StoryEditorOCM
Hrvatskapresica stožera

Nove mjere od ponoći: Božinović objasnio zašto nema popuštanja za kafiće i restorane; Capak: Na Pfizerovo cjepivo bilo je nekoliko ozbiljnih reakcija

Piše PSD, Jutarnji.hr
29. siječnja 2021. - 10:29

Nacionalni stožer civilne zaštite održava konferenciju za medije na kojoj će izvijestiti o aktualnoj epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj, kao i o cijepljenju protiv koronavirusa i protuepidemijskim mjerama. Na jučerašnjoj sjednici Vlada je, podsjetimo, predstavila minimalno popuštanje mjera.

U posljednja 24 sata zabilježen je 561 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 3117, priopćio je Nacionalni stožer civilne zaštite. Među njima je 1286 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 121 pacijent. Preminulo je 29 osoba, priopćio je Stožer.

Prosječna dob preminulih je 79 godina, a najmlađa preminula osoba je imala 38 godina. Radilo se o malignoj bolesti s metastazama. Oporavilo se 588 osoba.

U posljednja 24 sata je testirano 5.020 osoba, a postotak pozitivnih je 11,18%, izvijestila je na press konferenciji Vera Katalinić Janković.

Do sada je cijepljeno ukupno 58.585 osoba.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak izvijestio je o 14-dnevnoj incidenciji na 100.000 stanovnika.

- Prije tjedan dana je bilo 643 novooboljela od 4863 testiranih, a prije dva tjedna 715 novooboljelih od 5335 testiranih. U prvih 5 dana ovoga tjedna bilo je 2619 novooboljelih, a prošli tjedan 3015. Brojka je za 13% manje od brojke prethodnog tjedna pa imamo i daljnji ublaženi silazni trend. Incidencija po županijama je 189,0 prosječno. Najvišu incidenciju ima SMŽ, a najnižu Istarska. Hrvatska je na 7. mjestu na ljestvici zemalja EU. Nižu incidenciju od nas ima šest zemalja. Ukupna stopa smrtnosti na milijun stanovnika je 1196,8, što nas stavlja na 20. mjesto na ljestvici zemalja EU. U zadnjih tjedan dana prosječni udio pozitivnih testova je bio 11,2. Utrošili smo više od 79 tisuća doza cjepiva. Do danas smo primili 409 nuspojava na Pfizerovo cjepivo i 11 sumnji na nuspojave na cjepivo Moderne. Uglavnom su to lokalne reakcije, febrilitet, bol na mjestu primjene i glavobolja, a na Pfizerovo cjepivo je bilo i nekoliko ozbiljnih reakcija. Dvije su zahtijevale primjenu adrenalina, a 22 korištenje drugih medikamenata, rekao je Capak.

Vili Beroš je rekao da je danas prvi put broj hospitaliziranih ispod 1.300 nakon dugo vremena, no i dalje se radi o teškim kliničkim slikama te da imamo velik broj preminulih.

“To ukazuje da je klinička slika i dalje relativno teška. To nam dozvoljava oprezno razmišljanje u popuštanju mjera, ali ne i relaksirano ponašanje. Treba uzeti u obzir činjenicu i nove sojeve virusa u našem susjedstvu kao i trenutni zastoj u cijepljenju. Toga moramo biti svjesni i to naglašava naše odgovorno ponašanje i tome nema alternative", rekao je ministar Vili Beroš.

Davor Božinović je rekao da odluka o nužnim mjerama ograničenja i preporukama stupa na snagu sutra, tj. večeras u ponoć.

- Odlučili smo da odluka stupi na snagu večeras u ponoć i da traje do 15. veljače.

Udruge pacijenata traže da se visokorizične skupine cijepe sa cjepivima koja imaju 95-postotnu učinkovitost. 

- Ne samo visokorizični nego i svi ostali građani. Treba im omogućiti cijepljenje čim kvalitetnijim cjepivom ali pitanje je kakva cjepiva su nam dostupna. Podržavam takvu ideju. Osobe koji su kronični bolesnici i visoke dobi prvi na redu za cijepljenje, a treba naglasiti i da bi im bilo potrebno omogućiti cijepljenje čim kvalitetnijim cjepivima. Odvijaju se brojne rasprave na temu koje cjepivo nabaviti. Ono koje je sigurno i učinkovito. Ne možemo računati na cjepiva koja su tek sada u fazi testiranja. Za njih nema pouzdanih dokaza da su učinkoviti. Još neki proizvođači razvojaju nova cjepiva. Novavax je u 2. i 3. fazi kliničkog ispitivanja, u 3. fazi studije u Britaniji je pokazalo učinkovitost od 89 posto za uobičajeni i novi soj virusa - rekao je Beroš.

Capak je odgovorio na pitanje hoće li cjepivo Astra Zeneca danas biti registrirano i kada dolazi u RH.

- Cjepiva se za područje EU registriraju u Europskoj agenciji za lijekove koja ima stroge procedure i legislative. To znači da ne može aplicirati i registrirati se netko tko ne zadovoljava te kritrije. To je cijena sigurnosti naših cjepiva. Ona garantiraju sigurnost. Za druga cjepiva za koje nemamo podatke i koja nisu na transparentan način došli na tržište, ne možemo tvrditi da su sigurna. Čekamo da Europska agencija za lijekove kaže je li cjepivo sigurno i učinkovito.

Podaci koji kažu da se Astra Zeneca ne može koristiti za starije od 65, ne možemo ih potvrditi jer nemamo dovoljno podataka za to. Na kraju dana je dogovoreno da će danas Astra Zenecino cjepivo biti registrirano. Najavljeno je da bismo do kraja veljače trebali dobiti 156.158 doza njihovog cjepiva, i to u tri tranše, rekao je Capak. 

Božinović se osvrnuo na najave prosvjeda ugostitelja i vlasnika teretana zbog nepopuštanja mjera za njih. 

- Ja se još nadam da do toga neće doći jer nema razloga za to. Mjere su samo produženje mjera koje vrijede već dva mjeseca i u tih dva mjeseca smo došli do toga da iako i sada imamo najliberalnije mjere u Europi, imamo i jasan trend pada broja novozaraženih. Ne možemo biti potpuno zadovoljni. Taj broj treba još uvijek spuštati. Mi moramo voditi računa o životima i zdravlju. Epidemiološka struka u pripremi ove odluke je postavila prioritete i oni se ne odnose samo na ovu situaciju nego su načelnog karaktera. Kad se ide u popuštanje, osnovno pravilo je da ono mora biti postupno, a s obzirom na okolnosti oko nove varijante virusa i kašnjenja cjepiva, mi moramo ići oprezno. U tom kontekstu naš referentni centar za epidemiologiju je postavio jasna načela: ako se ide s pouštanjem, na prvom mjestu je zdravlje što uključuje sport i obrazovanje, nakon toga gospodarstvo a onda ostale djelatnosti. Ne vidim razloga da se tu nešto mijenja. Za te djelatnosti nitko u svijetu nije pronašao recept. U članicama EU su ti objekti zatvoreni već od listopada. Mi smo pokušavali držati ih što više otvorenima. Predstavnici ugostitelja su nam tada jasno govorili da se 90 posto njihovih članova ne pridržava epidemioloških mjera, rekao je Božinović.

"Mi smo donijeli okvir koji je teško provediv u praksi, i što se tiče broja osoba, i razmaka. Tada je javni prostor bio preplavljen informacijama da je to nemoguće provesti, nisam siguran da je nemoguće. Onda su nam brojevi počeli jako rasti, rekli smo da je sljedeći korak zatvaranje i do toga je došlo. Vani je još uvijek zima, da je umjesto 4 stupnja 24 sigrno bi terase bile otvorene. Ovo još nije razdoblje kad se virus počinje slabije širiti", dodao je ministar.

"Rekli smo jasno 15. veljače, ako brojke i dalje budu manje, ako se ne dogodi nova varijanta virusa, pretpostavljamo i da će s cjepivom biti jasnija situacija, onda možemo razgovarati da se stvari korigiraju na zadovoljstvo svih. Nije nama cilj nekome napraviti štetu, cilj je da se ne ponovi 11. mjesec kad su bolnički kapaciteti bili na rubu pucanja. Je li nama stvarno treba da se nađemo u teškoj situaciji pa da opet ponavljamo naučene lekcije? Ili možemo sve elemente uzeti u obzir i donijeti racionalnu odluku", rekao je Božinović.

"Popuštanje mora biti postupno. Prvo je obrazovanje i zdravlje u koje spada i sport, pa gospodarstvo koje mi nismo ni zatvarali i tek onda sve ostalo"; dodao je Božinović.

Božinović je pojasnio na koji način mogu raditi bazeni za treninge.

- Nema tuširanja i korištenja zajedničkih prostora. Sam boravak u bazenu je manje rizičan zbog klora u vodi i zbog vlažnosti u zraku, što znači da se virus sporije širi. To u praksi znači: dođeš na bazen, presvučeš se, kad izađeš, opet se presvučeš i ideš doma. Nema zadržavanja, zajedničkih svlačionica, tuširanja... To se sve može obaviti doma, glavni cilj je da se obavi trening, pojasnio je Božinović.

Odgovorio je i na pitanje kojim kriterijima se Stožer vodio kada je riječ o popuštanju mjera.

- Kriteriji su ono što smo iskomunicirali. Mišljenje epidemiologa je da se može ići u mala popuštanja. To mora biti postupno i oprezno i u tom slijedu prioritizacija popuštanja kreće od obrazovanja i zdravlja, zatim gospodarstva i onda sve ostalo. Kod konkretnih rješenja se predlagalo nešto na tragu onoga što se pretočilo u odluke, rekao je Božinović.

Novinarka Jutarnjeg lista je upitala stožer o otvaranju škoa. Županije donose odluke o tome, pa tako primjerice Brodsko-posavska otvara i srednje škole, dok Istarska uopće ne otvara škole.

- Oni zapravo mogu na temelju preporuka donositi samostalne odluke. Naš načelni stav je da županije u ovoj fazi mogu donositi odluke koje su strože od nacionalnih, ali to se ne primjenjuje kad govorimo o školskom sustavu. Polazimo od toga da oni mogu procijeniti situaciju jer županije su prilično različite jedna od druge. To nisu situacije koje treba odrezati horizontalno. Ne vidim problema u činjenici da neke županije donose samostalno odluke. To ne vidimo kao problem, rekao je Božinović.

Capak je odgovorio na pitanje jesu li članovi Vlade i Stožera primili drugu dozu cjepiva.

- Mi smo 15.1. saznali da postoji mogućnost da Pfizer isporučin manje količine cjepiva kroz 4 tjedna. To se i ostvarilo, prva manja količina koja je došla je stigla sad u ponedjeljak. Zbog tog manjka cjepiva je došlo i do promjene dinamike cijepljenja. Mi smo svima rekli da čuvaju druge doze. Ipak je došlo do određenog pomaka u cijepljenju i zato će Vlada biti cijepljena unutar 7 dana od ovga četvrtka kad im je bilo 3 tjedna a Stožer se cijepio jer vijala iz kojeg smo se cijepili potiče od proteklog tjedna. Jednom kad ih se izvadi iz friđidera, moraju se potrošiti u roku od 5 dana, time smo se mi cijepili sada u utorak.

Tko će bit pravno odgovoran ako zbog cjepiva dođe do neželjenih posljedica?

- To je pravno pitanje. Proizvođači su nakon pregledane dokumentacije dobili doobrenje, bili su dužni prijaviti sve što su vidjeli tijekom kliničkih studija. Četvrta klinička faza je vječna dok god neki lijek ili cjepivo postoji, neke nuspojave se mogu zabilježiti i nakon 5, 10 ili 15 godina. Nakon što se dokaže neka nuspojava cjepiva, dalje idu medicinske analize, a pravorijek mogu imati i pravnici ako dođe do nekog spora. To nije jednoznačno pitanje, rekla je Alemka Markotić.

Gdje je nestala gripa?

- Do sada u RH nismo zabilježili niti jedan slučaj gripe. Pregledali smo niz uzoraka i nismo pronašli niti jednu gripu. To ne znači da je ona nestala. Neke zemlje na sjevernoj hemisferi izvještavaju o gripi, ali se radi o svega nekoliko slučajeva. Čini se da će ovdje incidencija gripe biti niža u odnosu na prisustvo gripe prošle godine. Mjere protiv covida su sigurno učinkovite i protiv gripe jer se šire na isti način, kapljičnim putem i aerosolom. Niti protiv jedne respiratorne infekcije maske ne štite 100%. Kad bi prisustvo gripe bilo veće, sigurno bi neki koji nose masku oboljeli, pa tako se to događa i sa covidom, rekao je Capak. 

- U Hrvatskoj će svi dobiti drugu dozu na vrijeme, potvrdio je Capak.

Capak je spomenuo i pregovore o ruskom cjepivu.

- Radi se uobičajena procedura dogovora s Europskom agencijom za lijekove. Trenutno nemamo informacija koji je bio sadržaj tih razgovora i koja bi bila dinamika predaje registracije na području EU, rekao je Capak. 

Alemka Markotić je istaknula da nije prblem ako netko ne primi drugu dozu na točno određen dan, no problem je ako ima dijelova svijeta koji uopće nemaju cjepivo.

- Ne možemo cjepidlačiti. Mi se stalno iscrpljujemo tražeći krivce za nešto za svaku sitnicu tko je kriv ako se Pero Perić nije cijepio 26. nego 28. dana a obolio je. To nije suština. Suština je kada će cijeli svijet imati dovoljno cjepiva da se svi, i oni najsiromašniji cijepe barem jednom . Tad će svijet biti najsigurniji. Neće spasiti one koji su osigurali cijepljenje 80% stanovništva, a ako nisu cijepljeni i ostali u svijetu, virus će se i dalje širiti. oni koji misle da su zaštićeni cijepljenjem će se možda inficirati nekom drugom varijantom virusa. Nemojmo tražiti dlaku u jajetu nego ajmo pozitivno što možemo najbolje učiniti da se cijepimo i mi ovdje, ali i ostatak svijeta. Nitko ne može sam riješiti ovaj problem niti zaštititi samo sebe, jedino ako je to neki otok na koji nitko drugi ne ide. To što će netko sada ispasti heroj jer je kao zaštitio svoju naciju malo više nego netko drugi, to ne drži vodu na duge staze, rekla je Markotić.

Capak se još jednom osvrnuo na pregovore s drugim proizvođačima cjepiva.

- EU ne pregovara s kineskim proizvođačem, a ovo što je spomenuto je da je ruski proizvođač pokazao interes za registraciju cjepiva u EU, a o rezultatima tih razgovora mi ne znamo ništa. Logično je da bi oni bili zainteresirano, a logično je i da kineski proizvođač traži svoje tržište na istočnim dijelovima. Hrvatska je rezervirala 900.000 doza cjepiva Johnson/Johnson, a to se cjepivo daje samo jednom, nema dvije doze. Ostali proizvođači s kojima EU pregovara nude isporuku u vrijeme kada nama to ne odgovara. Nama treba što ranije. Imali smo obećanja od prvih registriranih velike količine vrlo rano, a ovi koji nam nude u 1. kvartalu 2022. godine, to nam je kasno. Ukupno smo naručili više od 6 milijuna doza, rekao je Capak i dodao da će to biti dovoljno za čitavu hrvatsku populaciju, a sve bi trebalo biti isporučeno tijekom ove godine. 

- O drugim proizvođačima ne razmišljamo ako nam ne nude cjepivo dovoljno rano jer nam kasnije ne treba, dodao je. 

Ministar Beroš se osvrnuo na problem s infektivnim otpadom.

- Pomaka ima. Tražimo kratkoročna, srednjoročna i dugoročna rješenja. U KB Dubrava je od 11.1. riješeno 52 tone otpada. Iznajmljeni su kontejneri za adekvatno čuvanje ostatka otpada, oko 35 tona. Dubrava je nabavila i jedan kontejner koji preša taj otpad pa se smanjuje njegov volumen i lakše ga je čuvati. Pokrenuti su razgovori s proizvođačima tehnologije koja može u bolnicama taj otpad svoditi na nivo komunalnog otpada. Ministarstvo će naći i dugoročno zakonsko rješenje , npr. spalionice. Situacija je na neki način bolja nego što je bila kada se počelo pričati o ovom problemu, rekao je Beroš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. ožujak 2023 19:25