StoryEditorOCM
Hrvatskalavina reakcija

Nobilo objasnio zašto su promašeni zahtjevi udruga i DP-a da se Bregoviću i Islamoviću zabrani ulazak u Hrvatsku

Piše Vijesti sd
2. rujna 2024. - 14:57

Zahtjevi splitskog DP-a da se traži izgon Alena Islamovića iz Hrvatske, prijava DORH-u koju su podnijeli članovi Udruge zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara organizatore i odgovorne osobe koncerta Bijelog dugmeta u Splitu, kako navode zbog, promoviranja osuđene komunističke ideologije, njenih simbola te propale tvorevine čije politike su odgovorne za stravične zločine počinjene tijekom srpsko-crnogorske agresije na Hrvatsku, nemaju pravnog temelja. Odvjetnik Ante Nobilo pojasnio je i zašto. 

- Prvo Alen Islamović je hrvatski državljanin. Teško mogu zabraniti hrvatskom državljaninu da dođe u Hrvatsku. I njegov poslodavac Goran Bregović, koji je odredio što će se i kako pjevati na koncertu također je hrvatski državljanin. S druge strane apsolutno je pravno neutemeljeno bilo koga goniti zato što pjeva o državi čiji smo bili članovi i što se na videozidu istovremeno prikazuje zastavu te države. Ta država je povijesna činjenica i ona ne može imati apsolutno negativne konotacije - kazao je Nobilo za 24 sata. 

image
Antoni Balic/Cropix
image
Sasa Buric/Cropix

Navodi kako skupina branitelja, svojom prijavom, želi reći da smo bili u ratu s tom državom.

- To nije istina. Jugoslavija u onom smislu kad je Bregović skladao tu pjesmu je bila zajednička država, pa i Hrvata. Onog trenutka kad su se Slovenija i Hrvatska odcijepile ona više nije bila ista država. Naravno da JNA koja se transformirala u srpsku vojsku jedno vrijeme po inerciji držala obilježja JNA, ali faktički svi znamo kad su narodi Jugoslavije koji nisu Srbi izašli iz te vojske. To nije bila ni Jugoslavenska ni narodna armija nego srpska vojska. Jugoslavija je povijesna činjenica. Možemo je kritizirati, imati bitne ili manje bitne prigovore, ali ne možemo negirati da je postojala i da smo mi koji smo stariji od 30 godina živjeli u toj državi. Ona ni na koji način ne može vrijeđati bulo kakve osjećaje naših građana -  napominje Nobilo.

Napominje kako se Jugoslavija ne može ni na koji način staviti u istu ravan s NDH, koja je jednoznačno povijesno bila negativna.     

- Ovdje se radi o nekakvoj političkoj ekshibiciji i pokušaju pojedinaca da dođu u centar pažnje - zaključio je Nobilo za 24 sata. 

image
Sasa Buric/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 12:55