StoryEditor

Njemački mediji ‘opleli‘ po Vučiću koji je kritizirao Hrvatsku da je Teslu stavila na ‘sitniš‘: ni srpske novčanice, na kojima je Tesla, nemaju veliku vrijednost

Piše PSD
28. srpnja 2021. - 18:06

„Hrvatska želi da lik Nikole Tesle krasi njene kovanice. To vrlo smeta susjednu Srbiju. Jer tamo smatraju Teslu Srbinom“, objašnjava list Stuttgarter Nachrichten svojim čitateljima situaciju oko budućih kovanica eura u Hrvatskoj.

„Pristup EU-novajlije Hrvatske eurozoni još je u oblacima, ali već sada je planirano uvođenje europske valute izazvalo žestoku razmiricu sa Srbijom: Narodna banka Srbije optužuje Zagreb da ‘prisvaja srpsko kulturno dobro’.

Okidač za spor je Nikola Tesla rođen 1856. u hrvatskom selu Smiljanu kao sin srpskog pravoslavnog svećenika. Lice elektro-pionira preminulog u New Yorku bi, prema najavi hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, trebalo da krasi novčiće od 10, 20 i 50 centi.“, prenosi Deutsche Welle

List dalje piše: „Tesla je bio Amerikanac srpskog porijekla i uvek se smatrao kao Srbin, frkće na to predsjednik Srbije Aleksandar Vučić: Hrvati bi trebalo da Teslu bar tiskaju na važnim novčanicama, a ne na sitniŠU. Doduše, ni srpske novčanice, na kojima je Tesla već tiskan, nemaju veliku težinu: 100 dinara odgovara sumi od 85 eurocenti“.

„Kao građanin carske Austrije, Srbin Tesla je rođen u Hrvatskoj. No, dok je u Beogradu još 1952. otvoren Muzej Nikole Tesle sa urnom i zaostavštinom fizičara, Hrvatska se dugo maćehinski ophodila prema svom srpskom sinu: hrvatski nacionalisti su 1992. čak digli u zrak spomenik Tesli u Gospiću.

Ipak, za razliku od Beograda, političari srpske manjine u Hrvatskoj pozitivno gledaju na Teslinu eurorehabilitaciju. Kažu da su hrvatski građani bili ti koji su Srbina predložili kao motiv na kovanom novcu. Tako da, naglašavaju, Tesla povezuje Srbe i Hrvate“, piše list Stuttgarter Nachrichten.

„Nikoga mi ne prisvajamo"

Austrijski Kronen Zeitung, osim osnovnih podataka o Teslinom životu, navodi da je hrvatski premijer Plenković Narodnoj banci Srbije odgovorio da ona „može zauzeti stav, ali da to neće imati utjecaja na odluku“, i dodao: „Nikoga mi ne prisvajamo“. On je naglasio da su hrvatski građani izabrali Teslin lik za kovanice i označio to kao veliki gest Hrvatske, a uz to je Tesla bio srpske nacionalnosti."

„Hrvatska bi najranije 2023. godine mogla pristupiti eurozoni, ali najmlađa zemlja EU-a već je počela birati motive za kovanice eura. Kada je Tesla rođen, njegovo rodno selo Smiljan pripadalo je carevini Austriji. Osnovnu i srednju školu pohađao je u Gospiću, a gimnaziju u Karlovcu. Osamdesetih godina 19. stoljeća studirao je na Tehničkoj školi u Gracu. Godine 1884. emigrirao je u SAD“, podsjeća austrijski Kronen Zeitung.

item - id = 1116052
related id = 0 -> 1128426
related id = 1 -> 1127298
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2021 15:41