StoryEditor
HrvatskaHasanbegović na 'aparatima'

Ništa od micanja narodnog heroja: zagrebačka Gradska skupština odbila ukloniti bistu  Ive Lole Ribara

11. prosinca 2017. - 17:29

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine u ponedjeljak u trećem nastavku 6. sjednice većinom glasova nisu prihvatili  inicijativu Kluba gradskih zastupnika Neovisni za Hrvatsku za uklanjanje biste Ive Lole Ribara zajedno s amandmanom zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića kojima je prihvatio tu inicijativu i pristao na preispitivanja procedure postavljanje te biste koju je sam u listopadu svečano otkrio. 

Za taj prijedlog glasovalo je 16 gradskih zastupnika, 15 je bilo protiv, a 10 suzdržanih. 

Prije početka sjednice, predsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić (HDZ) novinarima je najavio da će zastupnici HDZ-a biti suzdržani. "Što se tiče Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i njezinih zastupnika mi ćemo biti suzdržani i to smo zadnji puta najavili. Prema tome, ne vidim tu ništa sporno. Rekao sam i zadnji puta - mi držimo da se ovdje trebamo baviti komunalnom problematikom i komunalnim problemima. Dakle, vrlo otvoreno, moramo se baviti pitanjima otpada u gradu Zagrebu, azbestnim krovovima, prozorima na vrtićima, boljim prometnicama, a ne baviti se ideološkim temama", istaknuo je Mikulić.  

Na pitanje novinara čemu ta promjena jer je HDZ već jednom 1996. uklonio bistu, Mikulić je rekao da ovi zastupnici 1996. nisu bili u Gradskoj skupštini.

"I ono što je stav našega Kluba, to je da ćemo biti suzdržani. Ne želimo se uvlačiti u ideološke rasprave, od toga se bolje i kvalitetnije u gradu Zagrebu ne živi i nema potrebe da se ovdje bavimo ideologijom. Ovo je treći nastavak sjednice, a o čemu danas pričamo - o Ivi Loli Ribaru? To je glavna tema. Zašto ne pričamo o rješenju prometa u gradu Zagrebu, o rješenju komunalnih problema? O rješenju kako ćemo izgraditi što više vrtića i škola, sve ono što nam je zaista potrebno. Moramo se okrenuti i baviti komunalnim temama. Temama koje nam omogućavaju za sve Zagrepčanke i Zagrepčane, za sve stanovnike grada Zagreba bolji i kvalitetniji život. Zato smo mi ovdje, dobili smo povjerenje i mi ga na taj način moramo opravdati", istaknuo je Mikulić. 

Na pitanje ugrožava li to vladajuću većinu u Gradskoj skupštini, Mikulić je rekao da ne razumije pitanje jer ga je novinar pitao koji je stav Kluba i on je rekao da će biti suzdržani. "I to je stav Kluba. U koaliciji vi trebate sjesti i razgovarati, ne morate se uvijek složiti u svemu. Prema tome, ne vidim ni jedan problem oko naše uloge", rekao je Mikulić.

Upitan znači li to da ovakav stav HDZ-a ne ugrožava većinu u Gradskoj skupštini, Mikulić je rekao da ne vidi da to ugrožava jer ovaj koalicijski sporazum koji imaju između tri njihove stranke (HDZ, Neovisni za Hrvatsku i Bandić Milan 365) je vrlo čvrst.
"I već sam u više navrata govorio - ukoliko do nečega dođe da taj sporazum ne bi funkcionirao, onda očekujem da se naravno partneri sjednu i razgovaraju oko toga i pojedinih elemenata kao što je to bilo kad smo dogovarali i Sporazum o koaliciji", istaknuo je Mikulić.   

Gradski zastupnik Neovisni za Hrvatsku Zlatko Hasanbegović prije početka trećeg nastavka 6. sjednice rekao je novinarima da je prošli put, u drugom nastavku te sjednice rasprava završena i oni su iznijeli svoje argumente.

"Dakle, zastupnike smo suočili s neoborivim dokazima da je riječ o protustatutarnom postupanju vezano uz postavljanje te biste i sada je na savjesti svakoga zastupnika da se o tome očituje i to je bila i svrha naše inicijative", istaknuo je Hasanbegović.  

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. kolovoz 2022 03:34