StoryEditor
Hrvatskaneugodna situacija

'Nije bilo namjerno, žao nam je': ne stišava se bura zbog bizarne pogreške u novom udžbeniku iz povijesti, evo kojim je sve odgovornim osobama promakla opće poznata činjenica

Piše JL
19. siječnja 2019. - 12:04
Isus-kostur-greska

Pogreška u novom udžbeniku za eksperimentalni predmet povijest, zbog koje je učenicima petih razreda 17 “škola za život” servirana informacija da su britanski znanstvenici uz pomoć izraelskih arheologa analizirali Isusov kostur - mada on nije mogao biti analiziran jer, naravno, nije utvrđeno da postoji, nastala je zbog prekratkog roka za isporuku udžbenika.

Osim odgovornog urednika u Školskoj knjizi Denivera Vukelića, to tvrdi i jedna od autorica udžbenika, Tina Matanić, učiteljica povijesti, piše Jutarnji list.

- Pogreška se nije potkrala ni namjerno ni zbog neznanja, nego zbog brzine u kojoj smo odradili posao. Htjeli smo u udžbeniku ponuditi što više materijala za rad, no očito je ova greška svima nama promakla. Ispričavam se za grešku koja se doista nije trebala dogoditi - kaže Tina Matanić, koja je udžbenik napisala s kolegicom Sonjom Bančić.

Za Tinu Matanić ova je situacija vrlo neugodna, kaže, jer s kolegicom Sonjom već dulje vrijeme radi i nikada im se ovako nešto nije dogodilo.

- Jako nam je žao - ponavlja i dodaje kako je pogreška ubrzo ispravljena u digitalnom izdanju knjige.

Postupak odobravanja udžbenika prošao je propisanu proceduru uz jednu iznimku: ovaj je put zbog kratkoga roka za isporuku preskočena zadnja urednička provjera.

Procedura provjere udžbenika jest sljedeća, opisuju u Školskoj knjizi: nakon što autor(i) isporuče nakladniku tekst, on dolazi do urednika, nakon kojega tekst pregledava lektor. Nakon njega ponovno se vraća uredniku, pa recenzentima (po Zakonu o udžbenicima dvoje po udžbeniku), pa ponovo ide do autora i/li urednika, da bi još jednom došao do lektora, pa opet do urednika, a potom do povjerenstva za procjenu koje formira Ministarstvo znanosti i obrazovanja. U povjerenstvu su tri osobe (u ovom slučaju profesori Mirna Kovačić, Dragan Malnar i Mario Manin). Ispada da u ovome slučaju pogrešku nije uočilo devetero ljudi u lancu.

- Osim u novoj inačici udžbenika, te pogreške uklonjene su i u svim digitalnim inačicama udžbenika Klio 5 koje se trenutno koriste u 17 škola u Hrvatskoj, a na našim platformama e-sfera i Mozabook kojima se učenici koriste u nastavi - kaže urednik povijesti Deniver Vukelić.

Iz Ministarstva ipak nisu tražili očitovanje povjerenstva.

- S obzirom na to da se nakladnik zaista u vrlo kratkom roku ispričao i ispravio pogrešku, nije bilo potrebe za detaljnijim očitovanjem, već smo upozorili stručno i neovisno povjerenstvo na previd u procesu recenzije - kažu u MZO.

Kome je promaknula pogreška

2 autorice: Sonja Bančić, Tina Matanić

1 lektor

1 urednik: Deniver Vukelić

2 recenzenta

3 člana povjerenstva za procjenu udžbenika: Mirna Kovačić, Dragan Malnar i Mario Manin

Izdvojeno

07. srpanj 2020 14:41