HrvatskaBIT ĆE GUSTO

Nikad više kandidata, a nikad manje pravih izbora i pritom su svi nervozni osim Škore; Popularni pjevač je došao na korak da pretekne i Milanovića, ali ima i on svoga crnog labuda

Piše Marina Karlović-Sabolić

Ovih dana nema tko nije nervozan.

U izbornom stožeru Kolinde Grabar-Kitarović sa zebnjom prate svaki njezin istup. Moleći Svevišnjega da aktualna predsjednica ne napravi neki novi gaf zbog kojeg se će opet morati iduća tri dana pravdati.

U taboru Zorana Milanovića shvatili su, pak, da su do sada igrali na krivu kartu. Iz svih su oružja napadali aktualnu predsjednicu i HDZ-ova premijera. Time zapravo pomažući Miroslavu Škori. Deset dana prije izbora odlučili su korigirati taktiku.

Škoro je, naime, na korak da pretekne i samog Milanovića. Vrag je očito odnio šalu.

Popularni pjevač odaje dojam da nije podlegao histeriji nervoze. On je – i da ne uđe u drugi krug – sa dvadeset posto i kusur osvojenih glasova ionako puno dobio. A opet, doći u Rim i ne vidjeti Papu i nije neka fora.

Zato i u Škorinu stožeru grozničavo pokušavaju učiniti sve da mu ne izmakne drugi krug. Tim prije što bi u njemu lako pobijedio i Kolindu Grabar-Kitarović i Milanovića.

Nekome će se, po svemu sudeći, morati dogoditi “crni labud”.

A tko će to biti i kome iza kantuna prijeti bauk nazvan po ovoj neobičnoj vodenoj ptici?
Crne labudove prof. dr. Anđelko Milardović sa splitskog Instituta za europske i globalizacijske studije našao je kako vrebaju sve troje glavnih kandidata.

- Kolindi Grabar-Kitarović mogući “crni labud” je Andrej Plenković. On jednostavno ne shvaća da svako njegovo pojavljivanje u kampanji kod većine birača proizvodi odium, i smanjuje šanse kandidatkinji HDZ-a. Zoranu Milanoviću “crni labud” može biti sam Zoran Milanović.

Tako nas bar uči iskustvo. A Miroslavu Škori “crni labud” može postati Mislav Kolakušić, koji puno glasnije nego Škoro govori o nužnosti vladavine prava i izmjenama izbornog sustava kao ključnim hrvatskim problemima - kaže nam Milardović.

U toj najezdi crnih labudova, onog svog ima i Plenković. I to u liku Škore ili Milanovića, ako oni na izborima uspiju pobijediti Kolindu Grabar-Kitarović.

Pritom Milardović upozorava na jednu drugu stvar.

- Predsjednička kampanja je, nažalost, politiku pretvorila u društvo spektakla, estradizaciju i teatralizaciju. Sa samo jednim ciljem: održavanja poretka statusa quo, bez provođenja realnih promjena - ističe Milardović. Estrada je svijet iz kojeg dolazi i u kojem dobro pliva Škoro, ali zašto se ostali guraju tamo, to mi nije jasno, priznaje naš sugovornik.

I upozorava da većina kandidata uopće ne spominje teme koje su u relaciji s njihovim ustavnim ovlastima. Još su manje svjesni potrebe otvaranja priče o “drugoj tranziciji“ koja nam je potrebna jer ona prva, upozorava naš sugovornik, nije završila konsolidiranom demokracijom.

Ne govore, podsjeća Milardović, niti o izmjenama izbornog zakonodavstva, obrambenoj i vanjskoj politici, demografiji...

- Umjesto toga, kao zločesta djeca u vrtiću se svađaju tko je veći „tuđmanovac“, kao da biračima to išta znači. To uopće nisu naši izbori, izbori građana, nego njihove igre moći, igre prijestolja - upozorava ovaj politolog.

Škoro je, prema njegovim riječima, najavio promjene, no pitanje je s kojim on instrumentima te promjene može napraviti.

Najveći minus Kolinde Grabar-Kitarović je, tvrdi Milardović, što je „srozala instituciju predsjednice Republike“ i time svoj reizbor dovela u pitanje.

Milanovićev ključni problem je, ističe Milardović, njegov „škorpionski“ karakter. Milanović je otvoren, kategoričan, on ne rješava stvari u rukavicama i nedvojbeno, priznaje mu ovaj politolog, daje dinamiku političkom procesu.

- Ali od svega toga nema previše koristi - zaključuje Milardović.

Nikad više kandidata, a nikad manje pravih izbora.
 

#ZORAN MILANOVIć#KOLINDA GRABAR KITAROVIć#MIROSLAV ŠKORO#PREDSJEDNIčKI IZBORI#MISLAV KOLAKUšIć#CRNI LABUD