Hrvatskaplodonosan sastanak

Njemačka ministrica obrane pohvalila HV: Naši vojnici mogu učiti od hrvatskih; Damir Krstičević dogovorio veliku konferenciju ministara obrane EU-a dogodine u Splitu

Piše PSD

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević sastao se u nedjelju, 1. prosinca 2019. u Splitu s ministricom obrane Savezne Republike Njemačke Annegret Kramp-Karrenbauer, priopćio je MORH.

Ovo je prvi službeni sastanak ministra Krstičevića s novom njemačkom ministricom u Hrvatskoj, kojim je potvrđena izvrsna suradnja Hrvatske i Njemačke u području obrane i sigurnosti.

Nakon ceremonije svečanog dočeka u splitskoj zračnoj luci, ministri su s izaslanstvima održali bilateralni sastanak na kojem je potvrđeno prijateljstvo i partnerstvo Hrvatske i Njemačke, izvrsna suradnja hrvatske i njemačke vojske u misijama i operacijama i pohvala Hrvatskoj vojsci od strane Njemačke te potpora proširenju Europske unije zemljama jugoistoka Europe.

Ministar Krstičević izrazio je zadovoljstvo susretom istaknuvši da je Njemačka najvažniji europski partner Hrvatske u području obrane i sigurnosti, te kako će Hrvatska i Njemačka nastaviti doprinositi izgradnji Europske unije.

„Dijelimo iste prioritete i europske vrijednosti, pravi smo prijatelji i partneri. “, rekao je Krstičević.

Njemačka ministrica Annegret Kramp-Karrenbauer zahvalila je ministru Krstičeviću na srdačnoj dobrodošlici u splitskoj zračnoj luci i izrazila zadovoljstvo susretom u Hrvatskom.

„Ovo je pravi susret prijatelja s prijateljem i drago mi je što sam ovdje. Imam puno kolega ministara, ali mogu reći da je ministar Krstičević u kratko vrijeme postao pravi prijatelj. Njemačku i Hrvatsku veže izvrsna  suradnja i partnerstvo, zajedno smo u Afganistanu, na Kosovu, od 2020. godine ponovno u Litvi.  Hrvatski vojnici su važni partneri njemačkim vojnicima u misijama, imaju vrijedna vlastita iskustva i možemo od njih mnogo toga naučiti“, istaknula je Kramp Karrenbauer.

„Također, Znamo je Hrvatska  platila visoku cijenu za svoju slobodu i zato ima posebnu ulogu za stabilnost u regiji“, naglasila je Kramp Karrenbauer.

Ministrica je također dala potporu proširenju Europske unije i istaknula kako smatra pogrešnim odluku što je blokiran početak pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Na sastanku se također naglasilo kako Hrvatska i Njemačka ostvaruju izvrsnu suradnju u okviru NATO-a i Europske unije te su ministri Krstičević i Kramp Karrenbauer najavili održavanje konferencije ministara obrane Europske unije u Splitu u lipnju 2020. godine.

Tema transatlantskih veza i suradnje Europske unije i NATO-a bit će ključna tema konferencije koju će organizirati Hrvatska i Njemačka, pri završetku hrvatskog  predsjedanja Vijećem Europske unije i uoči njemačkog predsjedanja u lipnju 2020. godine.

Sastanku su prisustvovali predstavnici njemačkog Saveznog parlamenta i predstavnici Hrvatskog sabora, navodi u priopćenju MORH.

#DAMIR KRSTIčEVIć#ANNEGRET KRAMP-KARRENBAUER