StoryEditor
Hrvatskapsihodelična droga 

Narkogljive u Zadru: čovjek pomisli da može poletjeti s petog kata...

Piše PSD.
14. ožujka 2013. - 20:52

Na zadarskim se ulicama pojavila nova droga koja se do sada na ovom području nije prodavala: halucinogene psilocibinske gljive pronađene su u stanu 22-godišnjaka u najužem centru Zadra, na Poluotoku, u zgradi tik uz Osnovnu školu Petra Preradovića.

Uz izmrvljene psilocibinske gljive, čije su supstancije poznate po tome što izazivaju intenzivna šamanska i spiritualna iskustva, policija je pronašla i micelij, uzgojenu „mrežu“ na kojoj se gljive razmnožavaju. To je prvi put da je na području PU zadarske uz psilocibinske gljive pronađen i micelij za njihov uzgoj.

- Osnovano sumnjamo da su gljive bile namijenjene prodaji. Mi smo u dva navrata, u Zadru i na Pagu, zatekli osobe sa psilocibinskim gljivama, ali ovo je prvi put da je pronađen i micelij za njihov uzgoj - kazao je Elis Žodan, glasnogovornik PU zadarske. U Zadru je 2009. godine zatečena osoba koja je kod sebe imala 11 grama psilocibinskih gljiva, a lani je u uvali Katarelac uz plažu Zrće na Pagu policija također kod jedne osobe pronašla manju količinu ovih gljiva. Za razliku od ove dvojice, 22-godišnji Zadranin je u svojem stanu na Poluotoku gljive uzgajao, a uz to je kod njega pronađena i marihuana.

Stvaranje iluzija

Ulični nazivi za psilocibinske gljive su „magic mushrooms“, „čarobne gljive“ i „lude gljive“. Utječu na živčani sustav na vrlo specifičan način - mijenjaju doživljaj realnosti, stvaraju iluzije i vizije u blještavilu i sjaju. Osoba pod utjecajem ovih gljiva uopće nema osjećaj za prostor i vrijeme, već doživljava potpuno novi svijet i halucinacije. Međutim, ti su doživljaji često prožeti strahovima, tjeskobom te zastrašujućim doživljajima. Gljive se, kako doznajemo, konzumiraju sirove ili sušene.

Djelovanje psilocibinskih gljiva je višesatno, a za njih je specifično i posebno spiritualno iskustvo, doživljavanje Boga i mističnog svijeta. U zadarskom Centru za ovisnost nisu se do sada susretali s konzumentima psilocibinskih gljiva, no upozorili su na činjenicu da standardni testovi na droge, koji otkrivaju prisutnost niza supstancija u organizmu, uopće ne “prepoznaju“ psilocibinske gljive.

- Nitko od ovisnika nam nije kazao da je uzimao te gljive, no mi to ne možemo sa sigurnošću znati. Droge inače lako utvrdimo testom, no ovu ne možemo - kazao nam je liječnik u Centru za ovisnost. Osoba pod utjecajem ove psihodelične droge ima povišenu tjelesnu temperaturu, ubrzane otkucaje srca i proširene zjenice, a posljedice koje ostavlja na mozak i jetru vrlo su opasne i trajne.

 lada kalmeta 

Kao LSD-trip

•• Dr. Stela Klepac-Erstić, voditeljica Službe za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti u Zadru:

- Konzumacija psilocibinskih gljiva uzrokuje promjene percepcije, doživljaja vanjskog svijeta i impulsa iz okoline, odnosno halucinogeno djelovanje. Njihovo djelovanje može se usporediti s LSD-tripom. Način na koji osobe vide, čuju, osjećaju i doživljavaju stvari oko sebe potpuno je izmijenjen, pa tako ova sredstva izazivaju vidne, slušne i osjetilne halucinacije koje u nekim slučajevima mogu potrajati satima, a ponekad čak i danima te mogu biti izuzetno neugodne. U Službi za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti i mentalno zdravlje nemamo saznanja o konzumiranju tih gljiva među našim pacijentima - navela je dr. Stela Klepac-Erstić.

Dr. Riha: Anksioznost, strahovi i paranoja

•• Pojava psilocibinskih gljiva nemalo je iznenadila mr.ph. Biserku Riha, specijalisticu toksikološke kemije, navela je kako se ta droga rijetko pojavljuje u našim krajevima.

- Psilocibin je aktivni alkaloid intenzivnog djelovanja, naravno, intenzitet djelovanja na čovjeka ovisi o količini koja je uzeta i iz koje gljive točno potiče tvar, kazala nam je sudska vještakinja.

Pojasnila nam je kako djelovanje ove halucinogene tvari može biti od dva sata, pa čak i do sedam sati. No, čovjek koji je pod njihovim utjecajem gubi pojam o vremenu.

- Minute im se čine poput sati, prvo osjete euforiju, mogu se nekontrolirano smijati, dobijaju inspiraciju, neki postaju i kreativni, no, u velikim količinama ova droga izaziva potpunu odsjećenost. Čovjek nije više svjestan sebe, svojeg ega, može se pojaviti i anksioznost, strahovi, paranoja, nabraja nam toksikologinja loš utjecaj psilocibina.

Nakon konzumacije nerjetko se, kaže, pojavljuje glavobolja i mučnina. Korisnici doživljavaju intenzivne boje, blještavilo, misli im brže teku.

No, kako čovjek koji je pod utjecajem halucinogenih droga ne može kontrolirati svoje misli ni postupke – često stradavaju, jer misle da mogu uraditi ono što definitivno ne mogu. Kao što je, primjerice, let sa petog kata...M. Budimir


Izdvojeno

07. kolovoz 2020 22:51