StoryEditorOCM
HrvatskaSTRAH OD KORONE

Navala na epidemiologe u strahu od koronavirusa: Ne paničarite, nije svaka fibra za testiranje! Možda ste samo pokupili neku ‘običnu‘ virozu...

15. srpnja 2020. - 21:51

Čudan je naš narod. Nitko ili gotovo nitko ne želi nositi zaštitnu maskicu, koja štiti od koronavirusa, ali gotovo svi oni, koji iz raznih razloga dobiju povišenu tjelesnu temperaturu, žele obaviti "odmah i sada" testiranje na COVID-19.

Zbog toga epidemiolozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo (Higijenski) imaju dnevno "mali milijun" telefonskih poziva, u kojima pokušavaju objasniti ljudima koji imaju povišenu tjelesnu temperaturu kako nema potrebe da se na COVID-19, testiraju odmah "prvi dan fibre".

Takvi se moraju javiti svom obiteljskom liječniku, koji će po njihovim simptomima odlučiti hoće li se i kada takva osoba testirati protiv koronavirusa.

"Neće na meni Beroš štedjeti, ja se želim testirati", jedna je od omiljenijih rečenica, koju građani upućuju, kada zahtijevaju trenutno testiranje.

I sada, nije problem što oni traže testiranje, nego je problem kako čovjeku objasniti da mu testiranje još uvijek nije potrebno, nego da mora pričekati nekoliko dana, dok se simptomi ne pokažu u pravom svjetlu. Vrlo malo njih prihvaća objašnjenja, pa nerijetko i vrijeđaju epidemiologe, koji im pokušavaju objasniti postupak.

Spora pozitiva

- Ja bih strogo zabranila da neki pacijent sam traži, inzistira ili čak dolazi na Higijenski kako bi "isposlovao" testiranje na COVID-19. To je nedopustivo. Takav pacijent, koji je dobio povišenu tjelesnu temperaturu, prvo mora biti smiren i pribran i mora nazvati svog obiteljskog liječnika. Tada, u razgovoru s liječnikom, mora svom liječniku objasniti kakve ima simptome, boli li ga glava, bole li ga mišići, kolika mu je tjelesna temperatura, da li je nekoliko dana prije bio na nekom slavlju, gdje je bilo puno ljudi.... I tada, kada liječnik dobije sve te informacije, odlučuje što i kako dalje s tim pacijentom - kazuje dr. Vikica Krolo, liječnica obiteljske medicine i predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KOHOM).

Naravno, nisu svi pacijenti jednako rizični da dobiju koronavirus. Veći je rizik na onima koji stalno izlaze vani, odlaze po svadbama, proslavama diploma, čobanijadama..., odnosno tamo gdje ima jako puno ljudi. Oni koji žive po principu "čuči kući" manje su izloženi koronavirusu i mogućnosti zaraze.

image
Dr. Vikica Krolo: Zaraženi imaju povišenu temperaturu, kašalj, kratak dah, bol u svim mišićima...
Jakov Prkić/Hanza Media

- Prvi pozitivni test neće ni biti moguće dobiti prije pet do sedam dana od početka zaraze. Dakle, nepotrebno se odmah, prvi dan testirati. Ako osoba ima povišenu temperaturu, jedan do dva dana mora ostati kod kuće, izolirati se, koliko je to god moguće od svoje obitelji i od vanjskih kontakata i biti u telefonskom kontaktu s liječnikom, koji će nakon tri do pet dana vidjeti kako se situacija razvija i sukladno tome će odlučiti o daljnjim koracima - kaže dr. Krolo.

Zanimalo nas je može li osoba koja sama živi u domaćinstvu, a ima povišenu tjelesnu temperaturu, otići u samoposlugu po namirnice.

- Može, ali mora se raditi o osobi koja nije sumnjiva na COVID-19. Odnosno, mora se raditi o osobi koja nije imala prethodno rizične kontakte (svadbe, proslave...) i koja nije od epidemiologa dobila mjeru samoizolacije, s obzirom na to da je bila kontakt nekog tko je zaražen. Takva osoba koja nije sumnjiva na COVID-19, a ima povišenu temperaturu, obavezno mora na licu dok ide u samoposlugu imati zaštitnu maskicu. Osim koronavirusom, osoba se može "zaraziti" i običnom prehladom, može imati nekakvu bakterijsku upalu, ili može imati virozu (kojih je trenutačno podosta među populacijom) - kaže dr. Krolo.

Sve se zna

Liječnici točno znaju koji su simptomi bolesti COVID-19.

- Točno znamo koji su simptomi sumnjivi na koronavirus. Nešto slično kao i kod obične gripe. Dakle, osoba zaražena koronavirusom mora imati povišenu temperaturu, kašalj, kratki dah, bol u svim mišićima... Ako se simptomi razvijaju u tom smjeru, onda liječnik donosi odluku o testiranju. Ja sam u posljednjih 10-ak dana na testiranje na COVID-19 poslala petero svojih pacijenata, ali ne zbog toga jer su imali simptome, već zbog toga jer su morali ići na pretrage u bolnicu, na operaciju, a neki, koji su zaposleni u domovima za starije i nemoćne su se vraćali na posao. Dakle, testirati se odmah može one koji imaju lošu epidemiološku anamnezu, one koji su nekoliko dana prije izbivanja temperature bili na svadbi ili nekom drugom većem okupljanju od kojih nitko nije nosio maskicu i gdje se nije poštivala socijalna distanca - zaključuje dr. Vikica Krolo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. studeni 2022 21:02