StoryEditor
Hrvatskapjevačica svjedočila u slučaju fimi media

Nina Badrić: Od HDZ-a sam tražila 5000 eura, pa su me poslali u Carinu kod Barišića

Piše PSD.
12. veljače 2013. - 12:44

Pjevačica Nina Badrić posvjedočila je na suđenju u slučaju Fimi medija da novac za nastup u HDZ-ovoj predizbornoj kampanji nije dobila 'na ruke' već preko računa te da o svom angažmanu nikada nije razgovarala s optuženim bivšim premijerom i predsjednikom HDZ-a Ivom Sanaderom.

Iako tužiteljstvo, kao i neki ranije ispitani svjedoci, smatra da su estradne zvijezde uključene u HDZ-ovu predizbornu kampanju 2007. plaćane novcem iz stranačkog crnog fonda Nina Badrić tvrdi da joj je honorar u cijelosti isplaćen preko računa.

Osim 10 tisuća eura za 10 predizbornih nastupa u raznim gradovima gdje je pjevala s ostalim glazbenicima dodatno je dogovorila još dva samostalna koncerta u Karlovcu i Biogradu na moru za 5 tisuća eura. Stranački rizničar Mladen Barišić, kojega je na poziv tajnice posjetila u njegovom uredu ravnatelja carine, predložio joj je da fakturu za te nastupe ispostavi za klub Hrvatski dragovoljac, na što je pristala.

"Nitko nije pitao ništa, za mene je ovo bio poslovni angažman, ispostavila sam fakture i sve je bilo plaćeno. Nisam pitala preko koga će što biti plaćeno", posvjedočila je pjevačica.

Dodala je da ju prije poziva na sud o tome nikada nije ispitao USKOK, iako se "u medijima svašta moglo pročitati".

"Ovo je prvi put da me netko zove, hvala vam", kazala je Nina Badrić odgovarajući na pitanja Sanaderove obrane koja ju je pozvala kao svjedoka.

"U mom računovodstvu postoje sve fakture, a svi honorari moraju biti provedeni kroz poslovne knjige", ustvrdila je pjevačica koja ipak nije odgovorila na pitanje tužiteljice da li bi se izložila kaznenoj odgovornosti da je priznala kako je novac primala "na ruke".

Prisjetila se da je predizborni angažman dogovorila sa Sanaderovom suradnicom Biancom Matković te da se s premijerom sastala samo jednom kada ju je nakon dogovora s njegovom suradnicom u vladi pozvao na kavu. Kazala je i da je u toj kampanji za HDZ nastupalo mnogo njenih kolega poput Jacquesa Houdeka, Miroslava Škore, Mladena Bodalca, Vanne, Ivane Kindl, Miše Kovača, Dražena Žanka i Ivane Banfić.

Tvrdi da ne zna koliki su bili njihovi honorari jer takvi podaci spadaju u domenu poslovne tajne.

Suđenje bivšem premijeru i njegovoj nekadašnjoj stranci u najvećoj hrvatskoj korupcijskoj aferi se nastavlja u ponedjeljak, 18. veljače, kada se na klupi za svjedoke očekuju bivši ministar vanjskih poslova Miomir Žužul te HDZ-ov ministar financija Ivan Šuker.

Optužbe da su preko agencije Fimi medija iz državnih institucija i tvrtki izvukli 70-ak milijuna kuna priznali su bivši stranački rizničar Barišić, nekadašnja blagajnica Branka Pavošević i vlasnica agencije Nevenka Jurak. Jedino Sanader i njegov bivši glasnogovornik Ratko Maček odbacuju optužbe dok predstavnici HDZ-a tvrde da za "crni fond" nisu znala legalna stranačka tijela.

RANIJE

Bivši predsjednik HDZ-ove mladeži Mislav Banek posvjedočio je danas na suđenju u slučaju Fimi medija da je sve poslove tada vladajuće stranke vodio glavni tajnik Ivan Jarnjak, a ne optuženi premijer Ivo Sanader koji je u stranačke prostorije dolazio tek jednom tjedno.

Jarnjak je, po Banekovim riječima, bio glavni operativac koji je u stranci bio svaki dan, a bio je zadužen i za provođenje odluka predsjedništva.

Banek tvrdi da mu je bivši glavni tajnik, koji je u zamjenu za svjedočenje dobio oprosnicu od kaznenog progona u ovom slučaju, dozvolio i suradnju s Fimi medijom, agencijom po kojoj je nazvana najveća korupcijska afera u hrvatskoj politici.

Tužiteljstvo smatra da je preko te agencije izvlačen novac iz državnih institucija i tvrtki koji je završavao u HDZ-ovom crnom fondu, ali i kod tada najmoćnijeg hrvatskog političara Ive Sanadera.

Banek, međutim, tvrdi da nikada nije čuo za bilo kakav crni fond ili plaćanje mimo računa, kao ni da je HDZ surađivao s Fimi medijom. Ipak, kazao je da je s agencijom Nevenke Jurak dva ili tri puta surađivala stranačka mladež.

"Obratio sam se glavnom tajniku koji mi je dao odobrenje i uputio me Branki Pavošević. Ne znam je li me ona poslala Nevenki Jurak ili je to učinio Mladen Barišić", posvjedočio je Banek ističući da o suradnji s Fimi medijom nikada nije razgovarao sa Sanaderom.

Poput ostalih svjedoka Sanaderove obrane Banek je kazao da optuženi bivši premijer i predsjednik HDZ-a odluke nije donosio samostalno. "Odluke su se donosile na predsjedništvu, a Sanader je samo davao prijedloge", kazao je svjedok.

Ustvrdio je i da je predsjedništvo stranke imalo puno povjerenje u rizničara Barišića i blagajnicu Pavošević koji su za razliku od Sanadera priznali optužbe za izvlačenje novca preko Fimi medije.

Suđenje Sanaderu i njegovoj bivšoj stranci nastavlja se svjedočenjem pjevačice Nine Badrić čiji su se predizborni nastupi za HDZ, po tvrdnjama tužiteljstva, plaćali novcem iz stranačkoga crnog fonda.

(H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

17. rujan 2020 16:28