StoryEditor
Hrvatskaelement iznenađenja

Ne boji se istarskog goveda, konja, ni boksača, ali Grabar-Kitarović bi strah od sučeljavanja mogao koštati: 'To nije opasno za nju, ona bi tu najviše mogla profitirati. Evo i zašto'

Piše Marina Karlović-Sabolić
13. prosinca 2019. - 23:34

Ne, ne bojim se sučeljavanja ni s kim. Ne bojim se istarskog goveda, konja, boksača kao što je Stipe Miočić. Ali ako nešto nema smisla, nema smisla. Neću dopustiti da se predizborna kampanja svede na uvrede. Nemaju program pa napadaju mene. Neću se svađati s onima koji samo napadaju mene i ovu državu – poručila je ovih dana Kolinda Grabar-Kitarović.

Tako je i definitivno odbila susresti se sa svojim izazivačima u sučeljavanjima koje su, u posljednjim danima uoči prvoga kruga predsjedničkih izbora, pripremale sve tri nacionalne televizijske kuće.

– Mora postojati javni pritisak da kandidat ne smije odbiti sučeljavanje. Onaj tko je kandidat, a ne želi izaći na sučeljavanje, treba dobiti javni minus od sviju. Birači žele da njihov favorit bude hrabar, dođe na sučeljavanja i tamo "rasturi".

U suprotnom, s pravom se pitaju je li njihov kandidat doista onaj pravi ili je kukavica – decidiran je Ivica Relković, politički analitičar koji posljednjih tjedana na svojem portalu besplatnapolitika.hr objavljuje zapažene analize predsjedničke kampanje.

Pritom iznosi prilično zanimljivu tezu.

Može profitirati

Kolindi Grabar-Kitarović u ovom trenutku odgovaraju sučeljavanja svih kandidata zajedno. Od njih ona može profitirati – kaže Relković.

Njegova logika je sljedeća: predsjedničkih kandidata je 11, dakle dovoljan broj da njezini glavni protukandidati ne mogu biti dominantni koliko bi to mogli biti u sučeljavanju kad su u igri dva kandidata licem u lice. Uz to, sučeljavanja osiguravaju vidljivost "malih" kandidata i povećavaju njihov rejting.

– Davanje važnosti "malim" kandidatima nije opasno za Kolindu Grabar-Kitarović. Ona ima najstabilnije biračko tijelo, a "mali kandidati mogli bi otkinuti glasove Zoranu Milanoviću i Miroslavu Škori – procjenjuje Relković.

Drugim riječima, širenjem demokratske utrke i sučeljavanja svih 11 kandidata, ona bi "sedam patuljaka" dobila na svoju stranu.

– Oni bi, naravno, uvjeravali da su oni svoji i samo svoji, te da ih tuđe bitke ne zanimaju. I to bi bilo točno. Ali statistika velikih brojeva učinila bi svoje. Isključivo u korist trendovski najslabijeg među najjačima. A to je Kolinda Grabar Kitarović – uvjeren je Relković.

Njezina šansa, prema ovoj interpretaciji, ne leži toliko na desnici, nego u centrističko-lijevom bazenu. I to tako da ona pritom ne treba "upecati" niti jedan glas.

– Nitko, od Dejana Kovača do Katarine Pejović, neće uzeti niti jedan jedini glas Kolindi Grabar-Kitarović. Ona je od njihova neprijateljskog preuzimanja sigurna.

No, zašto bi njoj odgovaralo da Dejan Kovač dobije na vidljivosti i uzme pet posto? Zašto bi joj odgovaralo da njezina protukandidatkinja Dalija Orešković, na temelju napada na bilo što njezino, pa makar i trepavice, naraste na četiri posto? I da Mislav Kolakušić vrati svoj najveći mogući rejting, pa ga čak i malo podigne i zaokruži na 15 posto?

Zato što je – ako Kolakušić, Kovač, Orešković, Juričan, Pernar i Pejović zbrojeno uspiju dobiti 25 posto glasova, velika šansa da će Zoran Milanović biti taj u čijoj će mreži faliti ribe – analizira Relković.

Naš sugovornik je uvjeren da Kolinda Grabar-Kitarović treba naći načina kako ohrabriti male "ribiče" da pecaju što više ribe jer ionako ne love u njezinu bazenu.

Napad iz 'zasjede'

Uz to, tu je i element iznenađenja.

– Zamislimo samo s kakvim bi šokom reagirali stožeri Zorana Milanovića, Miroslava Škore i Mislava Kolakušića, odnosno oni osobno, kad bi Kolinda Grabar- Kitarović najavila dolazak na sva sučeljavanja u prvom krugu. Koliko god da su to priželjkivali, oni su tisuću posto bili sigurni da ona u sučeljavanja neće ni pod kakvim uvjetima, pa se za njih taktički uopće nisu pripremili – upozorava Relković.

Ipak, kod predsjedničke kandidatkinje HDZ-a očito je prevladao strah da bi je njezini glavni izazivači na tim sučeljavanjima "pojeli za doručak".

Što, zaključuje Relković, uopće ne mora biti istina.

NAJPOZNATIJA SUČELJAVANJA

TUĐMAN-RAČAN-TRIPALO-MAŽOR – Uoči prvih višestranačkih izbora u svibnju 1990. na tadašnjoj Radio Televiziji Zagreb sučelili su se predsjednici HDZ-a, SDP-a, SSSH i predstavnik tadašnje Koalicije narodnog sporazuma. Sučeljavanje je vodio Luka Mitrović. Pobjednik ove debate, ali i izbora bio je Tuđman, koji nikada poslije toga nije – ravnopravno sa ostalim protukandidatima – sudjelovao u televizijskim sučeljavanjima na predsjedničkim izborima;

RAČAN – SANADER – Uoči parlamentarnih izbora 2003. prvi put su se sučelili dva glavna kandidata za premijera. Emisiju su organizirali Večernji list, Media servis i televizijska mreža CCN, a debatu su vodile Jasmina Popović i Sandra Bartolović. Tadašnji SDP-ov premijer i predsjednik SDP-a raspravljali su o komunizmu, Udbi, porezima i broju nezaposlenih. Na izborima je pobijedio HDZ;

JOSIPOVIĆ- HEBRANG-VIDOŠEVIĆ-PUSIĆ-PRIMORAC – U trenutku kada se 2009. biralo nasljednika Stjepana Mesića, na sučeljavanju koje je organizirala Nova TV pojavili su se svi glavni kandidati. Pobjegao je jedino Milan Bandić. Emisiju je vodio Mislav Bago, a sučeljavanje je organizirano po uzoru na TV debate u SAD-u.

TKO JE IZBJEGAVAO SUČELJAVANJA

IVO SANADER – Kada je 2007. kontra sebe dobio mladog, nabrijanog izazivača Zorana Milanovića, HDZ-ov premijer vješto je izbjegao televizijsko sučeljavanje s njim. Tražeći da SDP na sučeljavanje pošalje i Milanovića, koji je u to doba bio predsjednik stranke, i Ljubu Jurčića, koji je bio SDP-ov kandidat za premijera;

MILAN BANDIĆ – Zagrebački gradonačelnik "mora delati", pa u pravilu uoči izbora, izbjegava sva sučeljavanja;

JADRANKA KOSOR – HDZ-ova premijerka 2011. godine tražila je da na televizijsko sučeljavanje ne dođe samo Milanović, kao njezin glavni izazivač, nego i predstavnici ostalih stranaka koje se natječu na izborima. Kasnije je priznala da je pogriješila i da je trebala prihvatiti sučeljavanje s Milanovićem;

TOMISLAV KARAMARKO – Bivši predsjednik HDZ-a nije želio 2015. izaći na megdan Milanoviću, očito procjenjujući da njegove retoričke sposobnosti nisu dorasle tadašnjem SDP-ovu premijeru. Umjesto toga ponudio je "sučeljavanje timova" HDZ-a i SDP-a na temelju izbornih programa.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

16. rujan 2020 19:14