StoryEditorOCM
HrvatskaPOLICAJACA JE PREMALO

Nije prvi put da je zatvorenik pokušao pobjeći preko klima uređaja. Sindikat policije: Godinama upozoravamo da se nešto napravi po tom pitanju

Piše PSD
9. prosinca 2021. - 21:52

Zatvorenik je pokušao pobjeći iz zagrebačkog Remetinca u srijedu navečer, ali na putu mu se ispriječila bodljikava žica. Nakon tog incidenta oglasio se član Sindikata pravosudne policije Hrvatske Željko Rajić.

 - Godinama upozoravamo da se napravi nešto po pitanju sigurnosti, i ništa - rekao je Rajić za RTL.

Član Sindikata opisao je i kako se zatvorenik tijekom redovite šetnje počeo penjati po klima uređajima i rešetkama. Tu je zastao, a policajci su ga zavezali i pozvali vatrogasce da ga spuste s visine.

- Vatrogasci su ga sigurno skinuli dole. Tu je priča sretno završila - rekao je Rajić. 

Upozorio je na deficit pravosudnih policajaca, otkrivši da trenutno nedostaje njih 70, u odnosu na broj zatvorenika. 

- Zašto nas je premalo? Vjerojatno zbog premale plaće i više nitko neće raditi taj posao. A on je jako stresan i odgovoran, nije to dječji vrtić. Tu radite s ljudima koji su počinili sve ono što se gleda na televiziji. Ovo je zatvor, nije nikakva bajka - kazao je Rajić za RTL

Dodao je da resorno ministarstvo nema sluha za probleme Sindikata, a otkrio je i da jučerašnji pokušaj bijega nije prvi takav slučaj.

- Zadnjih desetak godina njih četiri ili pet puta dogodilo se to da se popnu na klima uređaje - rekao je on te dodao da se u posljednjem desetljeću ništa nije promijenilo i da se ne postavljaju nove fizičke preporuke. Dodao je i da je Sindikat predlagao da se stavi obična mreža koja bi unaprijed spriječila bilo kakav pokušaj bijega.

Novinari RTL-a upitali su ga koliko bi takva mreža koštala, a on je odgovorio da ne zna točan iznos, ali da on sigurno ne prelazi sto tisuća kuna.

Prisjetio se i kako je prije dvije godine jedan zatvorenik isprobao istu taktiku bijega uspinjući se na klima uređaj, nakon čega je trebalo čak dvije godine da se uređaj makne, unatoč sugestijama Sindikata. 

- A što kad se zatvorenik popeo? Policajci su krivi - zaključio je Rajić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. ožujak 2023 18:46