StoryEditor
Hrvatskapokrenula lavinu

Ninčević Lesandrić oglasila se nakon što su objavljeni nalazi inspekcija u hrvatskim bolnicama: Nije kiretaža nego vakuum, nije vezanje nego fiksiranje. Nadam se da će se tretman pacijentica ipak poboljšati

Piše PSD
9. studenog 2018. - 19:31
porezna__opterecenja02-240918

Nakon što je stiglo izvješće Ministarstva zdravstva o inspekcijama po hrvatskim bolnicama, oglasila se saborska zastupnica Ivana Ninčević Lesandrić koja je svojim istupom o traumatičnom iskustvu koje je doživjela u splitskoj bolnici pokrenula lavinu svjedočanstava žena diljem Hrvatske.

Čak 401 pritužba pacijentica: Kujundžićevo ministarstvo objavilo nalaz inspekcije po hrvatskim bolnicama; 'I jedna je pritužba previše', poručuju

- Kada sam odlučila progovoriti o svom osobnom slučaju i iznijeti svoju intimu, na umu sam imala potaknuti odgovorne da prestane praksa za ženu fizički bolnog postupka.

On se, u današnjim uvjetima, prilično jednostavno može učiniti manje bolnim. Jer, psihičku bol i traumu kada izgubite dijete, ne može baš ništa ublažiti.

Pokrenut postupak protiv dr. Denija Karelovića i KBC-a Split; Ivana Ninčević Lesandrić: Bez mog odobrenja uzeo je sebi za pravo govoriti o mojoj dijagnozi i bolesti

Itekako je važna komunikacija i empatija liječnika prema pacijentici i na to sam također ukazala, jer bi takav način mogao biti dobar put da se ženama olakša ova trauma. Da im se objasni postupak i posljedice, a ne da se pokušava osporiti svaku riječ jer su se pogrešno izrazile.

Nije kiretaža nego vakum, nije vezanje nego fiksiranje. Posve je jasno da je medicinskom osoblju to svakodnevni postupak, ali pacijentici je psihička I fizička trauma.

Ekskluzivno doznajemo: nalazi inspekcija potvrdili su da je Ninčević-Lesandrić primila lokalnu anesteziju prije zahvata na maternici

Smatram da se ne smijemo ustručavati ukazati na pogreške, nego se fokusirati da ih ispravimo. To je u interesu svih nas, jer vjerujem da svi težimo boljem zdravstvenom sustavu.

I opet ponavljam, komunikacija i barem malo strpljenja, jako su važni, na to su stotine žena ukazivale.

Ministre, imamo problem

Nadam se da će se tretman pacijentica ipak poboljšati. Jer, toliko je žena skupilo hrabrosti da javno progovori o svom traumatičnom iskustvu, samo zbog toga da u budućnosti više ni jedna žena ne mora proći kroz tu traumu.

Smatram da bi trebali biti društvo u kojem se nepravilnosti neće prijavljivati anonimno, zbog straha od osude i u kojem će kritike biti poticaj da se sustav usavrši, a ne da se sankcionira i na stup srama stavlja one koji ukažu na greške. Tome težim i za to se zalažem - poručila je Ninčević Lesandrić.

Mostova zastupnica održala emotivan govor u Saboru: Svezali su mi ruke i noge, to je bilo 30 najmučnijih minuta u mom životu...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

01. ožujak 2021 09:11