StoryEditor

NEVIĐENO U LUDBREGU Uz papinog delegata, te Josipovića i Jarnjaka došli i prosvjednici (FOTO)

Piše PSD.
4. rujna 2011. - 14:55
Nekoliko desetaka tisuća hodočasnika iz cijele Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Mađarske okupilo se u nedjelju u Ludbregu na središnjoj proslavi 600. obljetnice euharistijskog čuda u Svetištu Predragocjene Krvi Kristove.

Svečanu euharistiju predvodio je posebni izaslanik Svetog Oca, slovački kardinal Jozef Tomko koji je u svom govoru poručio hrvatskom narodu ali i narodima cijele kršćanske Europe da svoju budućnost izgrade na vjernosti Bogu.

Poručio je da Sveti Otac nije mogao prisustvovati proslavi te prenio njegove riječi ohrabrenja i podrške.

Svečanoj euharistiji prisustvovali su i predsjednik Ivo Josipović te potpredsjednici Hrvatskog sabora Josip Friščić i Ivan Jarnjak koji je u svom govoru zahvalio Svetom Ocu na podršci Hrvatskoj za ulazak u Europsku uniju.

Euharistijskim slavljem završilo je dvotjedno obilježavanje 600. obljetnice euharistijskog čuda u Ludbregu. Ludbreško Svetište Predragocjene Krvi Kristove jedno je od najstarijih u Europi.

Nastalo je 1411. godine kada je tijekom Svete Mise u ludbreškoj crkvi svećenik posumnjao u istinitost pretvorbe vina u Krv Kristovu. U njegovom kaležu tada se vino zaista pretvorilo u krv. Tek na samrti svećenik je to priznao i od tada, već 6 stoljeća, u Ludbreg hodočaste vjernici.

No, na proslavu je došla i grupa prosvjednika iz Varaždinskih toplica sa transparentima na kojima traže od biskupa povratak svoje župe.


Luka Špac / Foto: Nikola Wolf / Podravski list / Cropix
#LUDBERG

Izdvojeno

24. svibanj 2020 14:29