StoryEditorOCM
Hrvatskanada oboljelima

Naš ugledni znanstvenik objavio senzacionalnu vijest: Lijek za rak pluća dovršit ćemo za 6 do 12 mjeseci!

Piše PSD
5. srpnja 2017. - 09:38

U jučerašnjem središnjem Dnevniku HRT-a gostovao je profesor na odjelu za biokemiju i medicinsku genetiku na sveučilištu u Torontu dr. sc. Igor Štagljar, jedan od sudionika velike međunarodne koferencije u Splitu koja je okupila stotinjak vodećih svjetskih znanstvenika.

Na pitanje u kojoj su fazi njegova istraživanja lijeka za karcinom pluća te mogu li se pacijenti nadati da će u budućnosti takvi karcinomi biti izliječeni Štagljar je rekao kako je sretan da može reći kako oboljeli mogu biti sretni i zadovoljni. 

- Upravo smo završili veliku studiju koja je trajala tri godine. Do sada o tome nisam smio pričati, ali nisam niti htio izlaziti u javnost o stvarima koje nisu bile 100% sigurne. 

Sada sa sigurnošću mogu reći da za 6 do 12 mjeseci izlazimo u javnost s lijekom protiv najčešćeg oblika karcinoma pluća, a to je karcinom pluća nemalih stanica koji je uzrokovan mutacijama u proteinu EGFR. 

To je jedna predivna vijest za oboljele od karcinoma pluća od kojeg u svijetu umre godušnje 1,6 milijuna ljudi, rekao je Štagljar.

Recept za hrvatsku znanost

Na kraju razgovora pitanje za prof. Štagljara bilo je ima li kakav recept za hrvatsku znanost. 

- To mi pitanje postavljaju svi. Hrvatska znanost bi mogla funkcionirati puno bolje. Treba prepisati recept kako znanost funkcionira vani, na Zapadu, Njemačkoj, Švicarskoj, Kanadi, Americi. Znanost treba dati u ruke najboljima i to je jedini recept koji imam za uopješnu provedbu znanstvenog plana u Hrvatskoj, preporučio je Štagljar.

CIJELI PROLOG POGLEDAJTE OVDJE

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. ožujak 2023 02:50