StoryEditor
HrvatskaVukovarci o DOLASKU SRPSKOG PREDSJEDNIKa

‘Neka Tadić dođe zbog isprike, a ne radi šminke’

Piše PSD.
27. listopada 2010. - 01:13

O mogućem dolasku srbijanskog predsjednika Borisa Tadića u službeni posjet Hrvatskoj - a pritom se spominje i njegov dolazak u Vukovar - neprestano se nagađa posljednjih mjeseci, no potvrde datuma još nema.

Dok su u Vukovaru mišljenja o Tadićevu eventualnom posjetu hrvatskom gradu-heroju podijeljena, mediji su prenijeli izjavu hrvatskog predsjednika Ive Josipovića kako bi srbijanski predsjednik u Hrvatsku mogao doći u prvoj polovici studenoga.

’Za’ i ‘protiv’

Josipović je novinarima rekao i da se intenzivno diplomatski radi na dolasku srbijanskog predsjednika kako bi se osiguralo da posjet “prenese najbolje poruke i za građane Hrvatske, posebno za stradalnike u Vukovaru, a i za Srbiju”.

Međutim, navedeni “tajming” nije u Vukovaru, barem kod onih koji se Tadićevu dolasku protive, naišao na odobravanje zbog činjenice da se tada - od 18. do 20. studenog - Vukovar prisjeća žrtava i stradanja grada u agresiji 1991. godine.

U samom Vukovaru jedni podržavaju da njihov grad bude mjesto susreta dvojice predsjednika, Josipovića i Tadića, jer bi to bilo pozitivno za susjedske odnose dviju država, drugi se oštro protive ne videći razloga da Tadić uopće dolazi, a dio građana jednostavno ne zna što bi na to rekao.

Vukovarski gradonačelnik Željko Sabo kaže da je srbijanski predsjednik dobrodošao u Vukovar. SDP-ovac Sabo - koji je u jesen 1991. bio sudionik obrane Vukovara i nakon pada grada dva mjeseca proveo u zatočeništvu logora Begejci i Niš na tlu Srbije - vjeruje da se Tadićevim dolaskom “u političkom smislu može zatvoriti jedno poglavlje koje se tiče rata 1991.”.

Drži kako bi pozitivan i “vrlo bitan” efekt susreta Josipović-Tadić upravo u Vukovaru moglo biti ubrzanje procesa potrage za nestalima u Domovinskom ratu.

 - Nama to hoće li Tadić doći u Vukovar ili neće ništa ne predstavlja. Ako će dolaziti radi “šminke”, nema svrhe. Pa ni od njegove isprike mi nemamo ništa.

Naknada ratne štete

Vukovarske žrtve, sve one ubijene, ništa ne može vratiti, ali bila bi lijepa Tadićeva gesta kada bi, na primjer, na Ovčari, dao znak konkretne pomoći da se nađu tijela naših nestalih - komentirao je Danijel Rehak, predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL).

Kategorično protiv Tadićeva dolaska u Vukovar bili su u HSP-u, stranci koja je sredinom rujna u Vukovaru održala i javni prosvjed s oko 1500 prosvjednika.

Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata (UBIUDR) Podravke ogorčena je: Ako dođe do posjeta Tadića Vukovaru, onda nije dovoljno da kaže ‘žao mi je’, već uz ispriku treba i mora jasno i glasno reći da su Srbija, JNA i Crna Gora bile agresori na Republiku Hrvatsku te kada će i koliko Srbija platiti ratnu odštetu”, ističe se u priopćenju koje je potpisao predsjednik UBIUDR-a Mladen Pavković.

U vukovarskom HDZ-u kažu da je “Tadićev posjet prihvatljiv ako je iskren”. Čelnik vukovarskoga HDZ-a Damir Barna kaže da to znači i doprinos potrazi za nestalima, dodajući kako dolazak u studenom nije “baš prikladan”.

Vukovarski dogradonačelnik iz redova srpske manjine Dejan Drakulić (SDSS) pozdravlja susret Josipović-Tadić u Vukovaru jer je “to i poruka građanima da se okrenu zajedničkoj budućnosti za dobro svih stanovnika i samog Vukovara”.

SANJA BUTIGAN

Udruge: Vrijeme je da dođe

Mislim da je vrijeme da Tadić dođe u Vukovar - izjavio je novinarima Ivan Kovačić, predsjednik Koordinacije udruga proizišlih iz Domovinskog rata grada Vukovara, dodajući kako je pritom ‘važno govoriti o otvorenim pitanjima’.

Kovačić prije svega naglašava pitanje sudbine nestalih osoba, a Vukovar traga za još gotovo 400 osoba. Komentirajući mogući Tadićev dolazak, i Kovačić je spomenuo riječ ‘isprika’.

Ne treba nam dolaziti

Zvonko Štipić (54) Dobro je da Tadić dođe, jedino možda nije dobar trenutak da dođe u studenom, zbog obljetnice stradanja.

Nevenka Vujković (61) Vjerujem da on neće napraviti ono što bi trebao, da se neće ispričati kako bi to trebalo, već zbog svojih u Srbiji.

Olga Kulčicki (77) Zbog svega što su nam učinili prije 19 godina , ne bi trebao dolaziti na Ovčaru? Sve sam izgubila u ratu. Ništa mi ne znači ni njegova isprika, nitko mi se ne može ispričati za troje članove moje obitelji koji su skončali na Ovčari.  

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

19. siječanj 2021 00:33