StoryEditorOCM
Hrvatskazavaravanje kupaca

Navikli smo da trgovački lanci svašta prodaju pod domaće, al‘ ovo nas je izbilo iz cipela: kako je mandarina iz Egipta?!

Piše VIJESTI SD
2. listopada 2024. - 22:19

- U Plodinama se prodaju tzv. Neretvanske mandarine koje su zapravo iz – Egipta!?! Ne vjerujete? Pogledajte slike!- upozoravaju potrošače iz potrošačke udruge “Halo, inspektore” na svojoj Facebook stranici.

Njihovu objavu prenosimo u cijelosti.

- Stalno upozoravamo potrošače na čitanje i praćenje deklaracija. Stalno upozoravamo na neke „nebuloze“ koje imamo na tržištu hranom. Stalno ćemo i dalje ukazivati na propuste u trgovinama. Posebice one koje zavaravaju svoje kupce. Često ne svojom voljom već postupcima dobavljača, odnosno proizvođača.

Danas imamo primjer koji nas je (opet) ostavio bez riječi: u Plodinama se prodaju tzv. Neretvanske mandarine koje su zapravo iz – Egipta!?! Ne vjerujete? Pogledajte slike!

Znamo da kroz Egipat teče rijeka Nil, ali nismo znali da i oni imaju – Neretvu… Sada nas je isporučitelj simboličnog naziva Agro Neretva iz Opuzena (gle, iz Hrvatske je) naučio nečem novom iz geografije.

I dodatno uvjerio kako se kroz brendiranje proizvoda naivnim i needuciranim potrošačima u Hrvatskoj svašta može prodati pod – „domaće“.

Dok čekamo odgovor Plodina i/li Agro Neretve za manje upućene ćemo reći još i ovo: mandarina Zorica dobila je ime po inž. Zorici Velagić, koja je s dr. sc. Živkom Gatinom radila na projektu agruma u dolini Neretve. Početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća, dr. sc. Živko Gatin donio je novu sortu mandarina u to područje, koja se pokazala kao najbolja sorta za dolinu Neretve. Ta je mandarina harmoničnog okusa, nema previše šećera, a nije ni kisela (ove baš i nisu takve -op. a.). Većinom je urod prve klase za razliku od ove na kakti "Neretvanskim mandarinama" koje su druge klase. Svojevremeno je gostujući na HTV-u Mate Mihaljević, kolega Zorice Velagić, rekao je kako je to jedina hrvatska sorta mandarina.

Pa sad nas stvarno zanima kako je onda ova „Zorica“ iz - Egipta?!, pitaju se iz ove potrošačke udruge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. listopad 2024 22:45