StoryEditorOCM
Hrvatskapogoršanje

Nevrijeme je već stiglo u Istru i ide prema unutrašnjosti zemlje: ‘Mogu se pojaviti pijavice, poplave i olujni vjetar‘

Piše Vijesti SD
28. kolovoza 2023. - 11:28

Najavljivana promjena vremena već je stigla u Istru, javlja N1 i dodaje da je na zapadnoj obali Istre u tijeku nevrijeme.

I temperature su pale. Prema stranici pljusak.com, u Umagu je jutros u 8:25 sati bilo gotovo 28 stupnjeva, dok je u 9:05 izmjeren samo 21,5 stupanj Celzijev.

IstraMet na svojoj Facebook stranici javlja o snažnoj naoblaci, grmljavinskom nevremenu i kiši.

- Očekujemo obilnije oborine, jak vjetar, a u srijedu prijepodne centar ciklone nalazit će se kod Istre, što može donijeti nove izolirane neverine. Najžešće narančasto upozorenje odnosi se na mogućnost jačeg grmljavinskog nevremena, ali i tuče. Vjerojatnost grmljavine veća je od 75 %, dok lokalno može pasti više od 30 mm kiše, piše IstraMet i dodaje da bi u iduća dva dana ukupna količina oborina lokalno mogla prijeći 100 milimetara.

Oborinski sustav se sada premješta prema unutrašnjosti.

Podasjetimo, za Istru, ali i za ostatak zemlje je za danas DHMZ izdao narančasto upozorenje zbog opasnih vremenskih prilika.

Krunoslav Mikec: Osjetno zahlađenje, a onda bablje ljeto

Dežurni prognostičar DHMZ-a Krunoslav Mikec je za N1 televiziju rekao da se nakon nekoliko dana osvježenja opet vraća bablje ljeto.

Nakon što je ciklona iz Italije već stigla u Istru, oblaci se premještaju pa će u poslijepodnevnim satima pljuskovi s grmljavinom stići i do juga Jadrana i zapadnog dijela unutrašnjosti. Visoke temperature i do 35 stupnjeva i dalje će biti na istoku.

- Postoji mogućnost za ozbiljno nevrijeme, posebno na Jadranu. Mogu se pojaviti pijavice, more je dobro ugrijano pa se mogu javiti ozbiljne nestabilnosti – grmljavinska nevremena. Najviše na obali uz Istru, sjevernu Dalmaciju, a popodne i u ostatku Jadrana. Može biti i obilnije oborine koja može uzrokovati bujične i urbane poplave na mjestima. Što se tiče kontinentalnih krajeva, treba računati na povećanu vjerojatnost od pljuskova, ali može biti olujnog vjetra. Treba biti na oprezu, pratiti radarsku situaciju, rekao je Mikec za N1.

Dodao je da će već sutra temperature biti niže, a daljnje zahlađenje se očekuje tijekom utorka i srijede, kada će u unutrašnjosti najviša temperatura biti oko 20 stupnjeva.

Ipak, u prvom tjednu rujna vraćaju se temperature više od prosjeka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. svibanj 2024 13:59