StoryEditor
Hrvatskasve objavila na facebooku

Nova ministrica poljoprivrede odgovorila na prozivke o zapošljavanju brata, nepotizam i uhljebljivanje: Ako je bilo što od ovoga što sam napisala netočno, dat ću ostavku!

Piše A. B. K.
27. kolovoza 2019. - 00:51

 Nakon što je obavljeno da je ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović za pomoćnika ravnatelja HZMO-a predložio ni manje ni više nego Šimu Šiljega, brata ministrice poljoprivrede Marije Vučković,  te da je Šiljeg na tu funkciju imenovan na zatvorenom dijelu sjednice Vlade održane 22. kolovoza oglasila se i ministrica.

Nezadovoljna prozivkama o nepotizmu i stranačkom uhljebljivanju te tvrdnjama kako "sve ostaje u obitelji" na Facebook profilu je napisala podužu objavu. U njoj je navela da će podnijeti ostavku ako se utvrdi da ne govori istinu. 

- Predrasude su tvrde, činjenice još tvrdoglavije! – napisala je Vučković te navela kako je puno toga o sebi pročitala medijima za što kaže da nije točno. Između ostalog piše kako dio medija  navodi sljedeće:

1. “Sve ostaje u obitelji”, odnosno politički pokrovitelj mi je otac koji je obnašao niz dužnosti u HDZ-u tijekom devedesetih godina prošlog stoljeća i bio jedan od osnivača ove stranke;
2. U HDZ-u sam oduvijek, odnosno od 16, 17 godine;
3. Nemam ni dana staža izvan javnog sektora;
4. Moj brat je bio policajac koji je nekidan imenovan pomoćnikom ravnatelja HZMO-a.
5. Imala sam problema s Povjerenstvom za sukob interesa.

A potom nudi i svoje odgovore:

1. Otac mi je umro 3.1. 2003. u bolnici na Jordanovcu. Sjećam se da sam netom prije nego što je umro magistrirala na temu “Održavanje vanjske i unutarnje ravnoteže u malom i otvorenom gospodarstvu” na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu i da je bio sretan;

2. U HDZ sam se učlanila 2006. godine, a politički aktivirala 2008. godine. Imala sam 32 godine kad sam počela i 10 godina staža u kojem sam prešla sva moguća radna mjesta - od pripravničkog do rukovodećeg - u jednom trgovačkim društvu. HDZ je moja stranka i ne mislim je mijenjati.

3. U javnom sektoru sam provela otprilike pola od svojih 21 i pol godinu staža. Pri čemu sam, uz stalan posao u tzv. realnom sektoru, imala i povremene konzultantske poslove na izradi investicijskih studija i cost benefit analiza te predavanja na nekim studentskim programima Veleučilišta i Sveučilišta u Splitu. Onog trenutka kad sam prešla u javni sektor, takve sam poslove, ukoliko mi zakon ne bi priječio angažman, obavljala volonterski. Zato se danas mogu ponositi ostvarenim EU projektima u mom rodnom gradu. Doista.

4. Moj brat je imenovan pomoćnikom ravnatelja HZMO-a u siječnju 2017. Imenovanje od prošlog tjedna, i u njegovom i u drugim slučajevima, je provedeno na Vladi zbog usklađivanja sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o državnim dužnosnicima. Ostao je pomoćnik jer su njegovi nadređeni tako predložili, a prestao je biti državni dužnosnik. “Pogurala” sam ga točno onoliko koliko je otac mene (kako piše dio medija). Koji je bio u grobu godinama prije nego sto sam pokazala ikakav interes za politički angažman. I da, brat nije policajac (iako je to, naravno, časno zanimanje), brat je diplomirani pravnik s pravosudnim ispitom. Bio je policajac jedno kratko vrijeme kad je nezakonito smijenjen s rukovodećeg radnog mjesta pravne struke, što je potvrdilo nadležno tijelo za drugostupanjski postupak. No, radio je i u odvjetničkom društvu i tko kaže da neće opet....

5. U godini kad me je Povjerenstvo za sukob interesa kaznilo zbog članstva u Nadzornom odboru Komunalnog društva Ploče (društva za zbrinjavanje otpada Grada Ploča), kažnjeni su deseci, ako ne i veći broj, drugih dužnosnika zbog iste pogreške. Izmijenjen je zakon na način da je dužnosnicima bilo omogućeno sudjelovati u radu upravnih vijeća ustanova, ali ne i nadzornih odbora trgovačkih društava. Ja sam otkrila izmjene, ali kasno. Dala sam ostavku prije nego sto je Povjerenstvo pokrenulo postupak protiv mene. Platila sam kaznu, jer sam pogriješila. Na upit portala Dubrovnik.net. Povjerenstvo je dalo priopćenje u kojem tvrdi da nisam bila u sukobu interesa, da nikad nisam primila nikakvu naknadu niti uzrokovala ijedan drugi trošak Komunalnom društvu Ploče.

Ukoliko je bilo što neistinito u ovom osvrtu, dat ću ostavku – zaključila je  na kraju posta ministrica Vučković.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

01. listopad 2020 17:24