StoryEditorOCM
HrvatskaNovi detalji

‘Nije prvi put da je netko izvlačio trupla i poredao ih na podu da bi napakostio ravnateljici, evo razloga‘

Piše Vijesti SD
29. travnja 2023. - 22:07

Nakon što je snimka umrlih pacijenata sablaznila javnost, bolnica je podnijela kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja, a policija istražuje je li netko tijela namjerno izvadio iz rashladnih uređaja i snimio na bolničkom podu - piše Dnevnik.hr.

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević na to sumnja kako bi se smjestilo ravnateljici bolnice Ana-Mariji Šimundić. Reporter Dnevnika Nove TV Ivan Čorkalo navodi da se ravnateljica bolnice oglasila kratkom porukom.

- Rekla je kako je u tijeku interni nadzor kao i policijska istraga i da će o svemu pravodobno izvjestiti javnost.

- Potrebno je provjeriti autentičnost snimke - je li doista riječ o Odjelu patologije u KB Sveti Duh. Treba utvrditi tko je i kada napravio snimku, neosporno je da tijela preminulih pacijenata leže na podu. Treba vidjeti tko je za to odgovoran. Ako su tijela polegnuta na pod, riječ je o grubom kršenju bolničkih pravilnika o pravu na dostojanstvo pacijenata i svoj dio odgovornosti u tom slučaju ima i ravnateljica bolnice - kazao je Čorkalo.

- Onda dolazimo do onog najmorbidnijeg dijela iz teorije zagrebačkog gradonačelnika - je li doista netko izvlačio trupla, poredao ih na podu, sve snimio i poslao snimku u javnost kako bi napakostio ravnateljici? Policija to treba istražiti, dodao je. 

Osoba dobri upućena u zbivanja u bolnici i organizacijskoj strukturom kaže da ovo nije prvi put da se takvo što dogodilo za vrijeme mandata ravnateljice Šimundić.

- Razlog tome su uštede. Patologija radi od ponedjeljka do petka, subotom nema usluge odvoza tijela preminulih pacijenata zbog neplaćanja prekovremenih, a kad je produženi vikend, na odjelu se znao povećati broj tijela preminulih pacijenata - kazao je Čorkalo - piše Dnevnik.hr.

No čak i u tim situacijama, ako je prekapacitiran Odjel za patologiju, ima rješenja, bolnica ima ugovore s pogrebničkim poduzećima koje može u bilo kojem trenutku nazvati i prevesti tijela za svoje potrebe u neki od gradskih rashladnih uređaja na Mirogoju - objašnjava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 04:05