StoryEditor
Hrvatskaspora pravda

Nastavljeno suđenje Tomislavu Duiću i Emiliju Bunguru za Loru, sud prihvatio da se saslušaju osuđeni, a odlučit će o pregledu stručnog rada Josipa Jurčevića

Piše Hina
26. studenog 2021. - 15:52

Na Županijskom sudu u Splitu u petak je nastavljeno objedinjeno suđenje za Loru I i Loru II u kojima su optuženi Tomislav Duić i Emilio Bungur.

Bivšem šefu Vojno-istražnog centra Lora Tomislavu Duiću i čuvaru Emiliju Bunguru sudi se za ratni zločin nad civilima koji je počinjen u Ratnoj luci Lora početkom rata.

Odvjetnik Hrvoje Alajbeg, koji zastupa optuženog Duića, danas je sucu Vladimiru Živaljiću dao daljnje dokazne prijedloge predloživši da se na sudu saslušaju već osuđeni u tom predmetu, i to Josip Bikić, Davor Banić te Miljenko Bajić što je sud prihvatio i sljedeće ročište zakazao za 28. prosinca.

image
Optuženi Emilio Bungur na suđenju na Županijskome sudu u Splitu u svibnju 2017. godine


 
Paun Paunović/Cropix

Na suđenju je bila i supruga Emilija Bungura koja je po tko zna koji put izrazila nezadovoljstvo trajanjem postupka, ali i saslušavanjem ratnih zločinaca koji su, kako je rekla, dobili ulogu svjedoka. Njen suprug Emilio je sudu predložio da se pregleda stručni rad Josipa Jurčevića vezan za slučaj Lora iz 2011., o čemu će sud tek odlučiti.

- Ova sramota traje 21 godinu. Normalno da je ovo sramota za svakog malog čovjeka. Svakome neka se sudi ako je nešto napravio, ali po zakonu i na temelju dokaza. No ovo je jedan montirani politički postupak koji traje 21 godinu", kazala je Jagoda Bungur.

image
Jagoda Bungur, supruga optuženog Emilija Bungura, opet je izrazila nezadovoljstvo trajanjem postupka
Duje Klarić/Cropix

U postupku Lor​a​ 1 ​oboje su ​bili pravomoćno osuđeni za ratni zločin nad civilima pa je Tomislav Duić dobio osam godina zatvora, a Emilio Bungur šest godina.​ Suđenje za Loru 1 je ponovljeno, a onda nakon nekog vremena na traženje pojedinih optuženika spojeno u jedan predmet zajedno s Lorom 2.

Krajem siječnja ​2017. godine ta su dva predmeta razdvojena.​ Duiću i Bunguru se sada sudi u obnovljenom postupku jer su oboje u vrijeme suđenja bili u bijegu, a 2015. godine su tražili obnovu postupka.

item - id = 1146351
related id = 0 -> 1157736
related id = 1 -> 1157735
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. siječanj 2022 05:14