StoryEditorOCM
HrvatskaTo ne uče u školama

Ne znaju ni uplatnicu ispuniti: mladi su nam financijski nepismeni, ali sada im je toga dosta

Piše PSD.
26. prosinca 2015. - 09:01
Više od 15 posto hrvatskih učenika na početku srednje škole ne posjeduje ni osnovne vještine financijske pismenosti. Iako na razini svjetskog prosjeka, mnogi naši 15-godišnjaci, čak i kada imaju bankovne kartice i bankovne račune, veoma loše se koriste njima, pokazalo je zadnje međunarodno istraživanje PISA o financijskoj pismenosti mladih 15-godišnjaka, provedeno 2012. godine.

Međutim, da su znanja naših učenika na terenu upravljanja financijama, na kojima se često poskliznu i njihovi roditelji, izuzetno loša problem je na koji se više puta upozoravalo, a obrazovni sustav na njega nije pravodobno reagirao. Sada su, izgleda, sami učenici odlučili reći – dosta je bilo.

U organizaciji Udruge srednjoškolaca Hrvatske te u suradnji sa Štedopisom i Hrvatskom udrugom mladih u Zagrebu će se u vrijeme zimskih praznika, 4. i 5. siječnja 2016. godine, održati besplatna Zimska škola financijske pismenosti za mlade. I ne samo to, za sve one koji nisu iz Zagreba, najvjerojatnije već idući tjedan počet će sličan online trening, odnosno učenici će putem e-treninga na adresi www.stedopis.hr dobiti mogućnost da se financijski obrazuju. Mladi će se moći uključiti, provjeriti svoja znanja o financijama, a nakon sudjelovanja u radionici testirati koliko su naučili te čak konkurirati za novčanu nagradu.

- Dva su osnovna razloga zašto smo odlučili pokrenuti ove projekte. Prvi je taj što smo, iako na razini svjetskog prosjeka u financijskoj pismenosti, nezadovoljni jer to nije dovoljno i nije na razini zemalja zapadne Europe. Drugi je što financijsko obrazovanje uopće ne postoji u kurikulumu za srednje škole. Imamo situaciju da učenici s 5.0 ne znaju popuniti ni opću uplatnicu. Namjera nam je da svi koji se uključe dobiju ne samo znanja nego i vještine koje će poboljšati njihovu financijsku pismenost – kaže Leo Fel, dopredsjednik Udruge srednjoškolaca.

U besplatnoj školi mladi će kroz dva školska sata naučiti kako voditi svoj proračun, osnove o osobnim prihodima i rashodima (“nije bitno koliko novca imate, nego kako njime upravljate”), te što učiniti kada dođu u banku: kako otvoriti račun i zašto su važna mala slova na ugovorima. Slične vještine moći će usvojiti i putem e-treninga.

Ozbiljnost projekta potvrđuju ugledna imena koja su se oko njega okupila. Predavačice u školi su dr. sc. Dajana Barbić, koja je prva obranila doktorsku disertaciju posvećenu financijskoj pismenosti, te dr. sc. Andrea Razum, vrhunska marketinška stručnjakinja, obje s Ekonomskog fakulteta iz Zagreba. Program e-treninga pisala je pak naša ugledna ekonomska stručnjakinja, također sa zagrebačkoga Ekonomskog fakulteta, dr. Marijana Ivanov.


Marijana Cvrtila

Traže pomoć lokalne zajednice

Leo Fel ističe kako je Udruga zainteresirana održati besplatne učionice financijske pismenosti za mlade u ostalim krajevima Hrvatske.
-Ta mogućnost postoji. U Zagrebu imamo ljude, resurse, odobren nam je novac za projekt, pa je bilo lakše organizirati. Udruga ima volontere u četiri najveća grada, treba nam dobra volja i pomoć lokalne zajednice – poziva Leo Fel.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. prosinac 2022 21:09