StoryEditor

Nastavak obračuna na IRB-u: smijenjen predsjednik ZV-a Nevenko Bilić

Piše PSD.
13. travnja 2012. - 01:25
Nakon što je prošlog tjedna Upravno vijeće Institute Ruđer Bošković smijenilo s dužnosti ravnateljicu dr. sc. Danicu Ramljak u četvrtak je Znanstveno vijeće Instituta smijenilo svog dosadašnjeg predsjednika Nevenka Bilića i njegova zamjenika Borisa Rakvina.

Nevenko Bilić, teorijski fizičar, spada među vodeće hrvatske znanstvenike, dobitnik je državne nagrade za znanost za 2011. godinu i član je Nacionalnog vijeća za znanost. Novim predsjednikom Znanstvenog vijeća postao je Miroslav Plohl, a njegov zamjenik je Ivo Piantanida.

Od ukupno 27 članova Znanstvenog vijeća s pravom glasa za smjenu Bilića glasovalo je 20, pet je bilo protiv, a 2 glasa bila su nevažeća. Za izbor Plohla glasovalo je 19 članova, četvorica su bili protiv, a 3 glasa bila su nevažeća.

Iz Znanstvenog vijeća izbačen je Marijan Ahel, znanstvenik sa 79 objavljenih zanstvenih radova i 3.073 citata, a na njegovo mjesto došla je Marina Mlakar, supruga bivšeg ministra Davora, s 36 znanstvenih radova i 290 citata.

Smijenjenima je na naplatu došla njihova potpora bivšoj ravnateljici Ramljak u provođenju bitnih promjena na IRB-u, od restrukturiranja Instituta po međunarodnim kriterijima, u što su kao savjetnici bila uključena i dvojica dobitnika Nobelove nagrade, do otvorene borbe protiv korupcije i financijskih zloupotreba.

Sada u Znanstvenom vijeću većinu imaju upravo osumnjičeni za zlouptrebe. Naime, na popisu Porezne uprave za 2008. godinu nalazi se čak 15 članova Znanstvenog vijeća koje se tereti da su kroz fiktivne studentske ugovore pojedinačno oštetili IRB iznosima od 10 do 200 tisuća kuna. Na popisu je i novi predsjednik Plohl.

T. Paštar
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

24. rujan 2020 04:19