StoryEditorOCM
Hrvatskabez voznog reda

Nevjerojatno dugo putovanje vlakom do Rijeke, putnici se sat i pol smrzavali na hladnoći, prizivala se i kočija

Piše S. K.
13. travnja 2023. - 20:44
Novi dizelsko-električni motorni vlak, svečano predstavljen prije mjesec dana, za uskrsne blagdane nije se iskazaoDuško Marušić/Cropix

Vlak slovi kao siguran, brz i ekološki prihvatljiv prijevoz. Tako je možda u prijevozničkim udžbenicima i u teoriji, međutim hrvatska željeznička praksa poprilično je dugačija.

Putovanje vlakom od Pule do Rijeke u ponedjeljak navečer trajalo je gotovo četiri sata, javila je čitateljica čiji se sin student nakon blagdana vraćao u Rijeku. Još gore zvuči podatak da su putnici dva puta presjedali i na kraju u Lupoglavu na hladnoći čekali autobus sat i pol. Brže se ova udaljenost nekad prelazila kočijama, piše Glas Istre.

image

Vlak koji je proizvela tvrtka Končar –Električna vozila i koji ima 167 sjedećihi 175 stajaćih mjesta, lijepo izgleda na pruzi

Duško Marušić/Cropix

Vidjet će se kojim će argumentima uprava željeznice objasniti sporost navedenoga vlaka. Za obične putnike velika je zagonetka kako vlakovi u Hrvatskoj, za razliku od svijeta, s protekom vremena i razvojem tehnologije postaju sve sporiji.

S druge strane možemo tek zamisliti kako je studentima, koji tehnološki i fizički s lakoćom prelaze granice država i udaljenosti među kontinentima, kada tako sporovozno prelaze i tako kratke udaljenosti. I koliko mogu računati na prijevoz hrvatskim željeznicama, ma koliko im se povoljno nudio.

image

Moguće je da bi i stara pulska parna lokomotiva bilježila bolje prolazno vrijeme

Goran Šebelić /Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. rujan 2023 22:04