StoryEditorOCM
HrvatskaIMA LI KRAJA?

Ni cijepljene osobe nisu zaštićene od koronavirusa. Imunolog Zlatko Trobonjača objašnjava nam zašto je tome tako i tvrdi: ‘Dođe li neki novi soj džabe smo se cijepili i razboljevali...‘

Piše Vinko Paić
9. rujna 2021. - 22:36
Čak i ako ste cijepljeni protiv koronavirusa nije isključeno da ga nećete dobiti.Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Sve je više slučajeva u kojima osobe cijepljene s dvije doze dobiju koronavirus, uglavnom bez težih simptoma.

Imunolog Zlatko Trobonjača tvrdi da je to zbog tri razloga.

- Prvi je taj što je došao delta soj koji je izrazito infektivan i postiže veće virusne koncentracije od drugih sojeva. Ima veliki produkcijski broj, između 5 i 10, poput vodenih kozica. Kako imate više virusa u opticaju tada se događa da određena količina antitijela prisutna u čovjeku ne mogu sve te viruse neutralizirati. Drugi razlog je što je delta soj donekle imunoevazivan, na razini oko 20 posto. To znači da ne djeluju sva antitijela na njega nego samo jedan dio, već spomenutih 20 posto.

image
Zlatko Torbonjača
 
Matija Djanjesic/Cropix

I treće, protokom vremena imamo sve manju koncentraciju antitijela. Nakon primljene druge doze ta količina pada nakon pet do šest mjeseci, pogotovo kod starijih osoba, koji ni ne stvore veću količinu antitijela. Najnovija istraživanja pokazaju i da ljudi koji su cijepljeni drugom dozom Pfizera u razmaku tri tjedna od prve doze, imaju slabiju pokrivenost antitijelima od onih koji su cijepljeni drugom dozom u razmaku od dva do dva i pol mjeseca. Takvi su bolje zaštićeni, kaže imunolog.

U Hrvatskoj će se treća doza cjepiva dobivati nakon osam mjeseci od druge doze. Što je s onim osobama koje su cijepljene i preboljele su Covid?

- Preporuka je da se cijepe, ali ne odmah, nego nakon određenog vremena. Jer takvi imaju izuzetno dobro zaštitu od virusa, uvjeren sam da će biti zaštićeni i do godinu dana. Preboljenje same bolesti proizvodi imunost, drugačiju od one koju daje cjepivo.

image
- Ne vjerujem da ćemo se stalno cijepiti protiv koronavirusa, kaže Trobonjača.
Ante Cizmic/Cropix

Dakle, ako je čovjek cijepljen, pa se razboli, imat će ogromnu količinu antitijela koja će ga štititi naredno razdoblje. Ne moraju se brinuti idućih godinu dana da će se razboljeti. Osim ako ne dođe neki drugi soj koji potpuno izbjegava imunost. E onda smo se džabe i razboljeli i džabe cijepili. Neki će, nažalost i umrijeti, bez obzira što su cijepljeni, ako prethodno boluju od nekih drugih težih bolesti, kaže Trobonjača.

Istraživanja provedena u Izraelu pokazuju kako je cijepljenje prilično dobro jamstvo protiv teškog razvoja bolesti bilo kakvog soja virusa pa će tako u 93 posto slučajeva oboljenje proći bez većih problema.

- Ne vjerujem da ćemo se stalno cijepiti protiv koronavirusa, mislim da ćemo prije ili kasnije doći u kontakt te stvoriti odgovarajuću imunost, a Covid-19 će postati poput prehlade. U svakom slučaju čeka nas turbulentna jesen, no ne vjerujem da će ovaj val dugo trajati. Bit će kratak, ali intenzivan. Možda tjedan - dva i gotovo, pa ćemo krenuti u pad. Ako sve ostane na delta soju, do Nove godine sve će završiti, zaključuje imunolog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. ožujak 2023 12:03