StoryEditorOCM
Hrvatskapotpuni raskol

Nema Raspudića, na listi Miletić i ‘ljuta trava‘ Glasnović; Evo što je u pozadini drame koja se odvijala u Mostu

Piše Željka Godeč/JL, Vijesti Sd
23. travnja 2024. - 23:50

Svađa oko sastavljanja lista za EU izbore u Mostu navodno je završila raskolom i napuštanjem dva istaknuta člana Mosta, Marije Selak Raspudić i Nina Raspudića - doduše, Marija Selak Raspudić svoj saborski mandat provela je u saborskom Klubu Mosta kao nezavisna iako ju šira javnost doživljava kao mostovku. Na predaji lista u utorak navečer u Saboru nije bilo ni Marije Selak Raspudić ni Nina Raspudića, a znakovita je najava konferencije za novinare Marije Selak Raspudić sazvana za srijedu u Saboru na temu "predaje lista za EU izbore".

Drama u Mostu započela je u ponedjeljak navečer na sastanku Predsjedništva Mosta. Na njemu je trebalo utvrditi konačnu listu mostovih kandidata za EU parlament, a dogovor se, kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, zakomplicirao verbalnim okršajem između Marina Miletića i Marije Selak Raspudić.

image
Ranko Suvar/Cropix

Jutarnji piše kako se Miletić navodno otvoreno pobunio protiv kandidata koje je predlagala Marija Selak Raspudić. Kao kamen spoticanja navodi se to što je Marija Selak Raspudić navodno zagovarala svoga supruga Nina Raspudića na listi za Euro parlament, dok je Miletić inzistirao da to bude on sam. Nakon duela s Miletićem Marija Selak Raspudić je demonstrativno napustila sjednicu. Jutro poslije, kao i cijeli utorak, u Mostu je vladala silenzio stampa. Nino Raspudić imao je isključen mobitel, Marija Selak Raspudić, Nikola Grmoja, Marin Miletić nisu odgovarali na novinarske pozive. Nitko se nije htio izjasniti oko toga što se točno dogodilo i koji su argumenti prevladali da Most stane uz Miletića, a protiv Nina Raspudića - i jedan i drugi bili su aktivni saborski zastupnici, glasni zagovaratelji Mostove politike.

Most se Državnom izbornom povjerenstvu za službenu predaju liste prijavio među zadnjima, u 21,30 sata. Imali su vremena pokušati ugasiti požar i postići kompromis ne li li izbjegli aferu s osipanjem stranke uoči EU izbora koja im sigurno neće poticajno djelovati na glasače. No, izgleda neuspješno: konflikt između Miletića i Marije Selak Raspudić pokazao se nepopravljivim.

image
Damjan Tadic/Cropix

Petrov: Sutra ćemo o Raspudićima...

Šef Mosta Božo Petrov prilikom predaje lista nije htio reći jesu li Marija Selak Raspudić i Nino Raspudić napustili stranku.

"O toj temi ćemo sutra. Ne znam što vam nije jasno. Sada neću ništa govoriti. Imamo zakazanu konferenciju", rekao je Petrov dodavši da je Marin Miletić na 12. mjestu Mostove liste za Euro parlament.

"Hrvatski građani mogu smatrati da će Most istom ljubavlju prema domovini i žestinom kao u Saboru zastupati njihove interese i EU parlamentu. Što se tiče liste, bit će predstavnici suverenista i HSP-a, kazao je.

Na listi je prvi Petrov, iza njega je Zvonimir Troskot, potom Dominik Klemenčić (Suverenisti), na četvrtom mjestu Željko Glasnović (HSP), slijede Nikola Grmoja, Petra Mandić, Kristina Jerčić, Ivan Vidović, Kristina Bakula, Anamarija Jurković, Željka Ilijaš Baričević te na posljednjem mjestu Marin Miletić. Inače, HSP je u DIP-u bio najavljen za predaju liste kao samostalna stranka, no neslužbeno se doznaje, odustali su pa su ih Mosta zvali da se pridruže njima. 

image
Bruno Konjevic/Cropix/Cropix

Strah od Ninovih ambicija 

U pozadini sukoba, prema neslužbenim tumačenjima izvora bliskim Mostu, ne radi se ni o kakvoj temeljnoj razlici u političkim stavovima, nego među dijelu mostovaca postoji zazor od ambicija Nina Raspudića i strah da bi u nekom trenutku on mogao preuzeti dominaciju u Mostu. Napetost između Marije Selak Raspudić i Marina Miletića zaiskrila je i u predizbornoj kampanji kada je Marija Selak Raspudić na N1 televiziji na pitanje je li pobačaj temeljno pravo žene odgovorila sa – da. Brzo ju je Miletić poklopio na Facebooku ustvrdivši da je "Most jasno za život. Vrh stranke, Predsjedništvo, naš predsjednik, svi mi tu imamo isti stav. Marija se ovdje pogrešno izrazila..." I usput se distancirao od svoje klupske kolegice: "Ona nije član stranke niti ima ikakvu stranačku funkciju. A narod će preferencijalnim glasovima pokazati što misli o svakom od nas".

image
Damir Skomrlj/Cropix
image
Ranko Suvar/Cropix

Marija Selak Raspudić uzvratila je pomirljivo: "Njegovo je pravo objavljivati što želi. Neću ja kolegama iz Mosta govoriti što bi oni trebali misliti ili im zamjerati zbog načina na koji se javno izražavaju. Sve je to meni u redu, volim demokraciju".

Pojasnila je svoj stav o pobačaju: "Moj stav da je pobačaj odluka žene biološka je činjenica s obzirom na to da je dijete ovisno o majci, ali jasno je i da ja smatram da život uvijek treba štititi. Društvo mora stvoriti sve preduvjete kako do pobačaja ne bi dolazilo."

Miletić jedva prošao

Nakon otklona od mostove politike o pobačaju, Marija Selak Raspudić nije strepila da bi je birači mogli kazniti. U I. izbornoj jedinici, koja slovi za najtežu, u konkurenciji s Andrejom Plenkovićem, Arsenom Baukom, Sandrom Benčić, Mislavom Kolakušićem izborila je saborski mandat sa 7,43 posto podrške, kao i njezin suprug Nino u II izbornoj jedinici koji je osvojio 9,07 posto glasova. Test kod birača prošli su bolje od Miletića koji je u VIII. izbornoj jedinici osvojio mandat, ali ostao na granici praga, sa 5,71 posto glasova. Nije baš jasno zašto bi ih se stranka odrekla - na prethodnim parlamentarnim izborima bračni par Raspudić, kao nova politička akvizicija, pokazao se kao faktor iznenađenja koji je Most zadržao visoko u političkoj orbiti.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. svibanj 2024 16:58