StoryEditorOCM
Hrvatskadobrodošli medicinari

Naše zdravstvo dobiva pojačanje? Među izbjeglicama iz Ukrajine stižu liječnici i medicinske sestre: ‘Treba im izaći ususret i omogućiti da ostanu‘

Piše PSD
17. ožujka 2022. - 23:24

S izbjeglicama iz Ukrajine dosad je u Hrvatsku stigla i nekolicina liječnika i medicinskih sestara koji su iskazali želju za radom u hrvatskim zdravstvenim ustanovama. Kako je u našem zdravstvu manjak liječnika i medicinskih sestara kronični problem, ovakvo kadrovsko pojačanje dobro bi mu došlo, no činjenica je da se medicinsko osoblje koje stiže iz Ukrajine u našim bolnicama ne može zaposliti u kratkom roku zbog administrativnih prepreka, piše Novi list.

U našem sustavu priznavanja inozemnih kvalifikacija, Ukrajina pripada krugu trećih zemalja čiji obrazovni sustavi nisu usklađeni s europskim. Stoga medicinski djelatnici moraju polagati razliku ispita, kako bi njihove diplome kod nas bile priznate.

U nadležnim strukovnim komorama i Ministarstvu zdravstva traži se rješenje za ovaj problem. Prijedlozi su da se, osim ubrzanja postupka, Ukrajince oslobodi financijskog troška postupka dobivanja licence za rad u hrvatskom zdravstvu.

Naime, postupak priznavanja kvalifikacije medicinske sestre koštao bi 10.000 kuna.

- Predložit ćemo da se nađe model u kojem bi postupak priznavanja diploma država sufinancirala jer oni koji dođu iz Ukrajine vjerojatno nemaju 10.000 kuna za ispite. Treba im izaći u susret i onima koji žele ostati omogućiti da ostanu - smatra Mario Gazić, predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara i tehničara.

Prema informacijama kojim u komori raspolažu, u Hrvatsku je dosad stiglo pet medicinskih sestara, ali im se ni jedna još nije javila sa službenim zahtjevom za nostrifikacijom diplome.

– Sve one iskazuju interes da bi radile u Hrvatskoj. Zasad ih je malo, ali moramo imati plan kako dalje - kaže Gazić.

image
Nicolas Maeterlinck/AFP

Predsjednik Komore ne očekuje, međutim, osobitu navalu zdravstvenih djelatnika iz Ukrajine jer je tamo, kaže, na snazi radna obveza zbog koje zemlju mogu napustiti samo oni zdravstveni djelatnici koji imaju djecu mlađu od tri godine ili troje i više djece.

Osim što za priznavanje kvalifikacije moraju platiti pozamašan iznos, čitav postupak u slučaju medicinskih sestara i tehničara traje od šest do sedam mjeseci. U Ukrajini medicinske sestre završavaju četverogodišnju školu, a u Hrvatskoj, slijedom EU direktive, njihovo srednjoškolsko obrazovanje traje pet godina.

Kako navodi Novi list, sličan je problem i s ukrajinskim liječnicima, koji također zbog razlika u obrazovnom sustavu moraju polagati razlike ispita da bi u Hrvatskoj dobili licencu za rad. No, cijena postupka za liječnike je bitno niža, a zakon predviđa i mogućnost da liječnici s kliničkim iskustvom, specijalisti koji desetljeće ili dva rade u struci, budu oslobođeni te obveze.

Upitno je hoće li se izbjeglički val iz Ukrajine odraziti na kadrovsku sliku našeg zdravstva, no u Komori smatraju da je svaki novi zdravstveni radnik dobrodošao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. ožujak 2023 01:15