StoryEditorOCM
HrvatskaTRAČ ILI ISTINA?

Tesla je volio muškarce? U pismima se pojavljuje američki mornarički časnik. No, genije mu je bio kum na vjenčanju

Piše Vijesti SD
10. srpnja 2024. - 18:25

Danas je obljetnica rođenja Nikole Tesle. Najveći znanstveni genij s ovih prostora rodio se 10. srpnja 1856. godine u Smiljanu u Lici. Vjerojatno nema tog čitatelja kojem nisu poznati barem osnovni podaci o njegovom životu: rođenje u obitelji pravoslavnog svećenika, školovanje u Budimpešti i odlazak u Sjedinjenje Američke Države gdje je i umro 1943. godine. 

Njegova fascinantna biografija nagnala je američkog profesora W. Bernarda Carlsona da napiše knjigu o njemu pod naslovom "Tesla - izumitelj električnog doba". Objavila ju je zagrebačka izdavačka kuća Planetopija, a na hrvatski ju je preveo Petar Vujačić. 

Carlsonova knjiga je zanimljiva i po tome što se dotiče i delikatne teme Tesline seksualnosti. Naime, u krugovima ljudi koji su se pomnije, pa i profesionalno bavili Teslinom biografijom postoji sumnja da je najveći znanstveni genije koji se ikada rodio na području Hrvatske zapravo bio homoseksualac. 

image

Nikola Tesla

Jacques Boyer/Roger-viollet Via Afp

Carlson navodi razne tračeve o Teslinoj homoseksualnosti. Između ostalog te tračeve su poticali njegove američke kolege koji su voljeli pričati o ‘Teslinim seksualnim eskapadama‘, uz napomenu da ‘nikad nije izlazio sa ženama‘.

Radi li se o ljubomori manje talentiranih kolega ili o pričama utemeljenima na stvarnosti, nikad nećemo moći sa sigurnošću utvrditi. Ostaje činjenica da je Tesla za svog života preferirao društvo muškaraca, dok se u ženskom društvu nije osjećao najugodnije. 

- Čovjek se pita je li Teslina privrženost muškarcima bila isključivo platonska, ili također i fizičke naravni - nastavlja Carlson.

Iako se ogradio tvrdnjom kako nema konkretnih dokaza o Teslinoj homoseksualnosti, iz svega što znamo o Teslinom životu, kada bi bio voljan stvoriti emocionaln vezu, onda bi je vjerojatnije stvorio s muškarcem nego sa ženom.

Među muškarcima s kojima je Tesla imao bliske odnose prvi je Mađar Anthony Szigeti, s kojim se upoznao u Budimpešti, a zajedno su se odselili u Pariz, pa New York, dok se kasnije pojavljuje američki mornarički časnik Richard Hobson. Tesla i on su se upoznali 1898. te su počeli razmjenjivati vrlo intimna pisma, a u jednom trenutku čak su slali prijateljima božićne čestitke koje su potpisivali s ‘Nikola Hobson‘.

Hobson je kasnije postao utjecajan član američke političke i vojne elite, dobio je i čin admirala. 

- Godine 1905. Hobson se oženio Grizeldom Houston Hull, rođakinjom generala američke vojske Josepha Wheelera, u Tuxedo Parku u New Yorku.

Jedan od Hobsonovih bliskih prijatelja bio je izumitelj Nikola Tesla. Tesla je bio kum na Hobsonovom vjenčanju. 

Razarač USS Hobson (DD-464) nazvan je u njegovu čast. Mali grad u južnom Teksasu preimenovan je iz Castine u Hobson nakon što je tamo govorio na turneji željeznicom. Mali grad u sjeverno-centralnoj Alabami, Hobson City, Alabama, također je uzeo njegovo ime - navodi Wikipedia. 

Naš najveći znanstvenik kasnije u životu je nastavio ostvarivati intenzivna i bliska muška prijateljstva. Uz prijateljstvo s Robertom Underwoodom Johnsonom, Tesla je imao snažnu emotivnu privrženost i prema svom prijatelju Georgeu Sylvesteru Vierecku, pjesniku i piscu. Neka od Teslinih pisama Vierecku opisana su kao romantična, s frazama poput "Ne mogu a da te ne volim jako".

image

Stroj koji je u svom laboratoriju napravio Nikola Tesla

 

Albert Harlingue/Roger-viollet Via Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. kolovoz 2024 07:12