StoryEditor
Hrvatskanajutjecajniji hdz-ovac

Ništa od optužnice protiv Brkića: sad ga samo jedna stvar dijeli od povratka na velika vrata, u najgore vrijeme za Plenkovića

Piše Marina Karlović-Sabolić
20. listopada 2019. - 18:52

Milijan Brkić ostao je u sedlu.

Krak afere SMS – onaj u kojemu je Milijan Brkić navodno propitivao ima li intime u elektroničkoj pošti njegove supruge – neće završiti podizanjem optužnice. Drugim riječima, Brkić je prošao lišo. Bar kada je o zavirivanju u korespondenciju četiriju s njim i njegovim bratom Jozom povezanih žena riječ.

Milijan Brkić, slažu se mnogi u HDZ-u, i dalje je najutjecajniji stranački dužnosnik. Ne samo zato što je on u HDZ-ovoj formaciji još uvijek zamjenik predsjednika vladajuće stranke. Nego i zbog toga što još uvijek kontrolira najveći dio HDZ-ove stranačke baze.

Sumnja koja je na njega pala u aferi SMS – aferi u kojoj je probijena zaštićena istraga protiv Franje Varge pokrenuta zbog lažnih poruka – jedno ga je vrijeme izbacila iz prvoga plana HDZ-ove politike.

No, ako se pokaže da istražitelji protiv njega nemaju dokaza ni u glavnom dijelu priče sa Vargom i Brkićevim kumom Blažom Curićem, koji je Vargi dojavio da ga policija prati – sva je prilika da će biti tako – nema nikakvog razloga da se Brkić na velika vrata ponovno vrati u igru.

U za premijera Andreja Plenkovića najgore vrijeme.

Uoči predsjedničkih izbora na kojima bi sve drugo osim pobjede Kolinde Grabar Kitarović za HDZ-ovog premijera bilo ravno katastrofi. I uoči bitke za stranačko prijestolje na HDZ-ovim internim izborima na kojima će mnogi sa desna, iz Brkićevog prirodnog bazena, Plenkoviću poželjeti oteti primat.

Sam Brkić se posljednjih mjeseci drži po strani, no njegova mreža u HDZ-u nije nestala. Upravo suprotno. Sa svojim ljudima na terenu cijelo je vrijeme održavao kontakt. Njegova baza mu je ostala vjerna. Nije pretrčala Plenkoviću, niti nekom od Brkićevih konkurenata na desnom HDZ-ovom krilu.

Sada kada postaje jasno da je istraga protiv njega propala, Brkić je spreman vratiti se u igru.

Dio njegovih ljudi sprema se na predsjedničkim izborima podržati Miroslava Škoru. Brkić je pak nedavno sa Kolindom Grabar Kitarović bio u Trilju, na procesiji za blagdan Svetog Mihovila Arkanđela.

Ipak, još uvijek nije dao signal svojim ekspoziturama na terenu diljem Slavonije, Like i Dalmacije koga podržati u predsjedničkoj utrci. Moguće je i da sam važe tko od dvoje desnih kandidata – aktualna predsjednica ili popularni pjevač – imaju veće šanse izvojevati pobjedu. I postati Brkićev saveznik u bitkama koje će nakon toga uslijediti.

Za sada, čini se, nije donio ni odluku na čiju će stranu stati i na unutarstranačkim izborima iduće godine. Penavu uvažava, ali namjera vukovarskog gradonačelnika da Plenkoviću izađe na megdan nije vezana uz Brkića. Svoju kandidaturu najavio je i Miro Kovač, a bez ambicija nije ni Davor Ivo Stier, bivši ministar vanjskih poslova koji se sa Plenkovićem razišao nakon što je on iz Vlade otjerao Most.

Brkić, po svemu sudeći, još čeka da se pojavi kandidat koji može parirati Plenkoviću.

I kojemu on planira osigurati pobjedu.

#HDZ#MILIJAN BRKIĆ#ANDREJ PLENKOVIĆ#FRANJO VARGA

Izdvojeno

03. srpanj 2020 16:26