StoryEditor
Hrvatskačvrsto prijateljstvo

Neobična veza šefa APN-a i Lovre Kuščevića: Bračanin spavao u njegovom stanu u Zagrebu, na istoj je adresi bila registrirana i Žunićeva tvrtka

29. siječnja 2020. - 14:14
Goran Mehkek/HANZA MEDIA

Ovih dana Andreju Plenkoviću doista nije lako. Gdje god se okrene, dočeka ga neka novi HDZ-ov muljator.

Tek što je morao smijeniti Milana Kujundžića zbog imovinske afere, za vrat mu je sjeo doista nevjerojatan slučaj Splićanina Krešimira Žunića.

Čovjek je v.d. direktora državne Agencije za promet nekretninama – one koja vodi posao s POS-ovim stanovima – koji je de facto sam sebi i svojem sinu u Zadru dodijelio POS-ov stan. Daleko ispod tržišne cijene. Zbog čega bi, prema najavama ministra graditeljstva Predraga Štromara, brzopotezno – navodno već sutra – trebao biti smijenjen.

Zanimljivo je da je Žunić povezan s još jednim “aferašem” koji je HDZ-ove gore list: Bračaninom Lovrom Kuščevićem koji se, između ostalog, “proslavio” pretvorivši štalu u luksuznu kuću tik uz more.

Kuščević je, dok je bio ministar uprave, spavao u Žunićevom stanu u zagrebačkoj Maksimirskoj ulici. Stan se nalazi nedaleko zgrade Ministarstva i, prema zemljišnim knjigama, ima 77 metara četvornih.

Ostalo je nepoznato je li među njima dvojicom sklopljen ugovor o najmu stana. Je li Kuščević Žuniću plaćao kakvu najamninu. Ili je stan, što je isto moguće, koristio po prijateljskoj liniji.

- Lovro Kuščević je čovjek kojeg ja poznajem od svoje 14. godine, skupa smo išli u srednju školu i na fakultet, koji je po meni jako dobro i suvereno radio svoj profesionalni dio posla, ne ulazeći u sve ostale komentare njega kao osobe. Što se tiče mene kao mene, ja sam u tom trenutku imao i prebivalište u stanu u Zadru i boravište u stanu u Zagrebu, ja nisam bio u nekretnini u kojoj je on bio, ako me to pitate – pojasnio je Žunić.

Čiji politički uspon na državnoj razini, slučajno ili ne, teče paralelno s usponom Lovre Kuščevića.

Kada se nakon parlamentarnih izbora 2016. slagao novi rukovodeći tim u APN-u, Žuniću je pripalo mjesto zamjenika direktora. Na poziciju je imenovan u prosincu te godine. Po političkom ključu, u kadrovskoj križaljci u “kućici” koja je pripala HDZ-u. I u vrijeme kada je Kuščević bio ministar graditeljstva.

Poslije, kada se čelni čovjek APN-a Slavko Čukelj povukao s funkcije, Žunić je preuzeo ulogu vršitelja dužnosti direktora ove Agencije. Našao se, između ostalog, i u Povjerenstvu koje je prodavalo POS-ove stanove u Zadru. Istom onom koje je stan od 53 četvorna metra njemu i njegovom sinu prodao po cijeni od 52 tisuće eura.

U ožujku 2018. godine Žunić na zagrebačkoj adresi u Maksimirskoj ulici - na kojoj je boravio Kuščević – registrira tvrtku za savjetovanja ORCA grupu d.o.o.

Zajedno s Petrom Trebotićem, uz temeljni kapital od 20 tisuća kuna, on postaje njezin direktor. Tvrtka je 2018. prijavila prihode od 465 727 kune. Kada su se otkrili Kuščevićevi marifetluci, a s njima i činjenica da ministar uprave boravi u njegovom stanu u Zagrebu, u ORCA grupi događaju se promjene.

Samo tjedan dana nakon što je u srpnju 2018. Kuščević dao ostavku na mjesto ministra, tvrtka mijenja svoju adresu. I iz zagrebačke Maksimirske seli se u Zadar, u Ulicu Ive Mašine 3b, u predjelu Crvenih kuća. Na adresu na kojoj se – pogađate – nalaze stanovi POS-a.

Od studenog prošle godine jedini član Društva i njezin direktor postaje Trebotić.

Žunićevo ime se u sudskom registru više ne spominje.

Šef APN-a spavao u skladištu?

Krešimir Žunić u intervjju za 24 sata u srijedu je otkrio da svoj stan od 78 kvadrata iznajmljuje bivšem ministru Lovri Kuščeviću, za 350 eura mjesečno. Što mu izravno plaća Hrvatski Sabor.

Kuščević je dobio, priznao je Žunić, poseban popust.

- Jest, ali Kuščević je mene kao dijete još zadužio, kupovao mi je sendviče i zato mu ne računam ništa više - pojsanio je šef APN-a. Otkrivši još jedan zanimljiv detalj: da on, dok je u Zagrebu tijekom radnog tjedna, spava u - skladištu.

A gdje onda živi šef APN-a koji u Zagrebu mora boraviti tijekom svih radnih dana u tjednu?

“Postoji jedan pomoćni objekt u dvorištu u Maksimirskoj. On je na suprugu, ali mi ga je dala koristiti, ja sam ga uredio. Nije to puno, 40-ak kvadrata, ali meni dovoljno. Lovro spava u mom stanu, ja u tom objektu, a vikendom sam u Zadru. Imam dva kredita i još dvoje djece, a jednu i pol nekretninu”, požalio se.

Neobično knjiženje stana

Stan u kojem je boravio Kuščević, na adresi Maksimirska cesta 37, u zemljišnim knjigama upisan je kao vlasništvo Krešimira Žunića, ali dosta je neobično uknjižen.

Naime, vlasništvo je podijeljeno između Krešimira Žunića s adresom Maksimirska cesta 37 i Krešimira Žunića s adresom Klanjčić 20 na Jordanovcu.

Riječ je o istoj osobi s istim OIB-om, ali su dvije različite adrese. Kuća na adresi Klanjčić 20 je upisana kao društveno vlasništvu i nigdje se za tu nekretninu u zemljišnim knjigama ne spominje Žunić.

U vlasništvu njegove bivše supruge je i skladište od 36 metara četvornih u istoj zgradi na Maksimirskoj.

Skladište ima tri prostorije, a Žunić tvrdi da je on uredio to skladište i da sada živi u njemu kada je u Zagrebu, dok je Kuščević u njegovu stanu.

Žunić kaže da ima prebivalište u Zadru i da živi sa sinom u spornom stanu, a da ima boravište u Zagrebu i da u metropoli plaća sve poreze i prirez.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

03. prosinac 2020 15:17