inicijative, ali se tek trebaju pokazati u saborskoj praksi. Ukratko, za većinu njih ovo će biti ubrzani tečaj saborske politike, sa nizom bolnih lekcija. Da mandat nakon ostavke zastupnika ne dobivaju najbolji, nego podobni. Da se glasuje temeljem dogovora klubova, a ne temeljem logike i programa stranke, Da saborska pozicija i opozicija moraju razgovarati o ključnim nacionalnim problemima – zaključuje Tadić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. rujan 2023 19:08